Virke advarer mot falske annonser (phishing)

Publisert:

I følge sikkerhetssjef Thor Martin Bjerke i Virke har det den siste tiden blitt avdekket at kriminelle har forsøkt å tilegne seg kredittkortinformasjon ved å legge ut små annonser på Facebook.

Brukere av Facebook vil kjenne igjen de små annonsene til høyre på siden.

Bjerke sier at det har vært annonsert for mobiltelefoner og data til lave priser. De som har klikket på annonsen har blitt ført over til en falsk nettside som ser ut som en anerkjent leverandør. Der har de ”lagt inn bestillingen” og levert fra seg kortopplysninger.

– Selv om phishing ikke er et nytt fenomen kan Facebook-brukere, som er logget inn på et lukket nettverk, tenke at det er sikkert å klikke seg inn på alle annonser. Det er ikke tilfelle, sier Bjerke.

Det florerer med tilbud om salg av brukerkontoer og passord på nettet. Det vil si at kriminelle kan kjøpe falske kontoer eller hacke seg inn på kontoer, og misbruke disse parallelt med at den egentlige eieren benytter seg av kontoen.

Bjerke oppfordrer også virksomheter som benytter slike annonser til å tenke gjennom hvordan annonsene legges ut. Det er viktig at man kan komme til annonsene via den vanlige nettsiden og at det tydelig fremgår at man er på rett sted.