Tilbud på fakturablanketter – ikke la deg lure

Publisert:

Flere medlemsvirksomheter har den siste tiden mottatt tilbud om oppføring i nettkatalog. Tilbudet er trykket på fakturablankett og kan dermed oppfattes som betaling for en tjeneste virksomheten har bestilt.

- Det er viktig at man er klar over at dette kun er et tilbud, og ikke en faktura som må betales, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke. – Ønsker man ikke å benytte seg av tilbudet er det bare å kaste fakturaen.

Virke mener denne måten å selge tjenester/produkter på ikke er god handelsskikk. Det fremgår ikke på vedlegg eller annen måte hva tjenesten innebærer, ei hellerinformasjon om verdien av tjenesten. Ordet "tilbud" er også som oftest skjult i teksten på fakturablanketten.

- Denne fremgangsmåten er egnet til å forlede mottaker i en hektisk hverdag til å betale noe man ikke hadde til hensikt å kjøpe, sier Bjerke. Han viser også til Forbrukerrådets refs til Gravferdsetaten i Oslo:

Etter refs fra Forbrukerombudet har Gravferdsetaten bestemt seg for å endre mangeårig praksis der de sender tilbud om sommerstell av graven som bankgiro.

Les mer om det her.

Virke har bedt regjeringen se på løsninger der man regulerer denne type tilbud som er lett å la seg lure av.