Virke vil fjerne avgiften på drikkevareemballasje

Publisert:

​Nordmenn handlet for 13,23 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i firekvartalsperioden fra 2. kvartal 2013 og til og med 1. kvartal 2014 viser tall fra ssb i dag. Dette er en økning på 1,43 milliarder sammenlignet med tilsvarende periode ett år før.

​Nordmenn handler stadig mer mineralvann og øl i Sverige. Drikkevarer er også viktige lokkevarer, som bidrar til at den totale grensehandelen øker.
Årsaken er den store avgiftsforskjellen mellom Norge og Sverige. Avgiftsforskjellen utgjør opp mot 8 kroner på en halvliters boks.

-Norsk drikkevareindustri og handel kan ikke leve med så stor avgiftsforskjell. Det er flere avgifter som bidrar til dette. Virke vil prioritere å fjerne grunnavgiften på drikkevareemballasje, sier direktør Thomas Angell i Virke.

Drikkevarer produseres i stadig større grad på bokser og plastflasker. Dette er kostnads- og miljømessig mer effektivt enn glassflasker. Bokser og plastflasker krever mindre transport enn glassflasker og returandelen (til gjenvinning) er svært høy i Norge. Likevel har Norge en særavgift på bokser og plastflasker som utgjøre 1,35 milliarder kroner i året.

-Denne avgiften på drikkevareemballasje tjener ingen miljøhensikt. Den bidrar til å svekke norsk industri og handel og lokker nordmenn til svenske butikker. Derfor ber Virke regjeringen fjerne denne avgiften i statsbudsjettet for 2015, sier Angell.