Tid og tradisjoner i julens matposer

Publisert:

Nordmenns handleposer er fulle av tid og norske tradisjoner, forteller Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke.

Tradisjonene står fortsatt sterkt i julen. Tall fra Nortura/Ipsos MMI viser at 9 av 10 spiser pinnekjøtt eller svineribbe på julaften.

- Det skal mye til for å rokke ved folks valg av meny på julaften, slår Størksen fast. – Det er fortsatt slik at vestlendingene velger  pinnekjøtt, mens østlendingene vil ha svineribbe. De geografiske skillelinjene på hva folk velger er tydelige, og de er svært stabile fra år til år.

Fra i fjor var omsetningsveksten av lokalmat i butikk på hele 10,3%, og utgjør nesten 4,2 milliarder kroner.

- Det er viktig for folk at julematen er norsk, fortsetter Størksen. – Derfor forventer vi også et oppsving i salget av lokale spesialiteter rundt jul. Folk velger lokalmat til spesielle anledninger, og når de skal kose seg ekstra. Mange kan glede seg til å finne lokale spesialiteter både på julebord og under juletrærne i år.

Samtidig velger folk stadig oftere løsninger som gjør at de kan bruke mer tid med familien, fremfor å stå over grytene. 

- Dette ser vi på at Bama sine ferskforedlede juleprodukter, som kålrabistappe, rødkål, surkål og ertestuing, hatt en eventyrlig salgsvekst. Folk vil ha både de gode, gamle, tradisjonelle rettene, og tid med hverandre i julen, avslutter Størksen.