10 Virke-gjennomslag og hvilke reiselivstiltak vi jobber for nå
Vi har siden mars fått en rekke gjennomslag for våre reiselivsmedlemmer, men vi er ikke i mål. Vi fortsetter å jobbe for å hjelpe medlemmene våre gjennom pandemien.
Her er ti av de viktigste gjennomslagene:
- Forlenget permitteringsperiode til 1. oktober, samt at permitterte kan jobbe mer uten å miste dagpengene. Dagpengene faller nå først bort når en permittert jobber mer enn 60 prosent av tidligere arbeidstid.
- Forlengelse av kompensasjonsordningen til 1. juli, med kompensasjonsgrad på 85%. Varelager er også inkludert i ordningen.
- En kommunal ventilordning for bedrifter som ikke i tilstrekkelig grad omfattes av eller faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen.
- Ny og forbedret lønnsstøtteordning. Den skal vare frem til 30. juni og vil bli vurdert forlenget innen utgangen av april.
- Omstilling- og utviklingsordningen rettet mot reiseliv og event styrkes med 1 milliard kroner som skal gjøre det mulig for flere å få midler til utvikling og omstilling, som også bidrar til at virksomhetene kan forberede seg på en ny oppstart.
- Støtte til destinasjonsselskapene.
- Lån og tilskudd til reisearrangørene i perioden 14.mars til 14. juni, med en tilskuddsandel på 60 prosent.
- En egen ordning for publikumsåpne arrangement, med en videreføring frem til 1. juli 2021 med redusert grensen for størrelse på arrangement, tilpasset smittevernsbegrensningene.
- Redusert reiselivsmoms, og at krav om innbetaling av mva, arbeidsgiveravgift og forskuddsskatt utsettes ytterligere, nå til 1. juli 2021.
- En midlertidig statlig garantistillelse og en gjennomgang av reisegarantiordningen. Regjeringen har etter innspill fra Virke besluttet å nedsette et ekspertutvalg som skal gjennomgå innretningen av reisegarantiordningen.
Vi fortsetter å jobbe for følgende krisetiltak:
- Å redusere arbeidsgiverperioden fra ti til to dager. Mange virksomheter er bekymret for nye nedstenginger og nøler med å åpne etter nedstenging, fordi man er bekymret for nye kostander knyttet til permittering.
- Særlige tiltak for de virksomhetene som er aller hardest rammet, som har hatt minst 90 prosent omstillingsfall gjennom korona, slik at de kan komme gjennom den siste perioden av pandemien.
- Gjenåpning av ordningen for reisearrangørene fra i fjor vår, slik at de som forsøkte å begrense tapet gjennom å utsette reiser, men som nå likevel må refundere som følge av at pandemien har dratt ut i tid, kan få støtte.
- At den reduserte reiselivsmomsen skal holdes lav minst ut 2021.
- At markedsføringen av Norge i utlandet styrkes. Innovasjon Norge fikk et kutt på 50 millioner kr i statsbudsjettet for 2020 og det er ikke foreslått en styrking i 2021. Visit Norway sitt budsjett må styrkes for å forhindre at norsk reiseliv svekker sin konkurransekraft i det internasjonale markedet under pandemien.
- En plan for trygg gjenåpning. Det bør jobbes aktivt for å få på plass tiltak som bidrar til trygg aktivitet og reisevirksomhet under korona. Reiseråd og kommunikasjon fra myndighetene bør ta sikte på å skape best mulig forutsigbarhet for befolkningen og for næringen.
- Norge bør følge EUs grenseverdier for hva som er å anses som et grønt, gult og rødt land. Smittesituasjonen bør vurderes på regionsnivå også i Europa, som i Norden. Om det er krevende å få til for samtlige regioner, bør det gjøres egne vurderinger øyer. Vi mener også det må gjøres land for land vurderinger utenfor Europa.