Vi handlet mindre enn forventet

Publisert:

Det ble en uvanlig jul i fjor. For første gang siden 1988 ble det nedgang i julehandelen. Og utviklingen i handelen året under ett ble svakere enn forventet.

Nye tall fra SSB viser at nordmenn handlet for 3,3 prosent mer i landets butikker i 2012 sammenliknet med 2011.   -God inntektsvekst, lavt rentenivå, høy sysselsetting og lav arbeidsledighet var gode grunner til å forvente en enda sterkere vekst på forhånd, sier Lars Haartveit, sjeføkonom i Hovedorganisasjonen Virke.

-Det var særlig andre halvår som viste svakere utvikling enn forventet, fortsetter Haartveit. - Det virker som om sparingen fortsetter å øke der vi hadde forventet en utflating.
- Mange er kanskje litt skuffet, spesielt over julehandelen, som falt med 2,1 prosent fra 2011 til 2012. Nedgangen i desember må vurderes i lys av det var to handledager mindre enn i året før, i tillegg til at kalenderen trolig har bidratt til en ekstra økning i utenlandsreiser. Det var lett å få seg en hel uke fri i romjula, sier Haartveit.

Vinnere og tapere i 2012

Butikkene med bredt vareutvalg, som domineres av lavpriskjeder som Europris, Nille, Clas Ohlson og Smart Club, kan sammen med postordre/internetthandel og spesialforretninger som driver med telekommunikasjonsutstyr, karakteriseres som vinnerbransjer, med vekstrater i området 7,8 til 10,8 prosent.
Bransjene med størst prosentvis nedgang i omsetningen var spesialforretninger som selger datamaskiner, platebutikker og bokhandlere. Her var fallet mellom 5,6 og 16,5 prosent.
–Dette er bransjer hvor forbrukernes handlevaner endrer seg mye, sier Haartveit.