Produsentforeningen om budsjettforliket: Uforståelig kutt for film, TV, og spill

Publisert:

løvebakken på stortinget med løve

Da vi trodde regjeringen hadde levert et stusselig statsbudsjett for film, TV og spill så gikk regjeringspartiene sammen med Venstre og KrF om å kutte 16 millioner til filmfondet.

Spillefilm, dokumentar, dramaserier og dataspill er de eneste sektorene innen kulturbudsjettet som får kutt i sentrumspartienes forlik med regjeringspartiene. Fire vekstnæringer innen audiovisuell sektor må nå kjempe knallhardt mot hverandre om reduserte midler i filmfondet som forvaltes av Norsk Filminstitutt.

Kuttet i filmfondet er en ufortjent ørefik

Samme uka som Norge vinner sin første Emmy for beste drama ved Mammon, samtidig som Hva vil folk si lukter på 100.000 publikum, mens norske dokumentarister ruster seg til enda større internasjonal suksess og norsk spillindustri skal under lupen, så kuttes det mest velbrukte og spesialtilpassa verktøyet for norsk film, TV og spill, filmfondet. Med dette kuttet så mangler det 34 millioner kroner på å komme opp på 2016-nivå. Hva har bransjene gjort for å fortjene denne ørefiken?

Budsjettforslaget til regjeringen festa nivået for norsk markedsorientert film til én færre Kongens nei, Askeladden i Dovregubbens hall eller Skjelvet årlig mot det publikum fikk fram til 2016. Etter forliket må det kuttes ytterligere en slik film eventuelt kutte alle filmfestivaler, over halvparten av spillutviklinga eller toppfinansiering av fire dramaserier.

Rammer norske småbedrifter

Film, TV og spillbransjene er kulturbransjene som i størst grad har hentet inn private penger, noe som er regjeringens mantra. Disse private pengene kommer som følge av forholdsvis små offentlige tilskudd og bortfall av tilskudd stopper også de private pengene i å nå bransjen. Produksjonen stopper opp og publikum får ikke nye historier. At film, TV og spill som eneste kulturnæring skal kuttes virker ekstra urettferdig. Kuttene rammer mange norske småbedrifter.

Det kan neppe være det Høyre, FrP, KrF og Venstre ønsker å oppnå.