Grensehandel

Nordmenn handlet for 13,8 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i 2016. Siden da, har grensehandelen steget jevnt og trutt. Her finner du alt du trenger å vite om vårt arbeid rundt grensehandel, siste nytt og faktaunderlag.

Virke mener:

 • Grensehandelen stiger jevnlig, og går direkte utover norske arbeidsplasser. Virke jobber for et likere avgiftsnivå mellom Norge og våre naboland.
 • Det burde være en harmonisering av avgiftsnivået mellom Norge og våre naboland, og en avvikling av konkurransevridende avgifter som grunnavgift på engangsemballasje. Det er også viktig å sikre like konkurransevilkår for norske og utenlandske nettaktører. Vi jobber for en gjennomgang av rammevilkår og avgifter som kan redusere grensehandelen.

Hvorfor er grensehandel et problem?

Grensehandelen går ut over hele norsk matverdikjede; fra bønder, til matprodusenter og butikker. Dette går direkte ut over norske arbeidsplasser, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgifter på varene som kjøpes.

En betydelig del av grensehandelen er dagligvarer. I 2016 grensehandlet vi dagligvarer for 9,6 milliarder kroner – med andre ord legger vi igjen flere dagligvarekroner i Sverige, enn hele omsetningen til Bunnpris. I tillegg til grensehandelen som gjøres på dagsturer til utlandet, kommer den stadig økende digitale grensehandelen, der nordmenn handler dagligvarer på nett fra utenlandske aktører.

Siste oppdateringer

 • : SSB publiserer pilot for grensehandelsbarometer

  Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for to milliarder på en enkelt måned. Alkohol, tobakk, brus og søtsaker sto for drøyt halvparten av nordmenns utenlandskjøp på dagsturer til utlandet i fjor. Virke krever at det norske avgiftsnivået må ned.  

  Les mer om saken hos e24 her

 • : Pressemelding fra Virke: Ny grensehandelsrekord

  Nye tall fra SSB viser at grensehandelen i form av dagsturer vokser enormt, og nok en gang slår alle rekorder. Ifølge SSB handlet nordmenn for hele 16,6 milliarder kroner i perioden juli 2018 til og med juni 2019, en økning på hele 9,6 prosent.

  Se hele pressemeldingen her.