Julehandelen

Hvordan blir julehandelen? Hvor mye penger kommer nordmenn til å bruke på gaver, mat og drikke? Her finner du prognoser for julehandelen, analyser for ulike bransjer og løpende oppdateringer. 

Årlige prognoser

Virke lanserer hvert år løpende prognoser og tall på nordmenns julehandelsvaner. Estimatene er blant annet fordelt på snittforbruk per person, fordeling på fylke, bransje og kategori. 

2021: Nordmenn bruker 12 070 kroner hver på årets julefeiring

I årets to siste måneder er det ventet at vi vil legge igjen 122 milliarder kroner i norske butikker og nettbutikker. Det er en nedgang på 3 prosent fra i fjor, men hele 12 prosent høyere enn normalåret 2019.  

November og desember er viktige måneder for norsk handel, og selv om vi ser en liten nedgang fra unntaksåret 2020, så er det store summer vi skal bruke på årets julefeiring.

Virke anslår at hver nordmann vil handle for 12 070 kroner i desember i år.

Mat og drikke har alltid vært en viktig del av julefeiringen og adventstiden. I år viser våre prognoser at vi vil handle mat og drikke for 27,6 milliarder kroner, eller 5 120 kroner per person i desember. Det er 12 prosent mer enn for samme periode i normalåret 2019, men en nedgang på 7 prosent fra i fjor, da pandemien sørget for rekordvekst i norsk dagligvare.

Netthandel øker

Netthandelsveksten fortsetter, og ligger over 50 prosent høyere enn i 2019. Selv om vi handlet veldig mye på nettet i førjulen i fjor, ser vi for oss en økning på 1 prosent fra i fjor. Anslagsvis 10,9 milliarder kroner brukes på netthandel i årets to siste måneder. Handel på nett har fått en voldsom fart i pandemien, og har skapt et høyt og varig nivå.

Siste oppdatering

 • Nordmenn julehandlet for nesten 130 milliarder kroner

  Foreløpige resultater viser at nordmenn økte handelen i november og desember med 2-2,5 prosent siden 2020, og dermed julehandlet for om lag 128-129 milliarder kroner totalt. Det er 4-5 milliarder mer enn i fjor og 6-7 milliarder mer enn Virkes prognose, som anslo en liten nedgang fra 2020. Netthandelen vokste med om lag 15 prosent. De foreløpige resultatene bygger på kjøpesentertall fra Kvarud Analyse, analyser fra Virke og SSBs tall for november.

  Les mer her

 • : Går mot sterk avslutning på desemberhandelen

  Foreløpige tall fra Virkes julehandelsstatistikk, utarbeidet av Kvarud Analyse, viser at omsetningen i kjøpesentrene i uke 50 økte med 1,5 prosent sammenlignet med tilsvarende uke i fjor. I de tre første ukene av desember har omsetningen i butikkhandelen i kjøpesentrene økt med 0,4 prosent.

  Sammenlignet med samme uke i 2019 var likevel omsetningen i butikkhandelen i kjøpesentrene forrige uke 9,4 prosent lavere. I kles-, sko- og veskebutikkene, som også hadde en tøff periode før jul i fjor på grunn av strenge tiltak, var omsetningen nesten 19 prosent lavere enn for to år siden.

  Les mer her

 • : Vil handle for over 18 milliarder før julaften

  Butikkomsetningen i kjøpesentrene i uke 49 var så vidt lavere enn samme uke i fjor, men nå venter innspurten. Hele 30 prosent av desemberhandelen blir vanligvis gjort den siste uken før julaften, og Virkes anslår at det vil bli handlet for 18,3 milliarder kroner fra lørdag 18. til fredag 24. desember.

  Best gikk det for kles-, sko- og veskebutikkene, der omsetningen økte med 7,4 prosent i uke 49. Mat og drikke og hus og hjem, som knuste alle rekorder gjennom hele julehandelen i fjor, gikk ned med 9,1 og 2,9 prosent.

  Du kan lese mer her

 • Les flere oppdateringer her

Handelsrapporten 2022-2023

Handelsrapporten gir den mest komplette analysen av norsk handel. Med ferske tall fra Virkes retaildatabase og aktuell statistikk, gir rapporten dybdekunnskap om hvordan norsk varehandel og markedene utvikler seg.

Kontaktperson

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

 • Juridisk bistand og rådgivning

  Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

 • Analyser og innsikt

  Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

 • Fordelsavtaler og rabatter

  Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.