Sikkerhetsrutiner blottet i media

Publisert:

Tidvis ser vi eksempler på at virksomheters sikkerhetsrutiner blir blottlagt i media. – Jeg blir ofte forbauset over hvordan enkelte bedriftsledere utleverer sikkerhetsopplysinger til media. Til og med politiet går av og til for langt, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke.

- Pressen bør i enkelte tilfeller beskytte intervjuobjektene mot seg selv, og ikke sette alt på trykk, sier Bjerke.

Bjerke trekker frem et ferskt presseoppslag som et eksempel på ting man ikke bør snakke med pressen om.

I artikkelen står det: ”Videre har de tatt med seg hele ukesomsetningen til XX. Vi har ikke telt opp ennå, men det kan være snakk om 20-40.000 kroner.”

- Snakk aldri om hvor mye penger som blir tatt eller hvor stor omsetningen din er. Vi har eksempler fra flere saker der det er slike oppslag som har fristet kriminelle til innbrudd og ran, sier Bjerke.

I intervjuet i artikkelen står det videre: ”Det er heller ikke overvåkningskamera hos xx, men det skal de få på plass nå.”.

- Snakk ikke om hvilke sikringstiltak du har eller ikke har, presiserer Bjerke.

Videre står det ”YY forteller at pengene var gjemt på et hemmelig sted i lokale, som kun de ansatte visste hvor var.”

- Det er ingenting som er hemmelig når flere vet det. Det en vet, vet ingen. Det to vet, vet alle.

Til slutt i artikkelen går man også over på fremtidige sikkerhetstiltak: ”– Vi har latt de ligge her siden dette var en hemmelig plass, men etter dette vil vi hente pengene hver kveld, sier YY”.

- Det er ikke heldig å gå ut i det offentlige rom og fortelle at du vil frakte pengene ut av butikken hver kveld. Ikke fortell om hvilke sikkerhetsrutiner du har eller vil innføre, sier Bjerke.

Har du kontaktomsetningen mener Bjerke det mest fornuftige er å ha dropsafe for deponeringa av pengene og ha en avtale med et verditransportselskap om transport. Uansett må man oppbevare penger i en safe som de ansatte ikke kan bli truet til å åpne. Dette vil også redusere ransfaren.