Har du blitt lurt av kataloghaier?

Publisert:

Vi trenger hjelp til å kartlegge omfanget av lurekontrakter, falske fakturaer og telefonsalg av katalogoppføringer. Svar på spørreundersøkelsen og bli med i trekningen av et gavekort på 5000,- fra Skadeforebyggingsfondet i Virke.

​Virke får inn en jevn strøm av henvendelser fra bedrifter utsatt for falske fakturaer, telefonsalg av katalogoppføringer og lurekontrakter. Det har nå også dukket opp flere norske aktører på markedet, som til dels er aggressive i sin oppførsel.

Noen av fakturaene er på opp til kr. 100.000- men de fleste ligger mellom 7.000 og 30.000 forteller Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke.

- Nå er det ferietid og mange vikarer er ikke flinke nok til å se hva som er en kjent leverandør og ikke. Energiske "selgere" ringer fra selskaper med likelydende navn som kjente katalogselskaper. Ofte får de den ansatte til å tro at det bare er kontaktinformasjonen som skal kontrolleres, forteller han.

For eksempel kan den ansatte bli bedt om å bekrefte at informasjonen er korrekt via SMS eller epost. Da er fellen klappet igjen, og fakturaen kommer i posten.

Gode råd for å unngå å gå i svindelfellen

• Informer de ansatte (og vikarer) om at de ALDRI skal bekrefte noe over telefon

• Informer de ansatte (og vikarer) om hvem som er rett person til å svare på slike henvendelser

• Velg selv hvor du vil annonsere, ikke bare slå til fordi noen ringer.

• Sjekk alltid det som står med liten skrift. Mulig det bare er et tilbud på fakturablankett.

• Tilbyr de deg oppføringen til halv pris av pålydende så si nei. Ikke betale noe.

• Har du ikke hørt om selskapet før, hvorfor skal du da annonsere hos dem?

• Sjekk "Tryggkatalog.no" der er de seriøse er medlem og du kan se hvor mange brukere som benytter seg av deres tjenester (MMI)

Virke ønsker å karlegge omfanget av slik virksomhet. Ved å følge linken nedenfor ber vi deg om å besvare noen enkle spørsmål om du har blitt rammet. Alle som svarer  er med i trekningen om et gavekort på kr. 5000.- fra Skadeforebyggingsfondet i Virke.


Ta undersøkelsen her >>