Påsken er en kostbar tid

Snittskaden koster 20.000 kroner.

Påskeutfart betyr at mange stresser for å rekke alt de skal – i tillegg til at det er svært mange biler ute på veiene.

Da kan det også fort gå galt. Erfaring viser at det på fredagen før påskeuken har vært i snitt over 1 500 smell med personbiler på norske veier denne dagen. Nå hvor enda flere har behov for miljøforandring og er klarå ta påskeferie, så kan vi ikke tro det blir noe mindre i år. I 2019 ble det krasjet for nesten 30 millioner kroner denne dagen. 

Selv om du ikke skal til fjells er det viktig å være våken. Hele 18 prosent av skadene denne dagen er erfaringsmessig ryggeskader. Husk å pakke bilen slik at du har god sikt både foran og bak, og ta deg god tid når du ferdes i trafikken. 

Husk at det er glattest rundt null grader og når det er glatt øker bremselengden. Tilpass kjøringen etter forholdene. Det er for sent å trekke seg når du har kjørt utfor.

Roer seg ned

Når vi først er på plass der vi skal feire påske, roer skadefrekvensen seg. Dagene med færrest skader er som regel palmesøndag, skjærtorsdag og langfredag. Da ble det registrert i snitt halvparten så mange skader som på fredagen før påskeuken. Dette er dager hvor butikkene stort sett er stengt og folk er fremme eller hjemme der de skal feire høytiden.

Hjem etter noen deilige påskedager

Mange bilskader inntreffer også på påskens store hjemfartsdag, 2. påskedag. Den vanligste skaden på denne dagen er eneulykke. Sjåføren er sliten og ukonsentrert etter noen lange gode dager på reise. Husk å ta nok pauser på hjemturen og sørg for ro i bilen. 

Mest vanlige skader på fredagen før påske:

  • Rygging
  • Eneulykke
  • Påkjørt parkert kjøretøy
  • Påkjørsel bakfra

Disse dagene krasjer vi mest i påsken:

  1. Fredagen før påskeuken
  2. Onsdag i påskeuken
  3. Mandag i påskeuken

Disse dagene krasjer vi minst i påsken:

  1. Palmesøndag
  2. Skjærtorsdag
  3. Langfredag