Helse- og sosialtjenester

Ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester utgjør et viktig mangfold. Tilbudene til våre medlemmer har en klar egenart og representerer sivilsamfunnets engasjement i norsk velferd. Foreninger, lag, menigheter og andre aktører har identifisert behov gjennom å engasjere lokalsamfunn og frivillighet. Derfor arbeider Virke for ideell vekst og økt bruk av ideelle aktører. I sum representerer tjenesteytende ideell sektor 8.9 % av velferdsfeltet.

Vi omstiller Norge

Arbeidsrettet rehabilitering og tverrfaglig spesialisert rehabilitering

Vi møtte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol 6. mars for å snakke om de regionale helseforetakenes (RHF) behovsvurderinger innenfor arbeidsrettet rehabilitering og tverrfaglig spesialisert rehabilitering. Dette berører rammevilkårene og framtiden til mange av våre medlemmer som har av avtaler med RHFene på dette fagfeltet.

Vi møtte også ledelsen i Helse Sør-Øst og Helse Midt. De store brukerorganisasjonene: FFO, Revmatikerforbundet, Sanitetskvinnene, HLF, MS- forbundet og Parkinsonforbundet deltok også på møtet.

Vårt hovedbudskap:

  • RHFene må opprettholde det døgnbaserte tilbudet innenfor arbeidsrettet rehabilitering. Forskning viser at dette tilbudet har effekt på å få folk tilbake i jobb og det er samfunnsøkonomisk lønnsomt.
  • Tverrfaglig spesialiserte rehabilitering må heller ikke bygges ned. Det finnes ikke tilbud i kommunene, og mennesker med kroniske sykdommer og nedsatt funksjonsevne trenger dette tilbudet. Forskning viser at dette har effekt også på arbeidsevnen.
  • Omleggingen som foreslås fra RHFene om omlegging fra døgn til dag er ikke i tråd med brukergruppens behov eller er forskning.

Vi har store forventninger til Kjerkols oppfølging av RHFene.

Regjeringen vil fornye samarbeidsavtale med ideell sektor om helse-og velferdstjeneste

Avtalen er et viktig verktøy for å legge et godt grunnlag for et overordnet strategisk samarbeid mellom regjeringen, KS og ideelle leverandører. 

Les mer her

Statsbudsjettet 2024: Slik treffer det bransjen

Vi er opptatt av at organisasjoner skal ha stabile og forutsigbare rammebetingelser, blant annet for at de skal kunne være trygge og gode arbeidsgivere, og for at de skal kunne levere planlagte og gode aktiviteter. Tilskudd og bevilgninger over statsbudsjettet er en av flere finansieringskilder for sektoren. 

  • Økt aktivitetsvekst må brukes til flere pasientbehandlinger

    Vi merker oss at regjeringen legger opp til økt aktivitetsvekst og reduserte ventetider i sykehusene. Av bevilgningen på 2,2 mrd er lagt til rette for en økning på 110 mill til døgnbehandling i psykisk helsevern.

    Vi mener det er avgjørende at dette blir brukt på økt pasientbehandling. Regjeringen må bruke kapasiteten og kompetansen de ideelle aktørene besitter skal de få ned ventetiden i sykehusene. Ideelle aktører må likebehandles med andre Helseforetak.

    Regjeringen gir ingen nye signaler om endringer i finansieringsordningen for spesialisthelsetjenesten i budsjettet for 2024. Vi mener større endringer i ISF-andel eller evt. fullstendig overgang til rammefinansiering må utredes og drøftes med ideelle aktører slik at disses interesser ivaretas. 

  • Pensjonskostnader

    Vi forventer at regjeringen finner varige løsninger som kompenserer økte pensjonskostnader og sikrer sykehusene tilgang på likviditet for å håndtere svingninger i premieutbetalinger sett i forhold til pensjonskostnader.

    Regjeringen arbeid med å finne løsninger på historiske pensjonskostnader for ideelle organisasjoners arbeid for kommuner og fylkeskommuner trekker ut, og vi er skuffet over manglende signaler på dette i statsbudsjettet.

    Vi viser til at dette er en sentral del av ideelle aktører rammevilkår. Vi mener dette arbeidet må få økt prioritet. 

  • Deflatoren

    Deflatoren for virksomheter i spesialisthelsetjenesten sette til 4,3% for 2024.

  • Ideelle virksomheter: Avkommersialiseringsutvalget

    Vi merker oss at regjeringen fastholder fristen 1. juni 2024 på utvalgets arbeid. Vi merker at regjeringen på denne måten viser en tydelig prioritering av dette arbeidet og ser fram til å få forslaget om en juridisk definisjon av ideelle virksomheter med et tilhørende register. Vi følger arbeidet.

  • Helhetlig omsorg: Sammensatte lidelser krever helhetlig finansiering

    Vi har etterlyst konkrete signaler fra regjeringen om forsøk med å finansiere helintegrerte tjenester. Stadig flere pasienter er i behov av integrerte tjenester fra både kommune, sykehus og ideelle aktører og frivillige organisasjoner. Regjeringen viser til at dette skal behandles i ny Nasjonal helse- og samhandlingsplan som er varslet å komme i desember 2023. Vi vil følge dette opp.

  • Rehabilitering

    Regjeringen varsler at rehabilitering vil blir ett av temaene i Nasjonal helse- og samhandlingsplanen som legges fram før jul. Samhandling, både mellom kommuner og sykehus og innad i tjenestenivåene, blir et hovedtema i meldingen.  

    Det foreslås også at Helsedirektoratet får 5 mill kr til å følge opp evalueringen av opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering.

    I hovedsak er dette arbeidet knyttet til bedre informasjon og datakvalitet herunder blant annet utrede mulighetene for kvalitetsindikatorer innen rehabilitering. 

Du står aldri alene

Virke tilbyr det største og sterkeste fagmiljøet til ideelle og frivillige aktører (tredje sektor).

Vi styrker ditt samfunnsbidrag og din rolle som arbeidsgiver, og reduserer uforutsigbarhet. Vi utvikler ditt nettverk, din kompetanse og dine rammebetingelser.

Vi sørger for politiske gjennomslag for din sektor. 

Samling 18 - 19 mars 2024

Samling Virke Rehab og FOU nettverket

Tid: 18 - 19 mars 2024

Sted: Litteraturhuset

Program

  • Mandag 18. mars (felles FOU nettverket og Virke Rehab)

    10:00- 10:15     Velkommen

    10:15- 10:45     Riksrevisjonen: Hva er status på rehabilitering i Norge?

    Riksrevisjonen har gjort en forvaltningsrevisjon av rehabilitering i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Presentasjon av rapporten.

    Spesialrådgiver i Riksrevisjonen Ingvild Aasen Tryggestad
                   

    10:50- 11:20     Rehabilitering - en investering i fremtiden: FoU-rapport utarbeidet for KS

    Ved Anne Gamme, Fagleder myndighetskontakt helse og velferd i KS                            

    11.20- 12:00     Er kommunene rigget for å ta over mer ansvar for pasienter som i dag får et tilbud i spesialisthelsetjenesten? Ved Ellen Sofie Øvrum, kommunalsjef helse og velferd, Skien kommune                             

    12:00-12:45      Lunsj

    12: 45- 13:15    Rehabilitering- hva trenger pasientene nå og i framtiden?

    Ved Ann- Kristin Bakke, interessepolitisk sjef i Norsk Revmatikerforbund

    13: 15- 13:45    Prioriteringsmeldingen

    Regjeringen skal legge fram en ny stortingsmelding om prioritering i 2025. Det er en diskusjon om samfunnsperspektivet også skal telle med, til forandring fra dagens helsetjenesteperspektiv.

    Jan Anders Istad, interessepolitisk rådgiver MS- forbundet

    13:45-14:00      Pause

    Bruk av teknologi i tverrfaglig spesialisert rehabilitering

    14:00- 14:30     KI – kunstig intelligens

    KI- er kunstig intelligens noe for oss og hvordan kan vi bruke det i vårt arbeid?  ved Kari Andresen, kommunikasjonsrådgiver, Nasjonal kompetansetjeneste for sjeldne diagnoser. -

    14:30- 15:15     Digitalisering- hvordan kan dette brukes i rehabilitering

    "Digital støtte for planlegging, gjennomføring, oppfølging og evaluering av rehabiliteringsforløp» ved Jo Inge Gåsvær, Phd-kandidat

    15:15-15:45    Hvordan jobber vi med digitalisering?

    Sørlandet rehabiliteringssenter ved Reidun Meberg

    15:45- 16:15     Bruk av teknologi i helsevesenet, med fokus på robotikk for arm og håndfunksjon.

    Ved Linda Sørensen, Phd- kandidat UiA. Sunnaas sykehus

    16:15- 17:00     FOU nettverket- 10 år

    Det er i år 10 år siden de første ideene til Virke Rehab sitt FOU-nettverk så dagens lys.

    Hvordan startet dette, og hva har vi fått til gjennom nettverket. Et nettverk som er unikt, og hvor virksomhetene går sammen om forskning og utviklingsarbeid

    • Hvor startet det hele? Ved Hege Bruun- Hanssen, Cato-sentere
    • Hva har vi oppnådd? Ved prosjektleder Rikke Helene Moe, PT, PhD- Nasjonal kompetansetjeneste for revmatologisk rehabilitering (NKRR)

    Middag kl 19:00

  • Tirsdag 19. mars- Virke sine lokaler (kun Virke Rehab)

    09:00- 10:00     Årsmøte i Virke Rehab

    10:00-10:15      Pause

    10:15- 11:00     Endringer i anbudsreglene

    • Nye krav fra årsskiftet
    • Lovutvalg som ser på anskaffelsesloven- hva foreslår de?
    • Reserverte anbud- hva er status?

    Anita Sundal, Virke

    11:00- 12:00     Nye anbudsutlysninger- hva kan vi forvente og hvordan møte dette? Deling og diskusjon

    Hva er situasjonen i de ulike RHFene?

    • Helse Vest
    • Helse Midt
    • Helse Sør Øst
    • Helse Nord

    12:00- 13:00     Ledelse i usikre tider.

    Som leder av rehabiliteringsvirksomhetene er det krevende tider. Usikkerhet knyttet til nye avtaler. Hvordan leder vi i usikre tider?

    Jan Frick, adm dir Diakonhjemmet sykehus

    13:00-13:30      Lunsj

    13:30- 14:30     Tverrfaglig spesialisert rehabilitering og tilpasning til politiske føringer.

    OU- prosjekt Virke/Virke Rehab. Rapport sendes ut i forkant

    Ellen Gabrielsen Gjelle presenterer rapporten og innleder til diskusjon.

    14:30- 14:45     Avslutning

Spesialisthelsetjeneste

Ideelle som driver spesialisthelsetjenester har i stor grad samlet seg i Virke. Blant medlemmene finner vi de fleste ideelle sykehusene og DPSene, og en rekke virksomheter som leverer helsetjenester etter avtale med de regionale helseforetakene. Tverrfaglig spesialisert rehabilitering og tverrfaglig spesialisert rusbehandling er to andre store områder.

Mange av tilbyderne av spesialisert rehabilitering som har et ikke-ervervsmessig formål og som har avtale med de regionale helseforetakene, er organisert i Virke og Virke Rehab. Virke Rehab har et eget bransjestyre, og det arrangeres jevnlig faglige samlinger, i tillegg til et eget FOU- nettverk. Det foregår også forskningsarbeid i multisenterstudeien RehabNytte. FOU-nettverket og RehabNytte er også åpent for virksomheter som ikke er i Virke.

Virkes fokusområder

  • Arbeidsliv

    Som Hovedorganisasjon har Virke en sentral plass i trepartssamarbeidet, og deltar i fora der rammene for arbeidslivet utformes. Norge er i toppen av mange internasjonale rangeringer og har blant verdens beste arbeidsliv. Det kan ikke tas for gitt: Arbeidslivet må videreutvikles og skapes hver dag ute i virksomhetene.

  • Grønn omstilling

    Virke er pådriver og rådgiver for en mer bærekraftig handels- og tjenestenæring. Vi jobber politisk for at det skal lønne seg å være bærekraftig, og tilbyr verktøy og kurs som hjelper våre medlemmer å omstille seg til en mer sirkulær økonomi.

  • Kompetanse og utdanning

    Det må knyttes tettere bånd mellom skole og arbeidsliv, slik at utdanningsinstitusjonene i større grad tar hensyn til arbeidslivet og arbeidsmarkedets behov.

  • Like konkurransevilkår

    Like konkurransevilkår er en samlebetegnelse på vårt arbeid med å øke privates tilgang til de offentlige markedene, bedre rammevilkår når disse konkurrerer mot det offentlige– eller selger varer/tjenester til det offentlige, og arbeid med tilknyttet regelverk. Det er også konkurransespørsmål i de private markedene. Det omfatter konkurransevilkår mellom det offentlige og private virksomheter, samt konkurransevilkår mellom bransjer og salgskanaler.

  • Skatt og avgift

    Vi jobber for et skatte- og avgiftssystem som fremmer aktivitet og sysselsetting, samtidig som det må lønne seg å velge bærekraftige løsninger.

  • Teknologi, innovasjon og digitalisering

    Ny teknologi og digitalisering er vesentlig for å fremme innovasjon i alle deler av nærings- og arbeidslivet, og det må tilrettelegges for det.

Virke mener

Andelen av spesialisthelsetjenestene som drives av ideelle bør øke til 10 % innen 2030, igjennom reserverte konkurranser. Det bør legges særlig til rette for at ideelle aktører kan delta i helseforetakenes plan- og utviklingsarbeid. Det bør etableres et register for ideelle aktører i velferden, slik at offentlige myndigheter enkelt kan orientere seg.

Dette skjer

Se alle arrangementer
  1. Ditt medlemskap fra A til Å

    Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.

  2. Omstillingen mot fremtidens helsevesen

    Hvordan løser vi utfordringene i norsk helse- og omsorgsvesen? Og hva bør være de fremste eksemplene på oppgavedeling og forenkling, for å sikre god og enkel pasientflyt?

  3. Styrets rolle, plikter og ansvar for Virke ideell og frivillighet

    I dette kurset vil du lære om styrets rolle, og hvordan styret skal ivareta selskapsrettslige plikter i din frivillige eller ideelle organisasjon. Formålet er at styret og ledelsen i fellesskap lykkes med å realisere virksomhetens oppgaver innenfor de gjeldene rettslige rammene som du vil lære mer om i kurset.

  4. Ditt medlemskap fra A til Å

    Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.

  5. Frokostsamling med Virke ledernettverk

    Velkommen til frokostmøte med litt å bite i og tenke på for medlemmer i Virke nettverk

Kommunale tjenester

Virke er den viktigste organisasjonen for ideelle aktører som driver ulike former for helse-, omsorgs- og sosiale tjenester i kommunene. Våre medlemmer driver blant annet sykehjem, avlastningstilbud og botilbud. Medlemmer driver også virksomheter innen psykisk helsearbeid og barnevern.

Virke mener

Vi tror at mange kommuner kan vinne mye på å styrke samarbeidet med det sivile samfunnet både innenfor egen kommune og på tvers av kommunegrenser. Dialogbaserte partnerskap kan være en ramme for dette.

Virke anbefaler derfor at flere kommuner inviterer ideelle aktører til dialog om hvordan deres samfunnsutfordringer kan møtes og at flere kommuner bør vedta egne strategier med målsettinger om ideell vekst. Virke arbeider for at det etableres en kompensasjonsordning for historiske pensjonsforpliktelser for ideelle aktører som har drevet tilbud på vegne av kommuner. 

Kontakt

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

  • Få hjelp med HR og arbeidsrett

    Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

    Hjelp for arbeidsgivere

  • Forretningsjuridisk bistand

    Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

    Forretningsjuridisk bistand

  • Gunstige fordelsavtaler

    Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

    Se alle fordelsavtalene