Nå skal kataloghaiene tas

Publisert:

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke har jobbet med å kartlegge flere nettverk av kriminelle katalogselskaper

Etter at Virke, sammen med TV2 Nyhetene, avslørte et stort kriminelt nettverk av kataloghaier i Trondheim, har myndighetene økt innsatsen for å ta svindlerne.

Hele 7 av 10 norske virksomheter ble i 2016 svindlet eller forsøkt svindlet av useriøse katalogselskaper, fakturasvindlere eller lignende. Ifølge undersøkelser Virke har gjort, kan det årlig dreie seg om beløper for over 2 milliarder kroner.

Økokrim inviterte torsdag 22. juni Virke inn i en workshop for å diskutere hvordan politimyndighetene bedre kan jobbe for å ta de kriminelle bakmennene bak slike selskaper.

Bakgrunnen er at Virke sendte et brev til Riksadvokaten 20 oktober 2016, og krevde at problemstillingen blir høyere prioritert. Blant annet peker vi mot Sverige, hvor de har lyktes med å redusere denne typen kriminalitet på grunn av god samhandling mellom distrikter og etater.

Virke vil etablere en arbeidsgruppe

– Det er flott at dette ble tatt opp på et såpass høyt nivå, sier Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke, som deltok på møtet.

Personer fra både Politidirektoratet, Økokrim og Riksadvokaten, deltok. I tillegg var NSR og NHO invitert. Virke innledet med å belyse problematikken og vise eksempler på nettverk som hadde fått lov til å virke under politiets radar over lengere perioder.

Vi foreslår å etablere et nettverk for å varsle om denne typen virksomhet og behandle disse sentralt heller enn i distriktene.

– Det er en liten gruppe aktører og et stort antall virksomheter som rammes, så dette må få betydningen i prioriteringen, sier Bjerke.

Klager fra medlemmer avslørte Trondheimsnettverket

Fra 2015-2016 fikk Virkes advokater en rekke henvendelser fra medlemmer som mente seg villedet til å inngå avtaler de ikke ønsket. Etter hvert dannet det seg et mønster, og det var tydelig at mange av tilbyderne hørte til i Trondheim og hadde felles bekjente. Felles for dem var også at mange var tidligere mistenkt for ulovlig katalogsalg i andre selskaper. Virksomheter som anmeldte forholdene ble ofte møtt med henleggelse raskt.

Sammen med TV2 Nyhetene avdekket vi en rekke saker, som førte til at politiet åpnet etterforskning og siktet en rekke personer. To av hovedmennene, Jonas Myrvold og Amir Mian skal opp i retten høsten 2017.

– Vi hadde aldri fått has på dette nettverket uten at medlemmene våre jevnlig meldte inn saker. Det oppfordrer vi dem til å fortsette med! Bruk skjema på varslingslisten, avslutter Bjerke.