Konkurransesaken mot BankAxept – tilsynet ber om innspill før 17.4.
Konkurransetilsynet ber om innspill fra blant annet Virkes medlemmer angående fusjonen mellom Bankaxept, BankID og Vipps.
Motebransjene står for mer enn 10 prosent av norsk detaljhandel. Bransjene klær og sko sysselsetter mer enn 39 000 mennesker og omsetter for nærmere 40 milliarder årlig (ekskludert merverdiavgift).
Virke organiserer den største delen av disse bransjene, med medlemmer som Varner-Gruppen, H&M, Voice, KappAhl, Lindex, Gina Tricot, Brandstad, Eurosko og de aller fleste mellomstore kjeder og frittstående butikker.
Virke arbeider med viktige bransjespørsmål som samfunnsansvar, fjerning av toll på klær og tekstiler og andre bransjepolitiske saker.
Konkurransetilsynet ber om innspill fra blant annet Virkes medlemmer angående fusjonen mellom Bankaxept, BankID og Vipps.
Med elektronisk og selvbetjent fortolling, som i Finland, kan vi slippe dyre gebyrer på fortolling fra Posten. Da er det ingen grunn til å opprettholde 350-kronersgrensen.
I de siste 4 årene har utviklingen vært relativt flat i skofaghandelen. Antallet butikker reduseres og man ser at omsetningen per butikk økte med 1 % for de store kjedene i 2017.
Klesbransjen hadde i 2017 en negativ vekst for første gang siden 2014. Omsetningsveksten var på – 1,2 prosent drevet av et volumfall og et lite fall i prisene.
Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013. Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter.
Virke ser en litt sterkere vekst i omsetningen for de fleste bransjene i detaljhandelen i 2018 enn i fjor, men økningen blir moderat. Priskonkurransen er fortsatt sterk, økte kostnader har i liten grad gitt utslag i økte priser.
Årsveksten i grensehandelen har ikke vært sterkere siden 2013, viser tall fra SSB. Nå går arbeidstakerne og arbeidsgiverne sammen for å få politikerne til å åpne øynene for problemet – og ta grep umiddelbart.