Hvordan håndtere situasjoner som oppstår knyttet til koronaviruset?
På denne siden finner du spørsmål og svar på typiske problemstillinger, samt informasjon om hvordan Virke jobber.
Som medlem kan du alltid ta kontakt på Virkes rådgivningstelefon 22 54 17 00 om du ikke finner svar på spørsmålene dine her.
Åpen fra mandag til fredag kl 08.15-16.00
Kompensasjonsordning:
Vi har et eget team som svarer på dine spørsmål om kompensasjonsordningen. Ring oss på 22 54 17 00 (tastevalg 3).
Se siste nytt fra Virke her
Virke vil først og fremst uttrykkelig oppfordre våre medlemmer til enhver tid å lytte til de rådene som norske helsemyndigheter gir.
Oppdaterte råd fra myndigheter og Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) finner du her:
Snarveier
-
De viktigste krisetiltakene for Virkes medlemmer
-
Arbeidstid
-
Arbeidstaker er hjemme med barn
-
Arrangement
-
Endringer av arbeidsplaner
-
Ferie, feriepenger, reiser og reiseforbud
-
Forsikring og pensjon
-
Generell smittefrykt
-
Gjennomføring av generalforsamling/årsmøte
-
Handlingsplan ved smitte
-
Hjemmekontor
-
Karantene
Siste nytt
-
: Situasjonen er kritisk i handels- og tjenestenæringen
Virkes siste medlemsundersøkelse, gjennomført 11-15. januar, viser at situasjonen er kritisk for mange i handels- og tjenestenæringen etter innstrammingen av smitteverntiltak 3. januar.
Her er hovedfunnene:
- Nær halvparten av Virkes medlemmer rapporterer om redusert omsetning og redusert ordreinngang. 1 av 10 butikker og 6 av 10 innen opplevelsesnæringen har hatt redusert åpningstid eller holdt stengt siden 4. januar.
- 2 av 3 virksomheter forventer redusert aktivitet i første kvartal. De smittevernutsatte virksomhetene merker effektene hardest, men på tvers av bransjeområder rapporterer virksomheter om vesentlig reduserte ordrebøker og lave forventninger til første kvartal.
- 17 prosent av virksomhetene opplever store likviditetsutfordringer. Hele 1 av 3 har utsatt offentlige avgifter fra 2020 som står til forfall i 2021. Mange av disse har fortsatt likviditetsutfordringer. 1 av 10 virksomheter oppgir at det er reell risiko for konkurs.
- Om lag 10 prosent av de ansatte hos Virkes medlemmer er permittert. 1 av 3 virksomheter har gått til permittering, og 12 prosent av virksomhetene vurderer å permittere flere.
- Om lag halvparten av de permitterte hos Virkes medlemmer ville vært permittert i 52 uker ved utgangen av april. Forlengingen av permitteringsperiode har dermed hatt en tydelig effekt: i desember utgjorde planlagte oppsigelser 3 prosent av de ansatte, nå er tallet nede i 1 prosent.
- Handelen, med unntak av klær/sko/mote og butikker i bysentrum, hadde et godt 2020. Også i mange tjenesteytende næringer går ting omtrent som normalt: innenfor teknologi og rådgivning, kunnskap og teknologi og service opererer mange virksomheter på nær full kapasitet. Pandemien har imidlertid også påvirket disse virksomhetene: 1 av 4 rapporterer om høyere sykefravær i 2020 enn i normalår (både for egen- og sykemeldt), og ordrebøkene er tommere i januar 2021 enn de bruker å være.
- 2 av 3 virksomheter i handels- og tjenestenæringen gikk til permittering i 2020. Av alle som har vært permittert er 8 av 10 tilbake i jobb, de aller fleste av disse hos samme arbeidsgiver. Det viser at permitteringene i denne krisen er av en midlertidig karakter, og arbeidsgiverne evner å ta folk tilbake.
- Oppsummert starter 2021 tungt for store deler av handels- og tjenestenæringen, men tiltakene har bidratt til å gjøre veien gjennom krisen farbar for flere.
-
: Nå kan du søke på kompensasjonsordningen
Kompensasjonsordningen er et av de viktigste tiltakene regjeringen setter inn for å hjelpe de mange små og store bedriftene som har fått redusert aktiviteten sin som følge av korona-pandemien. Det kan i første omgang søkes støtte for perioden september – desember. Ordningen dekker inntil 70 prosent av faste unngåelige kostnader for september og oktober, og 85 prosent for november og desember. Ordningen åpner i dag klokken 08.00. Bedrifter som har papirene i orden, vil få pengene raskt inn på konto når de har søkt.
-
: Arbeidstilsynets pågående tilsynsvirksomhet
Flere har de siste ukene tatt kontakt i forbindelse med Arbeidstilsynets pågående tilsynsvirksomhet. Tilsynet kontrollerer en rekke bransjer og har nå også begynt med såkalt postalt tilsyn. I forbindelse med alle tilsyn vil smittevern også bli kontrollert. Dette betyr at en rekke virksomheter må belage seg på å dokumentere at de har ting på stell på smittevernsområdet.
Vi anbefaler alle våre medlemmer å følge de ulike smittevernveilederne vi har laget. Stadig flere av disse blir nå standardisert av Standard Norge i samarbeid med oss. Alle disse veilederne er oppdaterte med nasjonale krav, råd og anbefalinger. Lokale tiltak vil alltid kunne komme i tillegg, og disse varierer fra kommune. Dessverre finnes det ingen samlet oversikt over disse ett sted. Vår anbefaling er imidlertid å bruke VGs oversikt.
Hjelp til å oppfylle Arbeidstilsynets krav
Arbeidstilsynet kontrollerer at virksomheten har gjennomført en risikovurdering av mulig smittefare. Dette må være dokumentert slik at du i forbindelse med tilsyn kan synliggjøre at du har oppfylt kravet om risikovurdering. Det er stilt krav om at kartleggingen og risikovurderingen skal gjøres i samarbeid med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte.Her finner du mer informasjon om kravene som gjelder for risikovurdering på smittevernområdet
Tips og verktøy i forbindelse med risikovurdering er tilgjengelig på Arbeidstilsynets nettsideMerk: Her finner du også tilgjengelige maler for kartlegging og risikovurdering. Se også egen mal for handlingsplan. Her kan du benytte innhold fra smittevernveilederen.
Enkelte har spurt om vi kan lage egne maler og veiledere for risikovurdering. Vi anser materiellet til Arbeidstilsynet til å være bra og oppfordrer til bruk av dette, eventuelt materiell utarbeidet av virksomheten selv eller eventuelt kjeden de er en del av.
-
Les alle oppdateringene her
Arrangement
-
Julebord, seminarer og konferanser
-
Uteliv
-
Sammenkomster og arrangementer - nasjonalt regelverk
Karantene
-
Vi har to typer karantene i Norge
-
Forkortet innreisekarantene ved testing
-
Utenlandske arbeidstakere – innreisekarantene
-
Har arbeidstaker krav på sykepenger om han/hun blir satt i karantene?
-
Arbeidstaker settes i karantene i utlandet og kan ikke returnere hjem til arbeid. Hvilke rettigheter har vedkommende?
-
Hvem må i karantene?
-
Hvilke økonomiske forpliktelser påhviler arbeidsgiver til de utenlandske arbeiderne i karantenetiden?
-
Har arbeidstaker krav på sykepenger også i de tilfeller vedkommende kommer hjem fra ferie i utlandet etter å ha trosset myndighetenes reiseråd?
Generell smittefrykt
-
Hva om arbeidstaker blir hjemme av koronafrykt?
-
Kan arbeidstaker være hjemme med barn istedenfor å sende disse i skole/barnehage på grunn av smittefrykt?
Risikovurdering av smitte i virksomheten
-
Hvordan foretar du en risikovurdering i virksomheten?
Handlingsplan ved smitte
-
Handlingsplan - Hva gjør du dersom det er mistanke om eller påvist smitte i din virksomhet, enten blant ansatte eller hos kunder/brukere eller besøkende?
-
Til ansatte - Hva gjør du hvis du mistenker eller er smittet av koronaviruset?
-
Hvordan kommuniserer du når din bedrift rammes av koronasmitte?
-
Oversikt smittekontakter i de største byene/pressområdene
Smittevern
-
Bærende prinsipper i arbeidet med smittevern
-
Råd og retningslinjer for rengjøring og hygiene
-
Smittevern ved kundekontakt
Q&A for bruk av munnbind
-
Hva betyr påbudet, kort oppsummert?
-
Hvor er det påbudt?
-
Når er munnbind påbudt?
-
Erstatter munnbind øvrige smittevernregler?
-
Må vi bruke munnbind i kasseområdet?
-
I hvilke situasjoner kan munnbind være lurt?
-
Hva om kunden bruker munnbind når vi ber om legitimasjon?
-
Kan ansatte velge å bruke munnbind om de ønsker det?
-
Hvem betaler for munnbindet til den ansatte?
Særlig om lokale regler
-
Lokale regler
Spørsmål og svar om pakkereise
-
Hva er kundens rettigheter når UD fraråder reiser til et område?
-
Hva er kundens rettigheter når UD ikke fraråder innreise?
-
Hva med reisende som er på reise og som vil hjem når UD fraråder reise til destinasjonen?
-
Hva er arrangørens ansvar for gjennomføring av en pakkereise?
-
Hva er en mangel?
-
Særlig om flyreiser
Kontaktpersoner
Trenger du råd om hvordan du som arbeidsgiver skal håndtere denne situasjonen, kan du som medlem kontakte vår rådgivingstelefon på 22 54 17 00, og tast 1