Gode råd til en trygg storbyferie

Storbyferie er blitt en populær reiseform, ikke minst fordi det er blitt mye enklere og billigere for nordiske reisende å dra på en direkte snartur til mange storbyer både i og utenfor Europa med de mange nye flyrutene fra nordiske hovedsteder til både europeiske og transatlantiske storbydestinasjoner.

Sikkerhet på storbyferie i London

Selv om det generelle kriminalitetsnivået i London er lavt, er det i områder hvor mange mennesker er samlet (ofte turister) en økt risiko for lommetyveri, veskenapping og ran. Disse områdene omfatter blant annet East End, området omkring Olympic Park, West End primært rundt Picadilly Circus, Regent Street, Oxford Street, Covent Garden, Bond Street, og Leicester Square.

Nødnumre i London

Alle tjenester: 112/999
Anti-terrorist Hotline: 0800 789 321
Ikke akutt: 101

Sikkerhet på storbyferie i Barcelona

Selv om det generelle kriminalitetsnivået er lavt i Barcelona, er det i områder hvor mange mennesker er samlet (ofte turister) en økt risiko for lommetyveri, veskenapping og ran. Spesielt Plaza d'Espanya, den sørlige delen av La Rambla og spesielt i Ciutat Vella (gamlebyen) er steder med økt risiko for tyverier og ran. Andre steder med økt risiko er som i mange andre storbyer området rundt hovedbanegården, metroen og på strendene, hvor turister er samlet.

Nødnumre i Barcelona

Alle tjenester: 112
Politi: 091
Ambulanse: 061
Brann: 080

Sikkerhet på storbyferie i Roma

Selv om det generelle kriminalitetsnivået er lavt i Roma, er det i områder hvor mange mennesker er samlet (ofte turister) en økt risiko for lommetyveri, veskenapping og ran. Andre steder med forhøyet risiko er, som i mange andre storbyer, området rundt togstasjonen Termini og andre steder hvor mange turister er samlet.

Nødnumre i Roma

Alle tjenester: 112
Generell hjelp: 113

Terror

  • I de fleste europeiske storbyer er det en underliggende terrortrusel.
  • Sørg for å holde deg orientert og følg lokale myndigheters anvisninger.
  • Ved eventuelt terrorangrep, bruk metoden som kalles "run - hide - tell": Løp raskt fra stedet, hvis dette kan gjøres noenlunde trygt. Hvis det ikke er trygt, så gjem deg, sett mobiltelefonen på lydløs, lås døren, barrikader deg om mulig eller bruk massive gjenstander til å gjemme deg bak. Ring til politiet og fortell hva som er skjedd.

Trikstyverier

Trikstyverier, hvor en mindre gruppe samler seg rundt et utsett offer og later som de er hjelpsomme, tilbyr hjelp til å finne veien til et eller annet sted eller lignende er ikke unormalt, spesielt i turistområdene.

Hold øye med drinken din

Det er spesielt i turisthøysesonger rapportert om flere såkalte dopvoldtekter/neddoping, hvor gjerningsmannen putter berusende stoffer i offerets drink.

Det er derfor lurt å kunne holde øye med drinken sin når man er på pub, nattklubb, diskotek og lignende.

Få tilbud på forsikring

Med over 20 000 medlemmer i ryggen har Virke solid forhandlings kraft og fremforhandlet svært gode priser og vilkår.