Virke i Vietnam med Kronprinsparet

Publisert:

Hovedorganisasjonen Virke har denne uka vært med på det offisielle besøket med HHKKHH Kronprins Haakon, Kronprinsesse Mette-Marit og næringsminister Monica Mæland, samt en stor næringsdelegasjon med flere av Virkes medlemmer. – Det er spennende å være med ut med medlemmene våre i markeder hvor de ønsker å satse, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Vibeke Hammer Madsen og Thomas Angell i Vietnam

Jeg tror fokuset Virke har hatt på økt handel fra Vietnam har vært med på gjøre næringslivet og myndighetene her er mer opptatt av å ferdigstille forhandlingene med EFTA om en frihandelsavtale, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen.

Fullt hus påIT-seminar i Hanoi
Bedrifter innen blant annet kunnskap og teknologihar vært med på besøket til Vietnam for å knytte kontakter innenfor forenkling og digitalisering av offentlig sektor. Derfor var Virke med på å holde et seminar om dette temaet.

– Vietnam er et stort land med rundt 90 millioner innbyggere, men relativt ukjent som IKT-land. Her kan Norske selskaper fortsatt dra nytte av å komme tidlig inn i dette raskt voksende markedet, sier direktør for Virke Kunnskap og teknologi, Alisdair Munroe.

Blant annet var representanter fra Ministry of Industry & Trade, Minstry of Justice, Ministry of Information and Communication, Ministry of Education and Training, Ministry of Finance, Informatic Centre of Ministry of Science and Technology, Vietnam E-Commerce Association og Vietnam Software and Information Technology Services Association på seminaret sammen med norske bedrifter som Telenor, More Software Solution og E-partner.

– Det er veldig spennende at Virke-medlemmet More Software signerte en intensjonsavtale med vietnamesiske myndigheter, sier Munroe.

Grønn vekst
Fredag var det seminar i Ho Chi Minh City om grønn vekst og innovasjon gjennom samarbeid. Det var fullt hus, og både norsk og vietnamesisk næringsliv fra bredt representert.

– Vietnameserene har allerede skjønt at man må ha fokus på grønn vekst dersom man skal være konkurransedyktige i et internasjonalt marked. Det er godt nytt for arbeidet med anstendige arbeidsvilkår og bærekraft, sier Madsen.

I 2013 importerte vi varer for 2,35 milliarder kroner fra Vietnam.
– Med frihandelsavtale på plass i løpet av 2014 tror jeg vi vil se flere vietnamesiske varer i norske bedrifter, også IT-bedrifter, som bidrar med sin kunnskap for å slik at Vietnam kan gå fra papir til flere digitale prosesser, sier hun.
Seminaret bleavsluttet av Næringsminister Monika Mæland som også fokuserte på viktigheten av handel og en frihandelsavtale. Etter seminaret var det stort oppmøte av vietnamesiske journalister som ville snakke med Virke om EFTA og muligheter for økt handel.
– Vi var her på statsbesøk med kongeparet for 10 år siden. Siden da har importen med Vietnam tredoblet seg.Det er vært en betydelig økning med matvarer og klær og sko.Dette stemmer godt med forventningene vi presenterte for 10 år siden. Det vesentligste med reisen er naturligvis å skape grunnlag for økt samhandel. Nå håper jeg en frihandelsavtale med EFTA vil gi ytterligere vekst, sier Madsen.