Langvarig nedgang i antall ran

Publisert:

​ Norsk næringsliv har opplevd en jevn nedgang i antall ran siden 2010, men på tross av denne nedgangen advarer Virke mot å miste fokus.

- Det at nedgangen i antall ran ser ut til å fortsette er oppløftende.  Likevel er det på sin plass å advare mot å ta for lett på sikkerheten. Høsten og mørketiden er på vei. Tradisjonelt er det flest ran i denne perioden, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke. 

Kiosker mest utsatt

Det er særlig kioskeiere som må være på vakt mot ran. Nær 40 prosent av alle ran i Norge i første halvår i år var begått mot kiosker. I første halvår har Virke registrert 27 ran mot næringsdrivende, utenom transport av personer og verdier. Av disse var 29 prosent begått mot tradisjonelle butikker, 11 prosent mot bensinstasjoner, 21 prosent mot annen virksomhet som restaurant, apotek og lignende.

Flest ran på mandager

De fleste ran skjer på dagen, i tidsrommet mellom kl. 12:00 og 18:00. Faktisk skjer over 40 prosent av ran i dette tidsrommet. På natten, mellom 18:00-00:00, gjennomføres ca 32 prosent av alle ran.

- At mange ran skjer på dagen er ikke så rart, for det er da de fleste butikker og kiosker er åpne. Men statistikken viser at en del anslag skjer mot kiosker som er åpent utover natten, sier Bjerke.

Over 25 prosent av alle ran gjennomføres på mandager. Deretter følger onsdag og lørdag, men da er det ned mot henholdsvis ca 22 og 15 prosent.

Effektivt med enkle sikkerhetstiltak

- Det finnes en del enkle tiltak som kan skremme bort ransmennene, sier Bjerke. - Sørg for at områdene rundt kiosken er godt opplyst. Ikke dekk til vinduene med reklameplakater og sjekk at sikkerhetskameraene er rengjort og at opptakene er gode.

Virke anbefaler også å ta en overhaling av kameraanlegget. 

– Vi ser at det er mange gamle anlegg der ute som gir dårlige bilder med feil farger, sier Bjerke.

– Det kan vise seg å være en god investering å spandere på seg nye kameraer med den nyeste teknologien, eller i det minste å ta service på det eksisterende kameraanlegget.

For døgnåpne kiosker kan fjernstyrte dører være en god løsning for å sikre de ansatte. Ha døren låst og se an kundene før de slippes inn.