Ny markedsplass for overskuddsvarer kutter svinn i byggebransjen

På Tørn.no kan smarte kunder handle fullt brukbare overskuddsvarer til sterkt reduserte priser. Samtidig får byggevarehusene løst et problem og kan drive mer bærekraftig.

Byggebransjen står for 40 prosent av alt avfall i Norge. Svinn fra byggevarehusene er et betydelig bidrag til den høye andelen. Det finnes over 900 byggevareforretninger i Norge og en rekke andre butikker som selger byggevarer og VA/VVS-produkter. Hos disse aktørene blir mellom 5 og 15 prosent av varelageret aldri solgt. Årsakene kan være at varene er blitt utdaterte, er kommet i retur fra kunde, eller aldri blitt hentet. Både lagerplass og avfallshåndtering er kostbart, og ingen forsøk på løsninger har vært spesielt vellykket: Restetorg fungerer dårlig, FINN.no er for tungvint, og egen outlet for byggevarer er dyrt å drifte. Resultatet er at disse overskuddsvarene i stor grad blir kastet.

Digital markedsplass

Tørn er en landsdekkende digital markedsplass for alle som selger byggevarer. På Tørn.no kan butikkene legge ut overskuddsvarer til en redusert pris som de selv bestemmer. Kundene er hobbysnekkere og profesjonelle på jakt etter rimelige, fullt brukbare produkter. Butikkene står fortsatt for lagerføring og utlevering av varen til kunden, mens Tørn tar jobben med å legge ut produktene for salg på markedsplassen. De fikser også oppgjøret mellom kunde og butikk, og sørger for markedsføring av tjenesten.

Alle vinner

Filosofien bak Tørn er enkel: Fullt brukbare produkter skal selges og brukes, ikke kastes. Samtidig gi løsningen gevinster for alle parter. Rester, feilbestillinger og returer kommer til nytte, kundene sparer penger på varer de trenger, byggevarekjedene tjener penger på ting de tidligere har kastet – og svinnet i bransjen reduseres. Denne løsningen bør ha overføringsverdi til andre bransjer, som klær og dagligvarer.

Foreløpig har Tørn inngått kontrakter med kjedene Optimera og Neumann, som til sammen har 214 utsalgssteder.

Ditt spor - til en bærekraftig fremtid

For en del mindre virksomheter kan miljøsertifisering oppleves som for stort og omfattende. For disse anbefaler vi verktøyet «Ditt Spor», som hjelper dere å komme i gang med bærekraftig utvikling på egenhånd.

Slik fungerer det

Kom i gang

Oversikt_1.png

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.