Hvordan håndtere situasjoner som oppstår knyttet til koronaviruset?
På denne siden finner du spørsmål og svar på typiske problemstillinger, samt informasjon om hvordan Virke jobber.
Som medlem kan du alltid ta kontakt på Virkes rådgivningstelefon 22 54 17 00 om du ikke finner svar på spørsmålene dine her.
Åpen mandag til fredag kl 08.15-16.00.
Kompensasjonsordning:
Vi har et eget team som svarer på dine spørsmål om kompensasjonsordningen. Ring oss på 22 54 17 00 (tastevalg 3).
Se siste nytt fra Virke her
Virke vil først og fremst uttrykkelig oppfordre våre medlemmer til enhver tid å lytte til de rådene som norske helsemyndigheter gir.
Oppdaterte råd fra myndigheter og Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) finner du her:
Snarveier
-
De viktigste krisetiltakene for Virkes medlemmer
-
Arbeidstid
-
Arbeidstaker er hjemme med barn
-
Arrangement
-
Endringer av arbeidsplaner
-
Ferie, feriepenger, reiser og reiseforbud
-
Forsikring og pensjon
-
Generell smittefrykt
-
Gjennomføring av generalforsamling/årsmøte
-
Handlingsplan ved smitte
-
Hjemmekontor
-
Karantene
Siste nytt
-
: Virke har fått gjennomslag for bedre kompensasjonstiltak
Stortinget vedtar i dag krisepakken, og Virke har etter flere uker med intens oppfølging av partiene på Stortinget fått gjennomslag for bedre kompensasjonstiltak for handels- og tjenestevirksomheter.
Gjennomslagene i korte trekk:
- Kompensasjonsordningen for virksomheter med stort omsetningsfall forlenges ut juni, og kompensasjonsgraden økes til 85 prosent.
- Omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen og støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer forlenges ut juni og styrkes med hhv 1 mrd. og 260 mill. kr.
- Stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett forlenges til 1. september og styrkes med 650 mill. kr.
- Virke fikk også gjennomslag for å styrke ordningen med innovasjonstilskudd til oppstartsbedrifter.
Utgifter til tapt varebeholdning tas inn i kompensasjonsordningen, etter innspill fra Virke. Endringen trer i kraft fra og med mars måned, med forbehold om godkjenning av ESA. Fordi ESA allerede har godkjent kompensasjonsordningen for januar og februar, ville Stortinget ikke ta inn utgifter til tapt varebeholdning for januar og februar. Det innebærer at mange bedrifter som ble stengt ned på kort varsel i januar og februar, ikke får dekket tapt varebeholdning for disse månedene. Det vil imidlertid være mulig å søke støtte hos kommunen gjennom den såkalte kommunale ventilordningen. Stortinget styrker denne ordningen, og 1 milliard kroner skal fordeles til lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av smitteverntiltak via kommunene dvs virksomheter i kommuner som har smitteverntiltak A, B, C og D og som har særlig høy arbeidsledighet.
Her er en oversikt over de viktigste vedtakene fra Stortinget 23. februar for Virkes medlemmer:
Den økonomiske kompensasjonsordningen
- Den økonomiske kompensasjonsordningen for virksomheter med stort omsetningsfall forlenges ut juni. Kompensasjonsgraden økes til 85 prosent.
- Utgifter til tapt varebeholdning tas inn i kompensasjonsordningen, etter innspill fra Virke. Endringen trer i kraft fra og med mars måned, med forbehold om at en slik endring blir godkjent av ESA.
- Kostnader forbundet med kommunale eller statlige tilsyn skal i den grad det er mulig tas inn i kompensasjonsordningen fra mars, gitt godkjenning av ESA.
- Kompensasjonsordningen skal spesielt hjelpe de små og mellomstore bedriftene, fordi store selskaper i større grad enn små har muligheten til å skaffe seg finansiering i lånemarkedene. Regjeringen har derfor fått fullmakt til å redusere grensen for maksimal støtte per kalendermåned per bedrift med inntil 30 mill. kr til 50 mill. kr, og innslagspunktet for avkortning med inntil 10 mill. kr til 20 mill. kr.
Støtteordninger for event- og reiselivsnæringen, kultur og frivillighet
- Omstillingsordningen for event- og reiselivsnæringen forlenges ut juni og styrkes med 1 mrd. kr.
- Støtteordningen for store publikumsåpne arrangementer forlenges ut juni og styrkes med 260 mill. kr.
- Stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultur, frivillighet og idrett forlenges til 1. september og styrkes med 650 mill. kr.
- Stortinget ber regjeringen så snart som mulig komme tilbake på egnet måte med et forslag om en midlertidig ordning der staten bidrar til å reetablere et fungerende garantimarked for pakkereiser.
- Destinasjonsselskapene skal nå få hjelp gjennom midlene som skal fordeles av kommunene. I tillegg har Stortinget bedt regjeringen fremme forslag om en løsning for å redusere inntektstapet til de norske destinasjonsselskapene enten ved å innarbeide medlemskontingent/partnerbidrag som faste unngåelige kostnader i kompensasjonsordningen eller som et eget tilskudd til destinasjonsselskapene.
- Det settes av 40 mill. kr til å støtte reiselivsbedrifter på Svalbard.
Utsatte skatter og avgifter
- Ordningen for utsettelse av skatte- og avgiftsinnbetalinger forlenges ut juni, med unntak av merverdiavgiftskrav som forfaller etter 12. april. Kostnaden anslås til 200 mill. kr.
Økt støtte til oppstartsbedrifter
- Bevilgningene til innovasjonstilskudd via Innovasjon Norge styrkes fra 500 til 600 mill. kr.
Tilskudd til lokalt næringsliv via kommunene
- Regjeringen foreslo å sette av 1 mrd. kr som skulle fordeles til lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av smitteverntiltak via kommunene. Som følge av Stortingets behandling økes denne potten med 500 mill. kr. Midlene vil også kunne bli benyttet som en såkalt "ventilordning" for virksomheter som helt eller delvis faller utenfor den generelle kompensasjonsordningen.
- Det settes også av en pott for utbetalinger via kommunene i andre runde, og denne utvides fra 500 til 750 mill. kr. Midlene kan benyttes i den grad situasjonen med omfattende smitteverntiltak og lokale nedstengninger tilsier det.
- 500 mill. kr vil bli fordelt til kommuner med arbeidsledighet over gjennomsnittet og til de kommunene som har vært omfattet av forsterkede smitteverntiltak på nivå A, B, C eller D.
- De resterende 500 mill. kroner skal fordeles til alle landets kommuner, basert på innbyggertall med en minimumutbetaling på 250 000 kroner totalt i første runde.
- Utbetalingene i andre runde vil ta hensyn til formålet med ordningen og utviklingen i smittesituasjonen. Det gjør at det både er mulig å dra på erfaringer fra den første fordelingen, samt se behovet for nye utbetalinger i lys av både den økonomiske situasjonen og av smitteverntiltakene som er gjennomført siden den første fordelingen.
-
: Fra og med 23. februar gjelder nye smittevernregler
Endringene som regjeringen varslet i smittevernreglene forrige uke trådte i kraft 23. februar. Butikkstengning vil nå kun inngå på det strengeste smittenivået (A) og den konkurransevridende differensieringen mellom varehus/butikker i kjøpesenter og frittliggende butikker blir borte. Virke har også fått gjennomslag for at kravet om fastmonterte seter på arrangement tas bort.
Her finner du oppdatert smittevernforskrift
Kommunene har likevel mulighet til å ha lokale forskrifter om smitteverntiltak som er strengere enn de nasjonale reglene. Oslo og noen andre kommuner fortsetter med butikkstengning i kjøpsesentre og varehus, og vi jobber for at disse kommunene nå skal følge de nasjonale anbefalingene.
-
: Virke med flere gjennomslag i smittevernforskrift
Regjeringen har lagt frem endringer i smittevernreglene som skal tre ikraft natt til 23. februar. Som varslet skrotes regelen om fastmonterte seter på arrangement, og det blir noe lettelser for trening. Regjeringen har lyttet til Virke. Fremover forventer vi at regjeringen og helsemyndighetene fortsetter dialogen med bransjene før det lanseres nye regler, slik at vi sammen kan lage løsninger som sikrer godt smittevern uten unødvendige konsekvenser.
Her kan du lese mer om endringene
Virkes reaksjoner på de viktigste områdene for våre medlemmer
Handel: Vi har stilt spørsmål ved effekten av stengningen av mange butikker på kjøpesenter. Helsemyndighetene har lagt vekt på Virkes innspill om at stengning fører til mer mobilitet over kommunegrensene. De nye forskriftene tar i større grad høyde for at vi i Norge har mange kjøpesentre spredt utover landet, ulikt resten av Europa. Men, enkelte kommuner, som Oslo, fortsetter nedstengningen av butikker i kjøpesentre og varehus. Vi ber Oslo åpne i tråd med anbefalingene fra nasjonalt hold.
Trening: Treningsbransjen har utviklet gode rutiner for smittevern og -sporing, et nylig eksempel på dette er når Trondheim slo ned en smittebølge mens treningssentrene var åpne. Det er bra at sentrene i større grad kan åpne for rehabilitering, men vi er overrasket og skuffet over at det ikke åpnes mer for trening lokalt på de ulike tiltaksnivåene. Dette ville betydd mye for folkehelsen.
Arrangement: Regelverket rundt fastmonterte seter har skapt stor usikkerhet og forvirring, vært lite treffsikkert, og virket konkurransevridende. At begrepet fastmonterte seter nå skrotes og erstattes med det betydelig mer treffsikre begrepet faste tilviste plasser gir arrangørene et regelverk som gir mening og flere trygge kulturopplevelser for publikum å velge mellom.
Servering: Det er kun tillatt med skjenking ved servering av mat. Skjenkestopp kl. 22.00. Virke stiller spørsmål ved hvorfor så tidlig som kl 22. Det er samme anledning til å skjenke alkohol på arrangementer som på serveringssteder.
-
Les alle oppdateringene her
Arrangement
-
Julebord, seminarer og konferanser
-
Uteliv
-
Sammenkomster og arrangementer - nasjonalt regelverk
Karantene
-
Vi har to typer karantene i Norge
-
Forkortet innreisekarantene ved testing
-
Utenlandske arbeidstakere – innreisekarantene
-
Har arbeidstaker krav på sykepenger om han/hun blir satt i karantene?
-
Arbeidstaker settes i karantene i utlandet og kan ikke returnere hjem til arbeid. Hvilke rettigheter har vedkommende?
-
Hvem må i karantene?
-
Hvilke økonomiske forpliktelser påhviler arbeidsgiver til de utenlandske arbeiderne i karantenetiden?
-
Har arbeidstaker krav på sykepenger også i de tilfeller vedkommende kommer hjem fra ferie i utlandet etter å ha trosset myndighetenes reiseråd?
Generell smittefrykt
-
Hva om arbeidstaker blir hjemme av koronafrykt?
-
Kan arbeidstaker være hjemme med barn istedenfor å sende disse i skole/barnehage på grunn av smittefrykt?
Risikovurdering av smitte i virksomheten
-
Hvordan foretar du en risikovurdering i virksomheten?
Handlingsplan ved smitte
-
Handlingsplan - Hva gjør du dersom det er mistanke om eller påvist smitte i din virksomhet, enten blant ansatte eller hos kunder/brukere eller besøkende?
-
Til ansatte - Hva gjør du hvis du mistenker eller er smittet av koronaviruset?
-
Hvordan kommuniserer du når din bedrift rammes av koronasmitte?
-
Oversikt smittekontakter i de største byene/pressområdene
Smittevern
-
Bærende prinsipper i arbeidet med smittevern
-
Råd og retningslinjer for rengjøring og hygiene
-
Smittevern ved kundekontakt
Q&A for bruk av munnbind
-
Hva betyr påbudet, kort oppsummert?
-
Hvor er det påbudt?
-
Når er munnbind påbudt?
-
Erstatter munnbind øvrige smittevernregler?
-
Må vi bruke munnbind i kasseområdet?
-
I hvilke situasjoner kan munnbind være lurt?
-
Hva om kunden bruker munnbind når vi ber om legitimasjon?
-
Kan ansatte velge å bruke munnbind om de ønsker det?
-
Hvem betaler for munnbindet til den ansatte?
Særlig om lokale regler
-
Lokale regler
Spørsmål og svar om pakkereise
-
Hva er kundens rettigheter når UD fraråder reiser til et område?
-
Hva er kundens rettigheter når UD ikke fraråder innreise?
-
Hva med reisende som er på reise og som vil hjem når UD fraråder reise til destinasjonen?
-
Hva er arrangørens ansvar for gjennomføring av en pakkereise?
-
Hva er en mangel?
-
Særlig om flyreiser
Kontaktpersoner
Trenger du råd om hvordan du som arbeidsgiver skal håndtere denne situasjonen, kan du som medlem kontakte vår rådgivingstelefon på 22 54 17 00, og tast 1