lygekryss bak ryggen

Virkekonferansen 2017: BEDRAG

Vi lever i en verden hvor vi bedras for innsikt, sannheter og for vår egen tid. Vi overveldes av nye markedsaktører, massive informasjonsmengder og analyser av tvilsom kvalitet. Hva er ekte og hva er falskt? Og på hvilket grunnlag tar vi beslutninger? Årets Virkekonferanse tar plass 1. november, fra kl. 09:00 på Radisson Blu Scandinavia Hotell på Holbergs Plass i Oslo.

Årets virkekonferanse handler om bedrag – bedrag i verden, i næringslivet og for individet. Virkekonferansen er en eksklusiv møteplass for våre medlemmer. Vi tar opp høyaktuelle utfordringer for alle virksomheter – med mål om at du skal ta med deg både innsikt, inspirasjon og konkrete verktøy tilbake til arbeidshverdagen. Vi er stolte over å kunne presentere Lindsay Holst – tidligere sjef for digitalt innhold under president Barack Obama – til å holde årets åpningsinnlegg. 

Velkommen

09:00 - Åpningsinnslag

v/Vibeke Hammer Madsen, presentasjon av konfransierer og ny president i Virke, Nils Sund.

Vibeke H. Madsen har vært administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke i 15 år i år. I tillegg sitter hun i styrer som EuroCommerce, Storebrand og Verdens Gang.

Nils Sund er nyvalgt president i Virke. Til daglig er han konsernsjef i Malorama. Sund har 20 års leder- og styreerfaring fra norsk varehandel og tjenesteytende virksomheter.

Les mer

Del 1: Bedraget i Verden

09:15 - Bedrag i en digital tidsalder

Innlegg: Lindsay Holst

Siden politikkens morgen har bedraget vært innbakt i den politiske virkeligheten. Ikke gjennom å fortelle usannheter, men å være selektiv med hvilke sannheter som fortelles. Virkeligheten manipuleres avhengig av publikum. Sosiale medier og «ekkokamrene» har gjort det mulig å bedra og selv-bedra i større grad og omfang enn tidligere. Hvordan påvirker dette oss og samfunnene vi lever i?

Lindsay Holst jobbet i regjeringen under Obama fra 2013 til 2016, først som leder for digitalt innhold i avdelingen for digital strategi, senere som digitaldirektør for visepresident Joe Biden. Tidligere har hun også vært Deputy Email Director for Obamakampanjen fra 2012-2016, og jobbet som skribent for den demokratiske nasjonalkomite.

Les mer

09:40 - Du er ingen keiser, du er en løk.

Innlegg: Jon Gunnar Pedersen

Norsk politikk, økonomi og offentlig organisering utvikles i konflikt mellom dem som er opptatt av faktiske konsekvenser og dem som er opptatt av den gode hensikt. Den digitale virkeligheten og nasjonale rikdommen har gjort det lettere å utvikle mytedannelsen om oss selv. Vi liker ikke å stille spørsmål ved selvbedragene - ikke fordi vi er redd vi ikke vil finne sannheten, men fordi vi er redd vi vil gjøre det. Samtidig er sannheten nå bare et tastetrykk unna.

Jon Gunnar Pedersen var statssekretær i finansdepartementet fra 2013-15 og har en solid erfaring som politisk rådgiver for statens ulike eierdepartementer og en rekke av de største norske børsnoterte selskapene i Norge. Siden 2007 har han vært partner i Arctic Securities i New York, med over 20 års erfaring fra finansbransjen.

Les mer

10:00 - Hvordan påvirkes Norge av bedraget?

Panelsamtale: Trond Giske, Vibeke H. Madsen, Nikolai Astrup og Henrik Syse

Paneldeltagerne kommenterer innleggene til Lindsay Holst og Jon Gunnar Pedersen – hvordan påvirker de forespeilede bedragene Norsk politikk og næringsliv? Hva er Norges bedrag? Vi har nettopp avsluttet en valgkamp som har vært preget av en navlebeskuende agenda basert på ulike virkelighetsoppfatninger og hvor bagateller har fått størst oppmerksomhet. Hvilke kritiske verdivalg må tas i neste stortingsperiode og hvilke bedrag må avdekkes?

Trond Giske er stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Han ble valgt inn som AUF-leder i 1992 og har siden vært en av partiets tydeligste og mest fremtredende politikere som både utdanningsminister, næringsminister og kulturminister og er kjent for å være en taktiker i partiet.

Nicolai Astrup er stortingsrepresentant for Høyre og leder av Stortingets finanskomité. Han har vært innvalgt på Stortinget siden 2009 og var Høyres miljøpolitiske talsperson fra 2009-2015, engasjert i EU-saken og var i perioden 2012-2013 nestleder i Europabevegelsen.

Henrik Syse er filosof, forfatter og forsker. Han er seniorforsker ved PRIO (Institutt for fredsforskning) og professor II ved Bjørknes Høyskole. Han har skrevet en rekke faglige og populærvitenskapelige bøker om etikk, filosofi, religion og krig. 

Les mer

10:20 - Fra Norge til Kina

Panelsamtale:  Dan-Åsmund Bjørke og Jon-Eivind Stø

Hvordan samsvarer Norges oppfatning av seg selv med virkeligheten? Har vi rett oppfatning av hva vi kan tilby verdensmarkedet? I dette panelet møter vi to nordmenn som har etablert seg i det kinesiske markedet. Hvordan oppleves Norge av et av verdens største økonomier og hvorfor bør vi tenke på mer enn en fiskeeksport til Kina?

Dan-Åsmund Bjørke er styreleder for medlemsorganisasjonen for norske selskaper og forretningsfolk i Kina, Norwegian Business Association, og studieleder ved Handelshøyskolens BIs institutt ved Fudan-Universitetet i Shanghai. Bjørke har bodd og jobbet i Kina i seks år og startet opp flere kinesiske selskaper som NorVisdom Consulting og NorVisdom Trading.

Jon Eivind Stø er Partner i nHack og leder den nordiske akseleratoren i Shanghai. nHack investerer i nordiske teknologibedrifter og hjelper disse å ekspandere og etablere seg i Asia. Stø har mer enn 10 års erfaring fra Kina som gründer, investor og rådgiver. Han har også ledet næringslivsseksjonen ved det norske generalkonsulatet i Guangzhou.

Les mer

10:35 - Pause

Del 2: Bedraget i næringslivet

11:00 - Bedrag i Næringslivet – illusjoner, synder og dyder

Innlegg: Martin Bech Holte

Vi er omgitt av illusjoner – vedtatte sannheter som «alle» kjenner og «alle» er enige i. Kompasset vi følger når vi tar viktige beslutninger, påvirkes av slike illusjoner: De leder oss til å ta dårlige beslutninger. I samfunns- og næringslivet gir illusjoner opphav til adferdssynder. Hvor syndes det mest? Og hvordan kan vi konvertere de syndene til dyder?

Martin Bech Holte er siviløkonom fra NHH, med en doktorgrad i økonomi fra Stockholms Universitet. I dag leder han McKinseys Oslokontor, og er ansvarlig for McKinsey Norges arbeid med norske og internasjonale klienter. Han har også ledende roller innen McKinseys fagområder for Olje & gass og Telecom og jobbet som makroøkonomisk analytiker for First Securities.

Les mer

11:20 - På hvilket grunnlag tar vi beslutninger?

Panelsamtale: Karl-Axel Bauer, Shahzad Rana, Toril Nag og Kathryn Moore Baker. 

Blendet av teknologisk disrupsjon er det jakten på "the next it" som gjelder – eller simpelthen å holde hodet over vann. Håndteres bildet av muligheter og trusler kun gjennom streng kalkulasjon eller også ren magefølelse? Vi tar pulsen på hvordan et moderne næringsliv egentlig tar strategiske beslutninger i en turbulens av megatrender og informasjon.

Karl-Axel Bauer er utdannet jurist og tidligere juniorpartner i McKinsey. Han har etablert investeringsselskapet Askeladden & Co som står bak blant annet frisørkjeden Cutters og legekonseptet Dr.Dropin. I tillegg både eier og driver han restaurant Lorry i Oslo, og forvalter en privat investeringsportefølje bestående av eiendom og innovative vare- og tjenestekonsepter.

Shahzad Rana er teknologidirektør i Microsoft Norge, aktivg samfunnsdebattant og seriegrunder av IT-selskap. Rana startet i IT-bransjen i starten av 90-tallet og var blant annet med på å lage den første PC-baserte nettbanken i Norge. Fra 2010-16 var han medlem av Teknologirådet, og har ledet Det kriminalitetsforebyggende råd fra 2012–2014.

Torill Nag er konserndirektør for teleområdet i Lyse-konsernet. Hun er også mentor i Young Professionals nettverket «Nettverk Stavanger» og primus motor i Girl Geek Dinners Stavanger. I 2014 ble hun tildelt både prisen Årets Toppleder 2014 av Den Norske Dataforening og Årets Girl Geek av Girl Geek Dinners.

Kathryn Moore Baker er investor med mer en 30 års erfaring i norsk og amerikansk næringsliv og sitter i styret i en rekke norske og internasjonale selskaper, blant annet som styreleder i Catena Media (NASDAQ Stockholm) og Navamedic ASA og styremedlem i Norges Bank.

Les mer

11:45 - Kunngjøring fra Virke

Mer informasjon kommer.

Les mer

12:00 - Lunch

Del 3: Bedraget for individet

13:05 - Fokuser på det du vet – ikke det du tror du vet

Innlegg: Siri Børsum

Det er lett å gå seg vill i spekulasjoner om fremtidens trender og ideer – men at du trenger kunder for å drive business vil ikke forandre seg. Teknologien gir muligheter til å sette forbrukerne i fokus på en helt ny måte - hvordan bruke teknologi for å gjøre deg mer relevant?

Siri G. Børsum er Industry Leader, salgsdirektør for bl.a finans og reiseliv, i Google Norge. Hun har 20 års erfaring fra mediebransjen innenfor salg og ledelse, og har blant annet jobbet som salgssjef i Kanal 24 (nå Radio Norge), og rådgiver i flere mediebyrå. Hun brenner for digitalisering og mulighetene teknologi byr på, samt hvordan teknologi kan utnyttes til å drive effektivt, øke konkurransekraften og se nye forretningsmuligheter.

Les mer

13: 15 - Hva er kunnskapen om deg verdt?

Panelsamtale: Lisa Farrar, Sondre Gravir, Jenny Skavlan og Bjørn Erik Thon

Som forbrukere er vi mer kravstore og vi vasser i tilbud. Samtidig som at vi uttrykker at vi vil ha en ting, kjøper vi ofte noe annet i handlingsøyeblikket. Hvorfor gjør vi det? Hvordan kan virksomheter bruke kundedata til å skape bedre produkter og tjenester? Hva er det egentlig som påvirker våre valg og hvor går grensen for bruk av personlig informasjon?

Lisa Farrar leder den digitale transformasjonen og byggingen av en teknologibedrift for Nordic Choice Hotels. Prosjektet kalt eBerry består av team på 150 personer for å skape verdens beste hotellopplevelse.

Sondre Gravir er siviløkonom og leder Schibsted-konsernets globalsatsning på rubrikkmarkeder på nett, hvor Schibsted har ledende posisjon i 24 land. Han har en solid fartstid i mediebransjen, og har tidligere vært administrerende direktør både i Bergens Tidende, Aftenposten og FINN.no.

Jenny Skavlan er skuespiller, programleder, designer og gründer med et brennende hjerte for gjenbruk og miljø. Hun har skrevet flere bøker om redesign av klær og har vært med å lage gjenbrukappen Tise hvor hun er medeier og Creative Director. Tise vokser i rekordfart og nådde nylig 250 000 brukere i Norge og lanserer i disse tider i Kina og Sverige.

Bjørn Erik Thon er jurist, tidligere forbrukerombud og direktør i datatilsynet siden 2010. Han var forbrukerombud i ti år og har vært dommerfullmektig, advokatfullmektig og politisk rådgiver i Justisdepartementet. Thon er særlig opptatt av hvordan personvern og teknologi kan spille sammen.

Les mer

13:40 - Ledelse og selvbedrag

Panelsamtale: Elisabeth Grieg, Charlotte Levert, Jan-Ole Hesselberg og Anders Mohn Frafjord.

Når ønskede resultater ikke oppnås, peker ledere ofte på mangelfull kompetanse, feil team, dårlig timing eller trangt budsjett, og sjelden på hva lederen kunne gjort annerledes. Vi spør hva som gjør en leder god – og hvilken innvirkning har det på resultatene. Hva er lederens bedrag, og er det lederens oppgave å være best?

Elisabeth Grieg er en norsk næringslivsleder, skipsreder og medeier i familiekonsernet Grieg Group i Bergen. Hun var vært styremedlem i en rekke norske gigantkonserner som Statoil, Hydro og SOS-barnebyer. Hun har vært en tydelig kritiker av at norske bedrifter har få kvinner i toppstillinger. Hun ble tildelt YS' likestillingspris 2015.

Charlotte Levert er HR-sjef i Tieto Sverige, et globalt IT-selskap med 2700 ansatte i Sverige, og HR-sjef for Tietos Finansielle tjenester. Sammen med sitt team på 30 medarbeidere har hun transformert virksomheten og utforsker hvordan data kan kombineres med psykologi, der inkludering og mangfold står sentralt. Gjennom hennes inititativ og praksis viser hun en ny måte å lede på ved å skape modige ledere.

Jan-Ole Hesselberg er psykologen fra og bak TV-suksessene "Folkeopplysningen" (NRK1) og "Typisk deg med Petter Schjerven" (TVNorge), hvor han har vist hvor irrasjonelle vi mennesker kan være. Han er en aktiv debattant, programleder i podcasten "Psykologlunsj", skriver fast på Psykologisk.no og ble i 2014 kårets til "Årets folkeopplyser" for sitt formidlingsarbeid. På dagtid er han ledende fagsjef i ExtraStiftelsen.

Anders Mohn Frafjord er sykehusdirektør ved Diakonhjemmet. Før dette var han økonomidirektør og har tidligere jobbet både på Aker, Rikshospitalet og Ullevål. Han har fått mye ros for sitt brennende engasjement og humør.

Les mer

14:05 - Når kloden og aksjonærer bedras

Panelsamtale: Silvia Seres, Øystein Thøgersen, Nima Shaninian og Jon Christoffer Sundby.

Hvorfor blir «miljø og bærekraft» ofte et initiativ på sidelinjen uten krav til lønnsomhet, og ikke et grep for å sikre en lønnsom forretningsmodell og konkurransekraft i fremtiden? I dette panelet ser vi på hvordan man ved innføring av bærekraftsprinsipper i hele verdikjeden skaper merverdi for virksomheten og reduserer unødvendig ressursbruk.

Silvija Seres er matematiker og teknologiinvestor. Hun har bakgrunn fra algoritmeforskning i Oxford, utvikling av søkemotoren Alta Vista i Silicon Valley, strategisk ledelse i Fast Search and Transfer, og tjenesteutvikling i Microsoft. Hun jobber nå som styremedlem i flere store selskaper, inkludert Oslo Børs og NRK, og som aktiv investor i flere teknologibedrifter.

Øystein Thøgersen er rektor ved NHH og professor på Institutt for samfunnsøkonomi ved NHH – et institutt han også har ledet. Han har sittet i styret til Norges bank og ledet det såkalte Thøgersen-utvalget som i 2015 kom med sine anbefalinger knyttet til oljepengebruken og handlingsregelen.

Nima Shahinian er grunder og industri- og produktdesigner i HOOS Design Lab. Allerede som student endte skoleoppgaven hans om den lettkoblede stikkontakten «Flow» i millionsalg. Shahinian jobber aktivt med design for gjenvinning, modularitet og 3D-printing i sine designprosesser og prosjekter.

Jon Christoffer Sundby ble ny Norges-sjef i Circle K 1. juli i år. Sundby er utdannet siviløkonom og kom til selskapet fra McKinsey i 2009.  Han har erfaring fra selskapets europeiske ledelse, fra drift av selskapets stasjoner og fra markeds-, produkt- og kategoriutvikling.

Les mer

14:30 - Henger politikerne med?

Duell mellom politikerne og bedriftsledere

Hvor viktige er de som sitter på Stortinget? Hvilken forståelse har de av hvilke utfordringer næringslivet har? Hvilke politiske verktøy sitter de med og er beredt til å bruke? Hva kan næringslivet forvente fra den kanten de nærmeste fire årene?

Bedriftsledere og politikere møtes for å avklare om Stortinget faktisk har peiling på hva næringslivet har av utfordringer – og hva de må gjøre for at det skal bli enklere for norske bedrifter å skape verdier

  • Shahzad Rana (Microsoft)
  • Jørn-Henning Theis (Haraldsplass diakonale stiftelse)
  • Tonje Sandberg (Accenture)
  • Heidi Nordby Lunde (H)
  • Terje Aasland (Ap)
  • Kjell Ingolf Ropstad (KrF)
Les mer

Avslutning

Avslutning av årets Virkekonferanse.

Les mer