Inkluderende arbeidsliv (IA)
For å redusere sykefravær og forhindre frafall trenger man aktive tiltak, ordninger og verktøy fra myndighetene, som gjør at flere står lengre i arbeid, både innenfor NAV-systemet og innenfor helse- og utdanningssystemet. Intensjonsavtalen om et Inkluderende arbeidsliv (IA) må blant annet gi bedre nytteverdi for virksomheter innen handels- og tjenestenæringene, og særlig små og mellomstore virksomheter, slik at flere virksomheter i større grad kan bidra i inkluderingsarbeidet.
Innhold på siden
IA-forhandlingene: Arbeidsplassen er en del av løsningen for sykefraværet
Én tredel av sykefraværet er relatert til arbeidsmiljøet, og vi må fortsette å jobbe med forebyggende tiltak på arbeidsplassene. Men arbeidsplassen er en del av løsningen også for de øvrige to tredelene. Folk som ikke har blitt syke av arbeidsplassen, kan bli friske på arbeidsplassen.
Utfordringen:
Det er mange parter involvert, både arbeidsgivere, arbeidstakere, legene, NAV og myndighetene. Problemet er at vi peker på hverandre, få eller ingen kjenner på ansvaret, og insentivene drar i feil retning. Vi må få på plass tiltak som forebygger sykefravær på arbeidsplassen, og vi må få på plass tiltak som bidrar til sykenærvær - altså gjøre arbeidsplassen til en del av løsningen.
Våre forslag:
1. Krav om tilretteleggings-samtale før sykemelding
I dag stilles det ingen krav til dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver før sykemelding. Det betyr at arbeidsgivere i mange tilfeller ikke får mulighet til å vurdere tilretteleggingstiltak før en ansatt blir sykemeldt. Dersom arbeidstaker ikke kan dokumentere en slik dialog, bør lege avskjæres fra å skrive ut sykemelding.
2. Sykemeldinger skal som hovedregel være graderte
Tilretteleggings-samtalen vil gi legen et bedre utgangspunkt for å vurdere en gradert sykemelding. Hovedregelen bør være at sykemeldinger skal være graderte.
3. Legene må få riktige insentiver
Fastleger får godtgjøring for å skrive ut sykmeldinger, men får ingenting dersom de unngår en sykemelding, eller bruker tid på å gradere en sykmelding. Her må insentivene snus. Om lag 84 prosent av fastleger er selvstendig næringsdrivende, og fastleger utsteder i overkant av 3,8 millioner sykmeldinger i løpet av et år.
4. Strengere håndheving av aktivitetsplikten
Sykmeldte har i utgangspunktet en plikt til å prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet, hvis det er mulig, gjennom hele sykefraværet. Arbeidsgivere har plikt til å tilrettelegge arbeidet. Men i dag gis det unntak fra denne aktivitetsplikten i 81 prosent av tilfellene. Unntaket er blitt hovedregelen.
5. Økt bruk av midlertidig stans av sykepenger
Hvis den sykmeldte ikke er i aktivitet etter 8 uker, og det ikke er gitt unntak fra aktivitetsplikten, kan sykepengene stanses. Dette ble testet ut i den såkalte «Hedmarksmodellen», og førte til færre sykemeldinger, økt bruk av graderte sykemeldinger, og kortere sykefravær.
Vi må bruke kunnskapen vi allerede har, og vi må tørre å prøve nye løsninger.
Fungerer IA-avtalen etter intensjonen?
En kartlegging av sykefravær, frafall, arbeidsmiljø og arbeidsinkludering blant Virkes medlemmer
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv - IA-avtalen - er inngått mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Nåværende IA-avtale trådte i kraft i 2019 og utløper ved utgangen av 2024. I løpet av året skal en ny IA-avtale fremforhandles.
Hovedorganisasjonen Virke har i denne sammenheng bestilt en kartlegging av IA-arbeidet blant sine medlemmer.
Innsikt fra undersøkelsen vil fungere som grunnlag for det politiske arbeidet med arbeidsliv og inkludering i Virke, og vil være et beslutningsgrunnlag inn i forhandlingene om ny IA-avtale.
Slik bruker du medlemskapet
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.