Julehandelen

Hvordan blir julehandelen? Hvor mye penger kommer nordmenn til å bruke på gaver, mat og drikke? Her finner du prognoser for julehandelen, analyser for ulike bransjer og løpende oppdateringer. 

Årlige prognoser

Virke lanserer hvert år løpende prognoser og tall på nordmenns julehandelsvaner. Estimatene er blant annet fordelt på snittforbruk per person, fordeling på fylke, bransje og kategori. 

2021: Nordmenn bruker 12 070 kroner hver på årets julefeiring

I årets to siste måneder er det ventet at vi vil legge igjen 122 milliarder kroner i norske butikker og nettbutikker. Det er en nedgang på 3 prosent fra i fjor, men hele 12 prosent høyere enn normalåret 2019.  

November og desember er viktige måneder for norsk handel, og selv om vi ser en liten nedgang fra unntaksåret 2020, så er det store summer vi skal bruke på årets julefeiring.

Virke anslår at hver nordmann vil handle for 12 070 kroner i desember i år.

Mat og drikke har alltid vært en viktig del av julefeiringen og adventstiden. I år viser våre prognoser at vi vil handle mat og drikke for 27,6 milliarder kroner, eller 5 120 kroner per person i desember. Det er 12 prosent mer enn for samme periode i normalåret 2019, men en nedgang på 7 prosent fra i fjor, da pandemien sørget for rekordvekst i norsk dagligvare.

Netthandel øker

Netthandelsveksten fortsetter, og ligger over 50 prosent høyere enn i 2019. Selv om vi handlet veldig mye på nettet i førjulen i fjor, ser vi for oss en økning på 1 prosent fra i fjor. Anslagsvis 10,9 milliarder kroner brukes på netthandel i årets to siste måneder. Handel på nett har fått en voldsom fart i pandemien, og har skapt et høyt og varig nivå.

Siste oppdatering

 • Black Friday er over toppen, men Black Week står fortsatt sterkt

  Omsetningen på Black Friday gjør et hopp på 14,3 prosent sammenlignet med koronaåret 2020, men var fortsatt om lag 20 prosent lavere enn i normalåret 2019. Det viser foreløpige resultater fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse.

  Black Week holder stand, med en svak økning på 0,9 prosent. I butikkhandelen falt omsetningen med 2,0 prosent. Klær og sko fortsetter den gode trenden, mens hus og hjem og mat og drikke får det største omsetningsfallet sammenlignet med samme uke i fjor.

  Her kan du lese mer

 • : Julehandelen startet med oppgang for klær og sko, nedgang for dagligvare

  Foreløpige resultater fra julehandelen viser at situasjonen er snudd på hodet fra koronaåret 2020. Oppsvinget fortsetter for klær og sko, mens økt grensehandel gir nedgang for mat og drikke. Den samlede butikkomsetningen i kjøpesentrene i uke 46 i år gikk ned 2,9 prosent sammenlignet med omsetningen i uke 47 i fjor (uken før Black Week begge år). Kles-, sko- og veskebutikkene økte omsetningen med 27,7 prosent fra i fjor, mens den gikk ned med 12,7 prosent i butikkene innen mat og drikke.

  Sammenlignet med normalåret 2019 var omsetningen imidlertid 15 prosent høyere i år. Det er særlig hus og hjem som gjør det bra sammenlignet med 2019, med en omsetningsøkning på hele 30 prosent.

  Her kan du lese mer

 • : Vil handle for 3,3 milliarder på Black Friday

  Virkes prognoser anslår at nordmenn vil bruke 3,3 milliarder kroner i norske fysiske butikker og nettbutikker på årets Black Friday, og 16,5 milliarder kroner i løpet av Black Week. Det er en økning på 25 prosent fra i fjor for Black Friday (26. november), men en nedgang på 8 prosent for Black Week (uke 47). Black Friday blir årets største handledag.

  Sammenlignet med normalåret 2019 anslår vi at omsetningen på Black Friday vil bli 11 prosent lavere i år, mens Black Week-omsetningen vil bli 12 prosent høyere.

  Les mer her

 • Les flere oppdateringer her

Handelsrapporten

Handelsrapporten gir den mest komplette analysen av norsk handel. Med ferske tall fra Virkes retaildatabase og aktuell statistikk, gir rapporten dybdekunnskap om hvordan norsk varehandel og markedene utvikler seg.

Kontaktperson

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

 • Juridisk bistand og rådgivning

  Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

 • Analyser og innsikt

  Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

 • Fordelsavtaler og rabatter

  Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.