Oppdateringer
-
: Overtid og kompensasjon i forbindelse med koronapandemien
Virke har inngått avtaler med arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området for Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester og Landsoverenskomst for barnehager. Avtalene er inngått med forbundene i LO, Unio, YS og Akademikerne.
Avtalene åpner for at Virkes medlemsbedrifter som er bundet avtalene i større grad kan benytte seg av overtid dersom det er behov for dette under den pågående situasjonen knyttet til koronapandemien. De er lignende de to avtalene som er inngått mellom hhv. KS og Oslo kommune og arbeidstakerorganisasjonene.
Avtalene åpner for utvidede rammer for overtid og samlet arbeidstid ut over hovedreglene i arbeidsmiljøloven, og fastsetter andre tillegg enn tariffavtalenes satser.
Avtalene gjelder fra i dag, 23. desember 2021, og ut april 2022. De lokale partene kan velge å bruke avtalene hvis det er behov for ekstra arbeidskraft i månedene framover. Virke presiserer at det må gjøres en lokal avtale med alle berørte organisasjoner og at det er viktig at det er en løpende dialog med de tillitsvalgte lokalt.
Virke og fagforeningene er enige om at merarbeid og overtidsarbeid i størst mulig grad skal baseres på frivillighet fra ansattes side. Vi viser her til avtalenes merknader til de ulike bestemmelsene om dette. Lederne i Virkes medlemsbedrifter må være oppmerksomme på at arbeidsbelastningen ikke må bli for stor, for å forhindre uheldige fysiske eller psykiske belastninger og for å ivareta sikkerhetshensyn.
For å skape mest mulig forutsigbarhet må det tilstrebes at all arbeidstid planlegges så tidlig som mulig.
For arbeid utover full stilling erstatter avtalene overtidstilleggene i tariffavtalene med et tillegg på 200 prosent. For overtidsarbeid på helge- og høytidsdager er tillegget 300 prosent.
Deltidsansatte får samme satser hvis de har mer enn 20 timer samlet arbeidstid i løpet av en uke.
Ledere omfattet av avtalen for Landsoverenskomsten for helse og sosiale tjenester og som er unntatt fra overtidsbestemmelsene, kan få inntil 20 ekstra fridager i 2022. Disse kan også tas ut som ekstra daglønner.
-
: HUK-oppgjøret 2021, del 3 er vedtatt og resultatene kan effektueres
Landsoverenskomstene for helse og sosiale tjenester, utdanning, barnehager og virksomheter § 27
Virke ble torsdag 14. oktober 2021 enig med arbeidstakerorganisasjonene om mellomoppgjøret for Landsoverenskomstene for helse og sosiale tjenester, utdanning, barnehager og virksomheter lønnsalternativ § 27.
Alle arbeidstakerorganisasjonene har meddelt Virke at oppgjøret er vedtatt, og resultatene kan dermed effektueres.
Sentrale tillegg
Det er gitt sentrale tillegg på garantilønnstabellen. Virkningstidspunktet er 1. mai.Lokale forhandlinger
Det er avtalt at det skal gjennomføres lokale forhandlinger. Frist for gjennomføring av de lokale forhandlingene er 30. november, med ankefrist 14. desember. Se protokoll, samt Virkes veileder for lokale forhandlinger. -
: Enighet i HUK-oppgjøret 2021 Del 3
Virke ble torsdag 14. oktober 2021 enig med arbeidstakerorganisasjonene om mellomoppgjøret for Landsoverenskomstene for helse og sosiale tjenester, utdanning, barnehager og virksomheter lønnsalternativ § 27.
Tilleggene skal ikke effektueres før resultatet er vedtatt. Svarfrist for arbeidstakerorganisasjonene er satt til 21. oktober 2021 kl. 12.00.
Sentrale tillegg
Det er gitt sentrale tillegg på garantilønnstabellen. Virkningstidspunktet er 1. mai.
Lokale forhandlinger
Det er avtalt at det skal gjennomføres lokale forhandlinger. Rammene for forhandlingene fremgår av protokollen. Frist for gjennomføring av de lokale forhandlingene er allerede 30. november, med ankefrist 14. desember. Det er derfor viktig at virksomhetene starter planlegging av forhandlingene så snart som mulig – selv om resultatet altså må vedtas før planene kan effektueres.
Nærmere informasjon om oppgjøret vil fremkomme av Tariffnytt som sendes ut etter at oppgjøret er vedtatt.
-
: HUK-oppgjøret 2021 – Videre forhandlingsløp
Deler av mellomoppgjøret 2021 på HUK-området ble i juni utsatt til over sommeren. Dette fordi forhandlingssituasjonen og resultatene i flere av de korresponderende avtaleområdene ikke var avklart på det tidspunktet. Nye forhandlingsdatoer er nå klare.
Følgende overenskomst forhandles onsdag 15. september:
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten
Følgende overenskomster/områder forhandles torsdag 14. oktober:
- Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester
- Landsoverenskomst for barnehager
- Landsoverenskomst for utdanning
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 27
-
: HUK-forhandlingene 2021
Mellomoppgjøret 2021 på HUK-området blir forhandlet delvis nå og delvis senere. Noen av overenskomstene/områdene forhandles som tidligere avtalt mandag 21. juni. Resten av forhandlingene blir utsatt til et senere tidspunkt, og dato avtales senere.
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området ble mandag 7. juni enige om å utsette deler av HUK-oppgjøret til over sommeren. Dette fordi forhandlingssituasjonen og resultatene i flere av de korresponderende avtaleområdene ikke er avklart på nåværende tidspunkt.
Følgende overenskomster/områder forhandles mandag 21. juni:
- Landsoverenskomst for høyskoler
- Landsoverenskomst for museer, lønnsalternativ A og B
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 26
Følgende overenskomster/områder forhandles senere:
- Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester
- Landsoverenskomst for barnehager
- Landsoverenskomst for utdanning
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 27
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten
Det tas sikte på å avtale ny forhandlingsdato når partene møtes den 21. juni.
-
: HUK-oppgjøret er vedtatt – Resultatet kan effektueres
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området kom tirsdag 1. desember til enighet om hovedoppgjøret på HUK-området, herunder Landsoverenskomst for barnehager.
Svarfrist var satt til onsdag 9. desember kl. 12.00, og arbeidstakerorganisasjonene har nå meddelt at resultatet er godkjent.
Resultatet kan dermed effektueres.
Se nærmere detaljer om resultatene nedenfor og i protokollen.
Avtalte lønnstillegg
Ansatte med stilling i kap. 3, pkt. 3.5.2 gis følgende sentrale lønnstillegg med virkning fra 1. september 2020 (samme beløp for alle ansiennitetstrinn):- Stillinger uten særskilt krav til utdanning: 1 400 kroner pr år
- Fagarbeiderstillinger/ tilsvarende fagarbeiderstillinger: 1 400 kroner pr år
- Stillinger med krav om fagbrev og 1-årig fagskoleutdanning: 1 400 kroner pr år
- Lærer og Stillinger med krav om 3-årig U/H-utdanning: 1 400 kroner pr år
- Adjunkt og Stillinger med krav om 4-årig U/H-utdanning: 1 600 kroner pr år
- Adjunkt med tilleggsutdanning og Stillinger med krav om 5-årig U/H-utdanning: 1 700 kroner pr år
- Lektor og Stillinger med krav om mastergrad: 1 800 kroner pr år
- Lektor med tilleggsutdanning: 1 900 kroner pr år
Ledere som ikke er omfattet av lokal lønns- og stillingsinnplassering gis et generelt lønnstillegg på 0,3 % av den enkeltes grunnlønn pr. 31. august 2020. med virkning fra 1. september 2020. Dette gjelder ledere med stilling i kap. 3, pkt. 3.2.1.
Tabellen for garantilønn og ansiennitetstillegg er med virkning fra 1. september 2020 endret med tilsvarende beløp som de sentrale lønnstilleggene. Dette gjelder tabellen i kap. 3, pkt. 3.2.1.
Se oversikt over sentrale tillegg og ny tabell for garantilønn og ansiennitetstillegg her
Lokale forhandlinger
Det er ikke avsatt midler til lokale forhandlinger for stillinger som er omfattet av sentralt lønnssystem. Dette gjelder ansatte i stillinger i kap. 3, pkt. 3.2.1.Lokale forhandlinger om årlig lønnsregulering for stillinger som får sin lønn forhandlet lokalt gjennomføres på vanlig vis. For disse forhandlingene vises det også til protokollen av 4. november 2020.
Se protokollen av 4. november 2020 her
Arbeidstakere som har fratrådt før vedtakelsen og etterbetaling av tillegg
Det foretas ingen etterbetaling til arbeidstakere som er fratrådt før vedtakelsesdagen med mindre fratreden skyldes pensjoneringDet foretas ikke omregning av tillegg/overtidstillegg for tiden før vedtakelsesdato.
Endringer i overenskomsten
a) Kap. 1 Fellesbestemmelser, pkt. 2.2 Kvalifikasjoner, andre ledd endres til:
«Når søkere av begge kjønn står kvalifikasjonsmessig likt eller tilnærmet likt, kan søker hvis kjønn er underrepresentert foretrekkes når dette er i samsvar med likestillings- og diskrimineringsloven. Når søkere for øvrig står kvalifikasjonsmessig likt, foretrekkes den søker som har lengst tjeneste i virksomheten.»
b) Kap. 1 Fellesbestemmelser, pkt. 2.3.1 Heltid/deltid/fortrinnsrett/midlertidig ansatte, første ledd endres til:
«Det skal som hovedregel tilsettes i heltidsstilling, med mindre omfanget av arbeidet eller en vurdering av arbeidssituasjonen tilsier noe annet.»
c) Kap. 4 Forhandlingsbestemmelser, pkt. 3.1 Lønnspolitikk, tredje ledd endres til:
«Lokal lønnspolitikk endres slik at kvinner og menn likebehandles i vurderingen av lønn og avansement for arbeid av lik verdi.»
d) Kap. 5 Lærlinger, pkt. 5.2.14 Bruttolønn endres med virkning fra 1. januar 2021 til:
«Lærlingen og lærekandidaten omfattes av arbeidsgivers tjenestepensjonsordning for verdiskapningstiden.
Enkelte andre resultater
For alle landsoverenskomstene på HUK-området er det avtalt et partssammensatt arbeid som skal gjennomgå bestemmelsene om lokale forhandlinger i de ulike overenskomstene og vedlegget om lokale forhandlinger. Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 11.I tillegg er det avtalt et partssammensatt arbeid som skal gjennomgå og vurdere OU-ordningen på HUK-området (OU-fond Tjenesteytende). Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 10.
Det er også avtalt å videreføre det partssammensatte arbeidet på pensjon. Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 7.
Partene på sentralt nivå er videre enige om å følge med på og holder gjensidig orientert om partssammensatt utvalgsarbeid som er avtalt på sammenlignbare områder, blant annet om temaene heltid/heltidskultur og kompetanse/kompetanseutvikling. Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 16.
Bestemmelsene om Forsikret tjenestepensjon, herunder prosedyrereglene ved vurdering av overgang til Forsikret tjenestepensjon Virke, er videreført uendret. Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 1.
Avslutningsvis gjør vi oppmerksom på at det for Norsk Sykepleierforbund og Utdanningsforbundet er avtalt en mulig gjenåpning av forhandlingene på enkelte av HUK-overenskomstene, herunder denne. Se nærmere i protokollens del VIII Til protokollen, pkt. 7.
-
: Enighet i hovedoppgjøret for HUK-området
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området kom tirsdag 1. desember 2020 til enighet om revisjon av landsoverenskomstene for helse- og sosiale tjenester, barnehager, utdanning, spesialisthelsetjenesten, virksomheter, høyskoler og museer og andre kulturinstitusjoner.
Oppgjøret er i tråd med økonomien i frontfaget og resultatene i andre relevante tariffområder.
Oppgjøret er ikke endelig og de avtalte tilleggene skal ikke effektueres før arbeidstakerorganisasjonene har godkjent resultatet. Svarfrist er satt til 9. desember, kl 12. Merk også at det for enkelte organisasjoner på enkelte overenskomster er avtalt en mulig gjenåpning av forhandlingene – se under.
Viktige resultater:
- For Landsoverenskomstene for helse og sosiale tjenester, barnehager, utdanning og virksomheter § 27 er det avtalt en mulig gjenåpning av forhandlingene etter at det foreligger et resultat i den planlagte meklingen mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene
- For Landsoverenskomst for virksomheter fikk Virke aksept for et viktig partssammensatt utvalg som skal gjennomgå grunnlaget og behovet for en egen tariffavtale tilpasset frivilligheten
- For Landsoverenskomstene for høyskoler, virksomheter og museer og andre kulturinstitusjoner er det avtalt et partssammensatt arbeid med Akademikerforeningene som angår lønnsdannelse for deres grupper
- For Landsoverenskomst for museer og andre kulturinstitusjoner fikk Virke aksept for at partene sammen skal vurdere hvordan de to ulike lønnsalternativene i overenskomsten (A og B) fungerer. Virke har vært tydelige på at vi ønsker endringer som gjør lønnsalternativ B reelt tilgjengelig som et likeverdig alternativ for flere virksomheter. Mandatet vi fikk aksept for i oppgjøret nå gir oss gode muligheter til å begrunne og dokumentere et slikt endringskrav inn mot mellomoppgjøret 2021.
-
: HUK-oppgjøret er utsatt til 30.november/1.desember – Lokale forhandlinger for lokalt stillingssystem kan gjennomføres allerede nå (gjelder kun for lønnsalternativ §26)
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området ble mandag 26. oktober enige om å utsette forhandlingene om årets tariffoppgjør på HUK-området til 30. november og 1. desember, med svarfrist for vedtakelse av oppgjøret den 9. desember.
Det er i tillegg avtalt at lokale forhandlinger for de som er i lokalt stillingssystem kan gjennomføres allerede nå, og det oppfordres til at de starter så raskt som mulig. Forhandlingsfrist er avtalt til 18. desember, med ankefrist 31. desember.
Utsettelsen av HUK-oppgjøret var nødvendig fordi resultatene fra andre tariffområder som har betydning for HUK-området ikke vil være tilstrekkelig avklart i midten av november. Bakgrunnen for det er koronakrisen som medførte at alle tariffoppgjørene i 2020 ble utsatt, og at mange av forhandlingene i høst har vært krevende. Da ble det også nødvendig å avtale at de lokale forhandlingene for lokalt stillingssystem kan gjennomføres allerede nå.
Vanligvis forberedes og gjennomføres disse først i etterkant av HUK-oppgjøret, med forhandlingsfrist/ankefrist avtalt i HUK-protokollen. Resultatet for de ansatte som er i sentralt stillingssystem vil da være kjent, og det er god tid til å gjennomføre forhandlingene og utbetale lønnstilleggene innenfor kalenderåret. Det ville ikke vært mulig i år slik situasjonen utviklet seg.
Vi har derfor avtalt at dere kan starte prosessen og gjennomføre forhandlingene allerede nå, med forhandlingsfrist 18. desember og ankefrist 31. desember. Det er ikke avtalt at dere skal starte umiddelbart, men vi oppfordrer til å starte prosessen så raskt som mulig. Dette for at dere lokale parter skal kunne forberede og gjennomføre forhandlingene på en så god og forutsigbar måte som mulig i den spesielle situasjonen vi er i.
Et viktig premiss for å kunne gjøre dette var at frontfagets ramme på 1,7 % er et bakteppe også for disse lokale forhandlingene, på lik linje som den har vært førende for de andre tariffoppgjørene så langt i år, både i Virke og i andre tariffområder som har betydning for HUK-området. Norge er i en særdeles krevende situasjon i 2020 som følge av koronakrisen, og arbeidslivets parter har utvist ansvarlighet i tariffoppgjørene. Det er enighet om at det også må gjelde partene i disse lokale forhandlingene.
Det er viktig at de lokale forhandlingene gjennomføres innen fristen og at de avtalte tilleggene utbetales innen kalenderårets utgang. Vi er klar over at dette kan bli utfordrende, men vi håper det med utgangspunkt i ovenstående likevel lar seg gjøre for de aller fleste.
Protokollen (Protokoll 04.11.2020 - Frister for lokale forhandlinger i lokalt stillingssystem – Tariffoppgjøret 2020 HUK) kan lastes ned lenger opp på denne siden.