Prispress bidrar til sosial dumping

Publisert:

For å vinne et anbud i dagens byggemarked, må aktørene presse prisene sine uforsvarlig mye. Dette kan føre til både sosial dumping og svart arbeid.

​- Det at offentlige instanser og private utbyggere nesten utelukkende godtar anbud ut fra pris, gjør at veien til useriøse underleverandører er kort, sire Bengt Herning, direktør for byggevarehandel i Virke.

Stat og kommune må ta ansvar
Aktører som i utgangspunktet er seriøse bedrifter blir presset så hardt på pris av det offentlige at de føler seg tvunget til å ta i bruk useriøse underleverandører for ikke å tape penger. Det er billigere enn å bruke egne ansatte.

- Offentlige oppdragsgivere må pålegges å se nedover i verdikjeden, sier Herning. -Det er der sosial dumping og svart arbeid foregår.

Virke er selvfølgelig tilhenger av konkurranse på pris, men det må være på like vilkår og i tråd med loven. Hovedorganisasjonen mener at en ny regjering ikke må somle med å innføre det såkalte ROT-fradraget. Dette er et skattefradrag for rehabilitering, oppussing og tilbygg på 30.000 kroner.

- Svenskene har innført dette, og vi kan dokumentere at det har en positiv virkning, sier Herning.

Les mer om denne saken i Aftenposten 19. september