-
: Premie til Fellesordningen for AFP i 2022
Styret i Fellesordningen for AFP har besluttet å øke premiesatsen for AFP i privat sektor fra 2,5 % til 2,6 %. Dette tilsvarer en økning i premien på fire prosent.
Premiesatsen for AFP i privat sektor har vært uendret siden 2016, og ligget på 2,5 % av innberettet lønn mellom 1 G og 7,1 G. Selv om avkastningen i pensjonsfondet har vært god, medfører renteforutsetningene at Fellesordningens beregnede fremtidige forpliktelser har økt.
Premiesatsen for AFP i privat sektor fastsettes årlig. Styret har etter en samlet vurdering besluttet at premiesatsen for 2022 settes til 2,6 prosent av lønn mellom 1 G og 7,1 G. Dette tilsvarer en økning på fire prosent. For en ansatt med årslønn på 530.000, vil endringen medføre at bedriftens årspremie øker med 425 kroner, fra 10.633 til 11.058, gitt dagens G-verdi.
Styret har i sin beslutning lagt vekt på ansvaret for at premienivået skal gi ordningen økonomisk bærekraft over tid. Med i vurderingen er også hensynet til forutsigbarhet for bedriftene. Det ligger videre til styrets vurdering at bedriftene er solidarisk forpliktet til å betale premie for å dekke gjenstående forpliktelser, selv etter et eventuelt opphør av AFP-avtalen (AFP-tilskottsloven §21).
Om premieberegningen for AFP i privat sektorPremie beregnes av den delen av lønnsutbetalingene til den enkelte ansatte som ligger mellom 1 G og 7,1 G, og kun for aldersgruppen 13 til og med 61 år.
Hvilke lønnselementer som inngår i premiegrunnlaget fremgår i vedtektenes vedlegg 7. Premie faktureres kvartalsvis. Her finner du mer informasjon om premie til Fellesordningen for AFP.
Premie for Sliterordningen og OU-samordningenFellesordningen for AFP administrerer fakturering av premie for tre forskjellige ordninger. Ikke alle bedrifter er omfattet av alle tre ordningene. Dette avhenger av hvilke overenskomster man er omfattet av.
For Sliterordningen er premiesatsen den samme som gjaldt for Sluttvederlagsordningen til og med 2018. Denne utgjør en timesats per ansatt basert på arbeidstid per uke og utgjør 20 kroner per måned for en fulltidsansatt. Se full oversikt over satsene på www.sliterordningen.no
Fra og med 2021 skal OU-samordningen fakturere premie til OU-fondene. Faktureringen i 2021 er dessverre forsinket. Premien for OU er uendret de siste årene, og utgjør en timesats per ansatt basert på arbeidstid per uke. Den er 46 kroner per måned for en fulltidsansatt.
-
: HUK-oppgjøret 2021 – Videre forhandlingsløp
Deler av mellomoppgjøret 2021 på HUK-området ble i juni utsatt til over sommeren. Dette fordi forhandlingssituasjonen og resultatene i flere av de korresponderende avtaleområdene ikke var avklart på det tidspunktet. Nye forhandlingsdatoer er nå klare.
Følgende overenskomst forhandles onsdag 15. september:
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten
Følgende overenskomster/områder forhandles torsdag 14. oktober:
- Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester
- Landsoverenskomst for barnehager
- Landsoverenskomst for utdanning
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 27
-
: Nye allmengjøringssatser for renhold
Tariffnemnda har i vedtak av 10. mai 2021 videreført forskriften om delvis allmenngjøring av tariffavtale for renholdsbedrifter, med justerte satser.
Med virkning fra 1. juli 2021 gjelder følgende satser:
- Arbeidstakere som utfører arbeid i henhold til § 2 (renhold), skal minst ha en lønn per time på kroner 196,04.
- Arbeidstaker under 18 år som utfører arbeid i henhold til § 2 (renhold), skal minst ha en lønn per time på kroner 146,27.
- For (renholds)arbeid mellom klokken 2100 og 0600 avtales lønnstillegg i hvert enkelt tilfelle. Lønnstillegget skal være minst 27 kroner per time.
Forskriften gjelder for private bedrifter som driver salg av renholdstjenester. Forskriften gjelder for ansatte i slike bedrifter som utfører renhold. Forskriften gjelder ikke for ansatte i bedrifter som er omfattet av tariffavtale inngått med fagforening med innstillingsrett.
-
: HUK-forhandlingene 2021
Mellomoppgjøret 2021 på HUK-området blir forhandlet delvis nå og delvis senere. Noen av overenskomstene/områdene forhandles som tidligere avtalt mandag 21. juni. Resten av forhandlingene blir utsatt til et senere tidspunkt, og dato avtales senere.
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området ble mandag 7. juni enige om å utsette deler av HUK-oppgjøret til over sommeren. Dette fordi forhandlingssituasjonen og resultatene i flere av de korresponderende avtaleområdene ikke er avklart på nåværende tidspunkt.
Følgende overenskomster/områder forhandles mandag 21. juni:
- Landsoverenskomst for høyskoler
- Landsoverenskomst for museer, lønnsalternativ A og B
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 26
Følgende overenskomster/områder forhandles senere:
- Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester
- Landsoverenskomst for barnehager
- Landsoverenskomst for utdanning
- Landsoverenskomst for virksomheter, lønnsalternativ § 27
- Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten
Det tas sikte på å avtale ny forhandlingsdato når partene møtes den 21. juni.
-
: Enighet i forhandlingene om revisjon av Legesæravtalen
Virke og Legeforeningen kom torsdag 29. april 2021 til enighet i forhandlingene om revisjon av særavtalen for leger i private, ideelle sykehus for perioden 1.1.2021 – 31.12.2022.
Det var et mål i årets forhandlinger å videreutvikle særavtalen for å bidra til å sikre konkurransekraft og forutsigbarhet for virksomhetene våre på denne avtalen – de private, ideelle sykehusene i Virke. Forhandlingene har vært krevende, men konstruktive. Vi er fornøyde med at vi har kommet til enighet på viktige områder.
Vi har avtalt nytt lønnssystem for leger i spesialisering (LIS), tilpasset dagens spesialistutdanning. Endringene skal implementeres i de lokale forhandlingene i 2021, og kostnadene knyttet til endringene skal være en del av kostnadsberegningen for disse forhandlingene. Virke og Legeforeningen vil innen 30. mai utarbeide felles informasjon om innføring og praktisering av det nye lønnssystemet for LIS. De lokale forhandlingene skal avsluttes innen 15. oktober 2021. Se nærmere detaljer i pkt. 3 i protokollen.
Vi har også avtalt endringer for permisjoner til faglig utvikling (kurs mv for overleger og legespesialister), kostnadsdekning ved spesialistutdanning for LIS, doktorgradstillegg og utlysning av stillinger for medisinstudenter med lisens. Se nærmere detaljer i vedlegg 2 til protokollen.
I tillegg er vi enige om at midlertidig ansatte legespesialister skal lønnes likt som fast ansatte legespesialister for den gjenværende delen av ansettelsen. Se nærmere detaljer i pkt. 7 i protokollen og i forordet til særavtalen. Virke og Legeforeningen vil innen 30. mai utarbeide felles informasjon om dette.
Det er også gjort redaksjonelle endringer i særavtalen som følge av at faste stillinger for LIS nå er ferdig implementert og at turnuslege-stillingen er erstattet med LIS1 som følge av den nye spesialistutdanningen.
Veien videre blir også viktig. Vi har avtalt et partssammensatt utvalg som i perioden skal se nærmere på sommerferieavvikling og på parallellitet i avtalebestemmelsene mellom Virke-sykehusene og de offentlige helseforetakene. Vi skal også følge med på et pågående partsarbeid om avtaleutvikling innen helseforetak-området. Senest når rapporten fra dette foreligge, skal vi så ta opp relevante spørsmål og vurdere mulige konsekvenser for vår særavtale, som et ledd i forberedelsene til neste særavtalerevisjon. Se nærmere detaljer i pkt. 8 og 9 i protokollen.
Forhandlingsresultatet ble vedtatt ved signering av protokollen.
Se protokollen og vedlegg 2 for nærmere detaljer om forhandlingsresultatet og de avtalte endringene i særavtalen.
-
: Endring i hovedavtalene senker risiko for å ta permitterte tilbake i jobb
Mange av Virkes medlemsbedrifter har opplevd, og opplever, stor usikkerhet knyttet til smittesituasjonen og myndighetenes påbud og anbefalinger. Behovet for arbeidskraft kan ofte endre seg svært raskt.
Virke har inngått protokoller med LO og YS som gir de tariffbundne bedriftene en mulighet til å gjenoppta aktivitet av hel eller delvis nedstengt virksomhet og gjeninnta arbeidstakere som er permitterte. Det er enighet om at arbeidstakerne kan inntas i arbeid i inntil 10 uker, uten at senere permittering skal anses som ny permittering med krav om ny varsling, ny arbeidsgiverperiode og ny søknad om dagpenger.
Enigheten er betinget av at det foreligger lokal enighetsprotokoll mellom bedrift og tillitsvalgt om at Hovedavtalens regler om ansiennitet er fulgt.
Protokollene mellom Virke og LO/YS viser til en mer omfattende protokoll inngått mellom NHO og LO/YS. Den setter en rekke betingelser om at utvidet avbruddsperiode ikke skal påvirke den enkeltes dagpengesak negativt. Det er videre en forutsetning at arbeidsperioden ikke skal medregnes i maksimumperidoen for permittering. Kravene er rettet til regjeringen som vil følge opp sin del av avtalen med presiseringer i forskrift.
Protokollene har en varighet fram til 30. september 2021.
-
: Virke kom til enighet med LO og YS i mellomoppgjøret 2021
Virke kom i dag, den 14. april 2021, til enighet i årets mellomoppgjør med LO og YS.
Vi er svært fornøyde med at resultatet er i tråd med den avtalte rammen for frontfaget, og at tilleggene som er avtalt er tilpasset økonomien i Virkes ulike overenskomstområder. Nøyaktig informasjon om hvilke tillegg som gjelder for de ulike overenskomstene finner du i protokollen og på overenskomstene.
Protokoll 2021 LO-Virke mellomoppgjøret 2021
Protokoll 2021 YS-Virke mellomoppgjøret 2021Merk om effektuering og gjennomføring av resultatene:
- Resultatet av forhandlingene er ikke vedtatt og resultatet skal derfor ikke effektueres. Svarfrist er avtalt til 6. mai 2021. Virke vil sende ut ny informasjon når oppgjøret kan effektueres.
- Endringene skal (etter vedtakelse) gjøres gjeldende fra 1. april 2021.
- Minstelønnssatser og normallønnssatser i aktuelle overenskomster heves tilsvarende tilleggene i punkt II i protokollen, med mindre annet er avtalt mellom partene.
Resultatene for overenskomster med LO-forbund:
Overenskomster som gis det generelle tillegget på kr 2,25
Det gis et generelt tillegg på kr.2,25 pr. time til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Grossistoverenskomsten (FF)
- Kranoverenskomsten (FF)
- Byggfagsavtalen (FF)
- Industrioverenskomsten (FF)
- Tariffavtale for boligbyggelag (Fagforbundet)
- Landsoverenskomst for frisører (Fagforbundet)
- Landsoverenskomst for BPA (Fagforbundet)
- Overenskomst for Tekniske funksjonærer (FLT)
- Overenskomst for Mat- og Drikkevareindustrien (NNN)
- Overenskomst for Baker- og konditorfagene (NNN)
- Overenskomst for IKT og Serviceelektronikk (El&IT)
- Overenskomst for Vaktmestere (NAF)
Overenskomster som gis det generelle tillegget på kr 2,25 og lavlønnstillegget
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time og ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg) til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Bilutleieoverenskomsten (FF)
- Landsoverenskomsten for Hotell- og restaurantvirksomheter (FF)
- Overenskomst for transportselskaper i Norge (FF)
- Landsoverenskomst for kinoer (Fagforbundet)
- Renholdsoverenskomsten (NAF)
- Parkeringsselskapsoverenskomsten (NAF)
- Fritids- og opplevelsesavtalen (NAF)
- Landsoverenskomsten for studentsamskipnader (NTL)
Overenskomster der lavlønnstillegget ikke skal legges på sats
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time. Videre gis det ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg), som ikke legges på sats, til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Biloverenskomsten (FF)
- Oljeavtalen (FF)
Overenskomster med andre tillegg, satshevinger og avsetninger
Landsoverenskomsten og Kontoroverenskomsten med underliggende avtaler unntatt Avtale for reiselivsbransjen (HK):
Det gis et generelt tillegg til alle arbeidstakere på kr. 0,50.
Minstelønnssatsene på trinn 1 til 3 heves med kr 2,- pr time.
Minstelønnssatsen på trinn 4 heves med kr 3,- pr time.
Minstelønnssatsen på trinn 5 heves med kr 5,- pr time.Avtale for reiselivsbransjen (HK):
Det gis et generelt tillegg på kr. 0,50 pr. time til alle arbeidstakere. Minstelønnssatsene på trinn 1 til 3 heves med kr. 2,- pr. time.Energistasjonsoverenskomsten (HK)
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time og ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg) samt kr. 1,25 pr. time (utjevningstillegg) til alle arbeidstakere.Lederoverenskomsten (HK)
Det gis et generelt tillegg på kr. 2,25 pr. time til alle arbeidstakere. Basislønnen i Bilag 10 økes med kr. 7020,-. Det generelle tillegget inngår i dette beløpet.Grossistoverenskomsten (FF)
Avsetning til kompetansefond: I tariffrevisjonen 2020 ble partene enige om å etablere et felles kompetansefond for arbeidstakere omfattet av overenskomsten. Det ble videre avtalt at oppstart og innbetaling skulle avklares i forbindelse med mellomoppgjøret 2021. Det er enighet om at tariffbundne bedrifter fra 1. juli 2021 skal innbetale kr. 0,60 per avtalt, arbeidet time for alle arbeidstakere omfattet av overenskomsten.Overenskomst for apotek (Fagforbundet)
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time og ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg) samt kr. 1,- pr. time (utjevningstillegg) til alle arbeidstakere.Resultatene for overenskomster med YS-forbund:
Overenskomster som gis det generelle tillegget på kr 2,25
Det gis et generelt tillegg på kr. 2,25 pr. time til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Grossistoverenskomsten (Parat og YTF)
- Boligbyggelag – Delta
- Kranoverenskomsten – YTF
- Begravelsesbyråavtalen – Parat
- Verkstedoverenskomsten – Parat
Overenskomster som gis det generelle tillegget på kr 2,25 og lavlønnstillegget
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time og ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg) til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Landsoverenskomst for kinoer (Delta)
- Fritids- og opplevelsesavtalen (Parat)
- Landsoverenskomst for studentsamskipnader (Parat)
- Service- og vedlikeholdsoverenskomsten (Parat)
Overenskomster der lavlønnstillegget ikke skal legges på sats
Det gis et generelt tillegg på kr 2,25 pr. time. Videre gis det ytterligere kr 1,- pr time (lavlønnstillegg), til alle arbeidstakere omfattet av følgende overenskomster:
- Biloverenskomsten (Parat)
Overenskomster med andre tillegg, satshevinger og avsetninger
Funksjonæravtalene (Negotia, Parat, Finansforbundet) og Kontoroverenskomsten (YTF)
Det gis et generelt tillegg på kr. 0,50 pr. time til alle arbeidstakere som er omfattet av disse overenskomstene.
I tillegg heves minstelønnssatsene som følger:- Minstelønnssatsene på trinn 1 til 3 heves med kr. 2,- pr. time.
- Minstelønnssatsen på trinn 4 heves med kr. 3,- pr. time.
- Minstelønnssatsen på trinn 5 heves med kr. 5,- pr. time.
Reiselivsavtalen (Parat)
Det gis et generelt tillegg på kr. 0,50 pr. time til alle arbeidstakere. Minstelønnssatsene på trinn 1 og 2 heves med kr. 2,- pr. timeOverenskomst Virke-Parat/Farmasiforbundet
Det gis et generelt tillegg på kr. 2,25 pr. time og ytterligere kr. 1 pr. time (lavlønnstillegg) og kr. 1,- pr. time (utjevningstillegg) til alle arbeidstakere.Grossistoverenskomsten (YTF og Parat)
Avsetning til kompetansefond: I tariffrevisjonen 2020 ble partene enige om å etablere et felles kompetansefond for arbeidstakere omfattet av overenskomsten. Det ble videre avtalt at oppstart og innbetaling skulle avklares i forbindelse med mellomoppgjøret 2021. Det er enighet om at tariffbundne bedrifter fra 1. juli 2021 skal innbetale kr. 0,60 per avtalt, arbeidet time for alle arbeidstakere omfattet av overenskomsten. -
: Torsdag ettermiddag ble det brudd i forhandlingene mellom LO/YS og NHO
Torsdag ettermiddag ble det brudd i tarifforhandlingene mellom LO/YS og NHO. Det medfører at de møtes til møtes mekling 9. april med meklingsfrist 10. april kl. 24.00.
Virke vil derfor gjennomføre forhandlinger med LO og YS den 13. og 14. april.
Bruddet i forhandlingene mellom LO/YS og NHO har foreløpig liten innvirkning på våre medlemsbedrifter. Ved en eventuell streik fra den 11. april vil det derimot kunne påvirke medlemmer som er avhengig av tjenester/leveranser fra bedrifter som blir «tatt ut» i streik.
Vi ønsker å gi våre medlemmer informasjon om resultatet av frontfaget og Virkes ståsted før vi starter tariffoppgjøret. Vi inviterer derfor til webinar 12. april kl. 1500: «Alt du bør vite før tariffoppgjøret i Virke».
-
: Garantitillegg per 1. april 2021 Grossistoverenskomsten med Fellesforbundet, Parat og YTF
Virke viser til § 8-2 (5) i Grossistoverenskomsten, som sier at overenskomstens minstelønn pr. 1. april 2021 skal utgjøre 90 % av gjennomsnittet for overenskomstområdet.
I henhold til omforent statistikkgrunnlag vil minstelønnen for voksne arbeidere over 18 år (§ 8-1.1) og minstelønnen for midlertidig ansatte (§ 8-1.5) økes med kr. 2,30 til kr 236,89 per time fra 1. april 2021.Fra samme dato heves også minstelønnssatsene for arbeidende formenn og mekanikere (§ 8-1.2) til kr 240,25, for unge arbeidstakere fra 16 – 17 år (§ 8-1.4) til kr 165,82 per time og for unge arbeidere fra 17 – 18 år til kr 189,51 per time.
Virke minner om at dette kun er regulering av minstelønnssatsene. Tillegg gis derfor bare til ansatte som følge av reguleringen ligger under satsen. Oppjusteringen skal skje med virkning fra 1. april 2021. -
: Ny tariffavtale for boligbyggelag mellom Virke og Delta
Virke og Delta har i dag forhandlet om opprettelsen av en tariffavtale for boligbyggelag mellom Virke og Delta. Partene har blitt enige om å opprette en tariffavtale som tilsvarer tariffavtalen Virke har med Fagforbundet for denne bransjen. Ansatte som er organisert i Delta får et generelt tillegg på kr. 2481,- for 100% stilling med virkning fra 1.5.2020. Ny tariffavtale blir lagt ut så snart denne er ferdigstilt.
-
: Forhandlingene på HUK-området er utsatt til 30. november og 1. desember
Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området ble mandag enige om å utsette forhandlingene om årets tariffoppgjør på HUK-området fra 10.-12. november til 30.november-1.desember. Grunnen til dette er fordi resultatene fra andre tariffområder som har betydning for HUK-området ikke vil være tilstrekkelig avklart i midten av november.
Med HUK-området menes følgende overenskomster:
-
: Forhandlingsresultat mellom HK og Virke godkjent
Handel og Kontors (HK) medlemmer stemte «ja» i uravstemningen om forhandlingsresultatet av landsoverenskomsten, lederoverenskomsten og kontoroversenskomsten. Funksjonæravtalen med Parat er også godkjent.
Dette gjelder:
Se nettsidene for overenskomstene over for utfyllende informasjon om forhandlingsresultatet.
-
: Hva betyr tariffoppgjøret for Landsoverenskomsten for din virksomhet?
Virke og HK er enige om revidert Landsoverenskomst og funksjonæravtaler. Her følger en redegjørelse av de store revideringene: hvordan likebehandlingsløsningen for sykelønn −som følger frontfaget − ser ut, fjerningen av 12-timersregelen og de nye innslagspunktene og satsene for ubekvemstilleggene.
Dette gjelder:
Se nettsidene for overenskomstene for utfyllende informasjon.
-
: Ingen streik – Virke og HK enige etter mekling
Åtte timer på overtid kom Virke og Handel og Kontor til enighet om ny Landsoverenskomst lørdag morgen. Virke kom også til enighet om ny Funksjonæravtale med Parat. I den krevende situasjonen mange norske virksomheter befinner seg i nå var det viktig å unngå streik, men Virke har strukket seg langt for å få til en løsning.
Dette gjelder:
Se nettsidene for hver overenskomst for mer informasjon og protokoller.
Koronakrisen la en spesiell ramme for årets lønnsforhandlinger. Siden Norge ble stengt ned 12. mars har hundretusenvis vært permittert, titusener har mistet jobben og mange norske virksomheter står fortsatt i en ekstremt krevende situasjon. Deler av handelen går godt, mens andre deler sliter.
Forhandlingene om ny Landsoverenskomst gikk til mekling etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Virke og Handel og Kontor 28. august. Etter lang og tøff mekling kom partene til enighet lørdag kl. 08.
– Det var viktig å få til en løsning som ikke knekker ryggen til virksomhetene som står midt i koronakrisen, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon.
Det var viktig for Virke å følge det samme likebehandlingsprinsippet for forskuttering av sykepenger som ligger i frontfaget. En annen løsning ville virket konkurransevridende og var derfor aldri aktuell for Virke.
Virke er fornøyd med at enigheten løfter kompetanse og bærekraft og bruker tariffavtalene som et virkemiddel for å styrke dette viktige omstillingsarbeidet.
– Denne avtalen bygger kompetanse i virksomhetene og stimulerer til bærekraftig omstilling i handels- og tjenestenæringen. Målet er å sikre norske arbeidsplasser og konkurransekraft i fremtiden, og dette er et godt steg i den retningen, sier Horneland Kristensen.
Les pressemeldingen her.
-
: Bruddet mellom Virke/HK og Virke/Parat - Lister over hvem som kan bli tatt ut i streik
Handel og Kontor og Parat har sendt Virke plassfratredelse i forbindelse med bruddet i disse forhandlingene. Plassfratredelse er lister over hvilke virksomheter som eventuelt tas ut i streik, dersom meklingen ikke fører til en enighet. Finn listene og mer informasjon her.
-
: Enighet om grossistoverenskomsten med Fellesforbundet
Lørdag kom Virke og Fellesforbundet til enighet om revisjon av grossistoverenskomsten. Forhandlingsresultatet øker mulighetene for å heve arbeidstakernes kompetanse og lokale forhandlinger i kommende oppgjør. Forhandlingene om Grossistoverenskomsten YTF er satt på pause.
-
: Forhandlingsstart for Virke og Fellesforbundet om grossistoverenskomsten
I dag startet forhandlingene mellom Virke og Fellesforbundet om grossistoverenskomsten. Denne tariffavtalen gjelder for ansatte på lager og varedistribusjon, og i transportbedrifter som er tilknyttet Virke. Virke forhandler også med Yrkestrafikkforbundet om tilsvarende avtale.
− Virke går inn i disse forhandlingene konstruktivt og løsningsorientert, og vi må finne de beste løsningene for medlemsbedriftene, sa Bård Westbye, forhandlingsansvarlig i Virke, ved åpningen av forhandlingene.
− Dette er et historisk oppgjør fordi vi nå er en del av Fellesforbundet, ikke Norsk Transportarbeiderforbund. Vi er nå en del av frontfaget, og må være tro mot dette, sa Bjørn Anders Jonassen, leder av Fellesforbundets forhandlingsdelegasjon.
-
: Q&A − Virke til mekling med HK og Parat 10-11. september
HK og Parat brøt natt til fredag forhandlingene med Virke om landsoverenskomsten. Meklingen mellom Virke og HK og Parat hos Riksmekleren blir 10-11. september. Virke er opptatt av å følge rammen fra den konkurranseutsatte industrien, det såkalte frontfaget, for å bevare norsk konkurransekraft i en internasjonal konkurranse. Omstilling med fokus på kompetansebygging og det grønne skiftet er også viktige områder for Virke i forhandlingene.
-
: HK bryter tarifforhandlingene med Virke
HK i Norge valgte i dag å bryte forhandlingene med Virke om ny landsoverenskomst for perioden 2020-2022. Virke mener HKs krav, som går langt utover frontfagsrammen, betyr tapte muligheter for kompetansebygging og grønn omstilling.
– Det er synd at HK setter krav som går langt ut over frontfaget og dermed blokkerer muligheten for å omstille næringen til fordel for arbeidstakere, virksomheter og norsk økonomi, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke i en pressemelding.
Forhandlingene har pågått siden tirsdag. Forhandlingene om ny landsoverenskomst skulle foregått i siste halvdel av mars, men ble utsatt til august grunnet koronasituasjonen. Forhandlingene vil nå bli brakt inn for Riksmekleren som vil bistå for å finne en løsning. Dato for meklingen er ennå ikke fastsatt.
Mer informasjon kommer fortløpende på de aktuelle tariffavtalene - finn din avtale her.
-
: Tariffoppgjøret er i gang for Virkes medlemmer
I dag er lønnsforhandlingene endelig i gang for Virkes medlemmer, derfor inviterte vi til digital tariffkonferanse i forkant av forhandlingene. Tariffkonferansen i går ga medlemsvirksomhetene oversikt om hvordan situasjonen er før vi går inn i tariffoppgjøret.
– Koronakrisen har rammet ulikt, derfor vil å sikre norsk konkurranseevne og arbeidsplasser stå sentralt i årets tariffoppgjør. Det vi trenger nå er et godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet, slik at både virksomheter og ansatte blir ivaretatt, samtidig som vi kommer oss ut av krisen så raskt som mulig, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.
Noen hovedpunkter fra konferansen:
- Virkes vurdering av den økonomiske situasjonen
- En redegjørelse for resultatet i frontfaget og hva det betyr for din virksomhet
- Virkes overordnede posisjoner inn i tarifforhandlingene
Se presentasjonen fra konferansen her.
-
: Forhandlingsdatoer i tariffoppgjøret 2020
Finn oversikten over alle Virkes forhandlingsdatoer her.
-
: Enighet i frontfaget
Etter lang tids mekling kom det såkalte frontfaget til enighet. Dette legger klare føringer for forhandlingene i resten av norsk arbeidsliv. Det betyr at forhandlingene for Virkes medlemmer forløper som planlagt. Først ut er Landsoverenskomsten med HK, som begynner tirsdag 25. august.
-
: Sluttfasen for forhandlingene i frontfaget
Forhandlingene i frontfaget (Norsk Industri og Fellesforbundet) går i dag inn i sluttfasen og fristen er midnatt. Kommer de ikke til enighet kan det bli arbeidskonflikt (streik) fra fredag morgen.
Virke starter forhandlingene tirsdag 25. august med Handel og Kontor i Norge. Det er satt av fire dager til disse forhandlingene. Blir det konflikt i frontfaget vil Virkes forhandlinger utsettes.
-
: Brudd i frontfagsforhandlingene
Forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet endte med brudd kun kort tid etter at forhandlingene startet 3. august. Allerede i dag møtes partene til frivillig megling. Det vil si at partene møter hos Riksmegleren for å se om meglerne kan bidra til en forhandlingsløsning.
Dersom partene ikke blir enige i frivillig megling blir det tvungen mekling om drøyt to uker. Meglingsfristen for den tvungne meglingen er midnatt, natt til 21. august. Blir partene ikke enige innen denne fristen, kan det medføre en arbeidskonflikt (streik) fra og med 21. august.
Forhandlinger av Virkes tariffavtaler gjennomføres som vanlig etter at resultatet i frontfaget foreligger. Først ute er forhandlingene av Landsoverenskomsten med Handel og Kontor med oppstart 25. august. Som kjent vil økonomisk ramme og resultater for øvrig i frontfaget ha innvirkning på forhandlingene av Virkes tariffavtaler. På vanlig måte vil derfor hovedtariffoppgjøret i Virke bli utsatt dersom mekling i frontfagforhandlingene ikke fører frem.
-
: Enighet om forhøyet overtidssats ved koronarelatert arbeid
Virke og de fleste av fagforeningene med partsforhold i Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten har nå blitt enige om at ansatte får forhøyete satser for koronarelatert overtidsarbeid. Dette er den hittil siste av flere avtaler som er inngått med bakgrunn i koronasituasjonen. Vi håper dette bidrar og motiverer til å sikre tilstrekkelig og godt kvalifisert arbeidskraft i den krevende situasjonen spesialisthelsetjenesten nå står i.
Avtalen er tilsvarende og likelydende med den som er inngått for de offentlige helseforetakene.
Dette er en tilleggsavtale til avtalene om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden i forbindelse med koronavirusepidemien, som ble inngått 27. mars. Denne tilleggsavtalen gjøres gjeldende fra samme dato, det vil si med tilbakevirkende kraft, og med samme varighet som disse.
Følgende skal gjøres gjeldende:
Ansatte som har fått/får endret arbeidsplan i henhold til avtalen av 27. mars 2020 skal ha følgende forhøyede satser for overtidsarbeid:
- Prosenttillegget endres fra 50 % til 100 % for overtidsarbeid overenskomstens kap. I § 6 pkt. 6.6.1 (det vil si første 2 timer før og 4 timer etter ordinært skift).
- Prosenttillegget endres fra 100 % til 150 % for overtidsarbeid i henhold til overenskomstens kap. I § 6 pkt. 6.6.2 (det vil si som sammenlagt overstiger 4 timer før eller etter og til andre tidspunkt enn nevnt i pkt. 6.6.1 og 6.6.3).
- Prosenttillegget endres fra 133 1/3 % til 150 % for overtidsarbeid i henhold til overenskomstens kap. I § 6 pkt. 6.6.3 (det vil si på helge- og høytidsdager, påskeaften og etter klokken 12.00 pinseaften, julaften, nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag) skal i tillegg kan følgende gjøres gjeldende:
- I enheter med høy arbeidsbelastning og hvor arbeidstakere arbeider overtid som direkte følge av koronaepidemien, kan arbeidsgiver etter drøftinger fastsette at de utvidede satsene for overtidsgodtgjørelse også blir gjort gjeldende for arbeidstakere som ikke har fått endret arbeidsplan i henhold til avtalen av 27. mars.
- Den ekstraordinære situasjonen vil kunne innebære at også en del ledere får en unormalt høy overtidsbelastning. De forhøyede satsene eller en særskilt kompensasjon kan også etter nærmere vilkår og drøftinger lokalt gjøres gjeldende for disse.
Partene er i tillegg enige om følgende avklaringer/presiseringer:
- I avsnittet om ledere vises det til «ledere på nivå 4 og lavere». I helseforetakene innebærer nivå 4 seksjonsleder/enhetsleder, mens nivå 3 er avdelingsleder. Partene er enige om å legge samme ledernivå-forståelse til grunn som i helseforetakene. I Virkes sykehus/virksomheter vil tilsvarende ledernivå som helseforetakenes nivå 4 kunne ha andre nummer/benevnelser. Dette må derfor tilpasses de lokale forhold.
- Partene er enige om at det legges tilsvarende forståelse til grunn i for avtale om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden ifm koronaepidemien, datert 27. mars 2020 som det som nå er omforent forståelse mellom partene i korresponderende avtale på Spekter/Helseforetak-området.
Avtalen er inngått med fagforeningene i Unio, YS og LO, samt med NITO og Lederne. Dette er de samme fagforeningene som vi også har inngått avtale med om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden. Se informasjon om denne på Spesialisthelsetjenesteoverenskomstens nettside under seksjonen «Siste oppdateringer for denne avtalen»- nyhetssak datert 30. mars. Den nye avtalen om overtidssatser er en tilleggsavtale til denne.
Det er også inngått avtale om utvidede rammer for overtidsarbeid i forbindelse koronasituasjonen. Se informasjon om denne på Spesialisthelsetjenesteoverenskomstens nettside under seksjonen «Siste oppdateringer for denne avtalen» - nyhetssak datert 30. mars. I tillegg er det inngått egen avtale med Legeforeningen om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden. Denne gjelder for de virksomhetene som er bundet av Særavtale for leger i sykehus). Hvem dette er fremgår av vedlegget til avtalen.
Alle avtalene som er inngått med bakgrunn i koronasituasjonen kan lastes ned fra Spesialisthelsetjenesteoverenskomstens nettside under seksjonen «I forbindelse med koronasituasjonen».For spørsmål, kontakt Virke på telefon 22 54 17 00, tast 1 for rådgivning og velg deretter 1 for arbeidsrett. Eller send e-post til arbeidsrett@virke.no .
-
: Avklarte forhandlingsdatoer for tariffoppgjøret 2020
Det er avtalt følgende datoer:
25. - 28. august: Landsoverenskomsten med Handel og Kontor i Norge
2. – 4. september: Grossistoverenskomsten med Fellesforbundet
-
: Pensjonert personell kan jobbe i helsetjenesten uten å få avkorting i den offentlig pensjonen
Som følge av den ekstraordinære situasjonen i forbindelse med koronaepidemien vil helsesektoren ha stort behov for ekstra personell. Pensjonert personell som frivillig påtar seg nødvendig arbeid, eller beordres til tjeneste, kan nå motta ordinær lønn uten at pensjonen reduseres.
Stortinget har behandlet og vedtatt midlertidige endringer i pensjonslovgivningene. Arbeids- og sosialdepartementet har vedtatt forskriftsendringer for AFP. De sentrale partene i offentlig sektor har avtalt endringer i de tariffavtalte pensjonsordningene for alderspensjon/tjenestepensjon og AFP. Og Virke og arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området har inngått tilsvarende protokoll/avtale.
Tiltaket gjelder personell som er pensjonert og som frivillig påtar seg nødvendig arbeid eller blir beordret til tjeneste i offentlig helsetjeneste. Med offentlig helsetjeneste menes også private som i henhold til lov eller avtale tilbyr helse- og omsorgstjenester eller sosialtjenester til befolkningen, jf. helseberedskapsloven § 1-3 første ledd bokstav b.
Tiltaket innebærer at personell som mottar alderspensjon, særalderspensjon eller AFP fra offentlig pensjonsordning, samtidig kan motta ordinær lønn etter tariffavtalen, uten at pensjonen reduseres. Dette skjer ved at de ordinære reglene om reduksjon av pensjon mot inntekt suspenderes på de angitte vilkår og for en tidsbegrenset periode i forbindelse med utbrudd av koronavirus.
Arbeidstakeren skal da meldes inn i pensjonsordningen og vil få pensjonsopptjening og de rettigheter som følger av medlemskapet. Departementet har lagt til grunn at ingen skal tape pensjonsmessig på medlemskapet, og vil følge opp dette forholdet særskilt. Ta kontakt med Statens pensjonskasse (SPK) og Kommunal landspensjonskasse (KLP) for nærmere detaljer.
For øvrig pensjonert personell med alderspensjon, særalderspensjon eller tjenestepensjonsberegnet AFP fra offentlig pensjonsordning, men som ikke omfattes av tiltaket, vil pensjonistvilkår fremdeles være en ordning som kan benyttes.
Endringene i de tariffestede pensjonsordningene trer i kraft med virkning fra samme tidspunkt som endringene i lov og forskrift, og opphører fra samme tidspunkt som endringene o lov og forskrift.
-
: Arbeidsgivers handlingsrom under koronapandemien
I ekstraordinære situasjoner som koronapandemien utvides arbeidsgivers handlingsrom til å gjøre endringer i arbeidssted, arbeidstid og arbeidsoppgaver. Handlingsrommet avhenger av situasjonen i den enkelte virksomheten, og beslutningene må være saklige og godt begrunnet. Les Virkes råd og anbefalinger om hvordan disse situasjonene bør håndteres på nettsidene til Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten, Landsoverenskomst for helse- og sosiale tjenester mv og Særavtale for leger i sykehus .
-
: Enighet om avtaler om unntak fra arbeidsmiljøloven kapittel 10 for helse- og sosiale tjenester
Virke og de fleste av arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området har nå blitt enige om avtaler om unntak fra arbeidsmiljøloven kapittel 10 for helse og sosiale tjenester i forbindelse med koronaepidemien. Virke er tilfreds med å ha kommet til enighet om tilsvarende avtale som det som er inngått for offentlige sykehjem og andre helse- og omsorgsinstitusjoner innenfor KS-området.
Avtalene gjelder for Landsoverenskomst for helse og sosiale tjenester, og det er likelydende avtaler med alle arbeidstakerorganisasjonene innen LO, YS og Unio, samt med Lederne. Det er så langt ikke inngått tilsvarende avtale med Akademikerforeningene. Avtalene gjelder fra 27. mars 2020 og varer i 26 uker.
Tidligere overtidsavtaler med Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Delta og Parat, som ble inngått 16. og 17. mars, erstattes av disse nye avtalene.
Avtalene gir utvidede rammer for bruk av overtid og samlet arbeidstid både per døgn, per uke og samlet i 2020 uten at det behøves nærmere avtale eller godkjenning fra Arbeidstilsynet. Dette vil særlig bidra til større kapasitet på kort sikt, og slik at allerede etablerte arbeidsplaner kan følges.
I tillegg gir avtalene avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden. Gjeldende arbeidsplaner kan nå etter drøftinger med tillitsvalgte endres innen en frist på 3 dager, og kan benyttes når bemanningssituasjonen tilsier at det er nødvendig for å sikre tilstrekkelig og kvalifisert personell for å sørge for forsvarlige tjenester og for forsvarlig drift av nødvendige tjenester under den pågående koronaepidemien.
Avtalene gir også mulighet for endringer i arbeidstidsordningen når det gjelder gjennomsnittsberegning av arbeidstiden og lengden på daglig arbeidstid og daglig/ukentlig arbeidsfri, også det etter drøftinger med tillitsvalgte.
Vi minner også om fellesuttalelsen om organisering av arbeidet under koronasituasjonen, hvor Virke og arbeidstakerorganisasjonene oppfordrer partene lokalt i virksomhetene til å ha gode og konstruktive prosesser for dialog og medvirkning, for å få på plass hensiktsmessige ordninger knyttet til organisering av arbeidet og for å sikre de ansatte en arbeidshverdag med så trygge, gode og forutsigbare rammer som mulig i en krevende arbeidshverdag.
Avtalene kan lastes ned fra landsoverenskomstens nettside under seksjonen «I forbindelse med koronasituasjonen».
-
: Enighet om avtale om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden for leger i sykehus/spesialisthelsetjenesten
Virke og Legeforeningen har blitt enige om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden i forbindelse med koronasituasjonen. Virke er tilfreds med å ha kommet til enighet om en tilsvarende avtale som den som er inngått for de offentlige helseforetakene.
Avtalen gjelder for virksomheter som er bundet av Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten og i tillegg Sentral særavtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for leger i sykehus. Oversikt over disse virksomhetene er vedlagt avtalen. Avtalen gjelder fra 25. mars 2020 og varer i 26 uker fra avtaleinngåelsen.
Avtalen gjør det mulig å legge om legenes arbeidsplaner med kortere varslingsfrister enn i normalsituasjonen. Der dette er nødvendig for enhetens drift som følge av koronasituasjonen kan arbeidsplanene nå, etter drøftinger med tillitsvalgte, legges om med en varslingsfrist på tre dager. Det kan også gjøres unntak fra kravet om rullerende planer basert på antall leger i vaktsjiktet.
Vi minner også om fellesuttalelsen om organisering av arbeidet under koronasituasjonen, hvor Virke og arbeidstakerorganisasjonene oppfordrer partene lokalt i virksomhetene til å ha gode og konstruktive prosesser for dialog og medvirkning, for å få på plass hensiktsmessige ordninger knyttet til organisering av arbeidet og for å sikre de ansatte en arbeidshverdag med så trygge, gode og forutsigbare rammer som mulig i en krevende arbeidshverdag.
Avtalen kan lastes ned fra særavtalens nettside under seksjonen «I forbindelse med koronasituasjonen».
-
: Enighet om avtaler om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden for spesialisthelsetjenesten
Virke og de fleste av arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området har nå blitt enige om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden i forbindelse med koronasituasjonen. Avtalene gjør det mulig å endre turnusplanene med kortere frister enn i normalsituasjonen. Gjeldende arbeidsplaner kan nå etter drøftinger med tillitsvalgte endres innen en frist på tre dager når bemanningssituasjonen tilsier at dette er nødvendig for å ivareta forsvarlige tjenester. Avtalen gir også mulighet for endringer i arbeidstidsordningen når det gjelder gjennomsnittsberegning av arbeidstiden og lengden på daglig arbeidstid og daglig/ukentlig arbeidsfri, også det etter drøftinger med tillitsvalgte.
Avtalene gjelder for Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten og er tilsvarende de som er inngått for offentlige helseforetak. Det er likelydende avtaler med alle arbeidstakerorganisasjonene innen LO, YS og Unio, samt NITO og Lederne. Avtalen gjelder imidlertid ikke for leger i virksomheter som er bundet av Særavtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for leger i sykehus. For disse er det inngått egen avtale. Det er så langt ikke inngått tilsvarende avtale med de øvrige Akademikerforeningene. Avtalene gjelder fra 27. mars 2020 og varer i 26 uker.
I tillegg er det inngått avtaler om utvidede rammer for overtidsarbeid i forbindelse med koronasituasjonen.
Vi minner også om fellesuttalelsen om organisering av arbeidet under koronasituasjonen, hvor Virke og arbeidstakerorganisasjonene oppfordrer partene lokalt i virksomhetene til å ha gode og konstruktive prosesser for dialog og medvirkning, for å få på plass hensiktsmessige ordninger knyttet til organisering av arbeidet og for å sikre de ansatte en arbeidshverdag med så trygge, gode og forutsigbare rammer som mulig i en krevende arbeidshverdag.
Avtalen kan lastes ned fra særavtalens nettside under seksjonen «I forbindelse med koronasituasjonen».
-
: Enighet om avtaler om utvidede rammer for overtidsarbeid for spesialisthelsetjenesten
Virke og alle arbeidstakerorganisasjonene på HUK-området har nå blitt enige om utvidede rammer for overtidsarbeid i forbindelse med koronasituasjonen. Avtalen gir utvidede rammer for bruk av overtid og samlet arbeidstid både per døgn, per uke og samlet i 2020 uten at det behøves nærmere avtale eller godkjenning fra Arbeidstilsynet.
Avtalene gjelder for Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten og det er likelydende avtaler med alle arbeidstakerorganisasjonene. Avtalen gjelder imidlertid ikke for leger i virksomheter som er bundet av Særavtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for leger i sykehus. Tidligere overtidsavtaler med Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, Delta, Parat og NITO, som ble inngått 16. og 17. mars, erstattes av disse nye avtalene. Avtalene gjelder fra 27. mars 2020 og varer i 26 uker.
Hensikten med avtalene er å bidra til å sikre forsvarlig bemanning med tilgjengelig kvalifisert personell og effektiv ressursbruk rundt arbeidstidsplanlegging i den enkelte virksomhet så lenge den ekstraordinære situasjonen i forbindelse med koronaviruset pågår. Særlig vil disse avtalene bidra til større kapasitet på kort sikt, og slik at allerede etablerte turnusplaner kan følges.
I tillegg er det inngått avtaler om avvikende regler for arbeidstidsplanlegging og fordeling av arbeidstiden i forbindelse med koronasituasjonen.
Vi minner også om fellesuttalelsen om organisering av arbeidet under koronasituasjonen, hvor Virke og arbeidstakerorganisasjonene oppfordrer partene lokalt i virksomhetene til å ha gode og konstruktive prosesser for dialog og medvirkning, for å få på plass hensiktsmessige ordninger knyttet til organisering av arbeidet og og for å sikre de ansatte en arbeidshverdag med så trygge, gode og forutsigbare rammer som mulig i en krevende arbeidshverdag.
Avtalen kan lastes ned fra særavtalens nettside under seksjonen «I forbindelse med koronasituasjonen».
-
: Nå blir det enklere å tilpasse arbeidstiden
I virksomheter som kan eller skal holde åpent skaper koronakrisen tydelige utfordringer med bemanningskabalen, og mange virksomheter har behov for å kunne endre arbeidstid på kort varsel, øke rammen for daglig arbeidstid og legge opp vakter med kortere hviletid.
Både lov og avtaleverk har detaljerte regler for å etablere og endre arbeidstidsordninger. Disse kan for mange oppleves som utfordrende for å få til den fleksibiliteten som er nødvendig i den krisen vi nå står midt oppe i.
For å legge til rette for den fleksibiliteten det nå er behov for, så har Virke jobbet langs tre hovedspor:
-
: Tariffoppgjøret 2020 utsettes til høsten grunnet koronakrisen
I meldingen fra Riksmekleren fremgår følgende:
«Riksmekleren har i samråd med partene i frontfaget Fellesforbundet og Norsk Industri, samtlige hovedorganisasjoner og Staten, besluttet å utsette oppstart av årets tariffmeklinger til høsten 2020.»
Årsaken er de alvorlige konsekvensene spredningen av koronaviruset har på det norske samfunnet.
− Vi hadde et håp om å få gjennomført forhandlingene i løpet av våren, men samtidig mener vi det er riktig å utsette. Både virksomheter og ansatte har helt andre ting å tenke på akkurat nå. Hvordan skal virksomheten overleve, hvordan skal ansatte få endene til å møtes? Det er det vi må fokusere på nå, sier direktør for politikk, tariff og forhandlinger i Virke, Stian Sigurdsen.
-
: YS forventer økt reallønn
– Vi har en helt klar forventning om økt reallønn, sier YS-leder Erik Kollerud. I dag vedtok YS’ hovedstyre kravene til årets tariffoppgjør.
-
: LOs prioriteringer i årets oppgjør
LOs representantskap vedtok i dag enstemmig den tariffpolitiske uttalelsen for 2020. Her fremgår hovedprioriteringene for LO i årets oppgjør.
Noen punkter fra uttalelsen er:
- forhandlingene i privat sektor gjennomføres som forbundsvise oppgjør
- hovedkravet for lønn er sikring av økt kjøpekraft for medlemmene gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser
- en solidarisk og rettferdig lønnspolitikk skal sikres ved å prioritere seriøsitet og likelønn, og motvirke lavlønn
- sekretariatet er gitt fullmakt til å utforme de endelige kravene
Den tariffpolitiske uttalelsen vil bli gjennomgått i forhandlingsutvalgsmøtet den 27. februar, men uttalelsen kan leses i sin helhet HER.
-
: Tall fra TBU er presentert
Den foreløpige rapporten fra TBU (Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene) anslår en konsumprisvekst på om lag 1,5 prosent fra 2019 til 2020. Dette er lavere enn andre publisert anslag, og henger særlig sammen med utviklingen i strømpriser den senere tid. Lav prisvekst gjør det lettere å oppnå reallønnsvekst.
De foreløpige beregningene av lønnsveksten i de store forhandlingsområdene er gitt i tabellen under. Som tabellen viser ser det ut til at privat sektor stort sett holdt seg innenfor rammen på 3,2 fra fjorårets oppgjør, mens offentlig sektor kom ut noe høyere.
LOs hovedkrav for lønn er sikring av økt kjøpekraft for medlemmene gjennom generelle tillegg og heving av overenskomstenes lønnssatser. Med en forventet prisstigning på 1,5 prosent og lønnsoverheng som vist i tabellen krever dette i seg selv ikke store tillegg. LO har videre vedtatt at det blir forbundsvise oppgjør.
Foran oppgjøret i frontfaget uttrykker arbeidsgiversiden at de ønsker en lønnsvekst på under 3 prosent mens arbeidstakerne flagger et resultat på nærmere 4 prosent. Gjennomsnittet av anslag fra ulike prognosegiver er pr 3,4 prosent.
TBUs anslag for konsumprisvekst er lavere enn andre publiserte anslag. Det har i første rekke med utviklingen i energipriser å gjøre (lavere strøm- og oljepris den senere tid). Lavere prisvekst trekker i retning av lavere lønnsvekst.
-
: Enighet med LO- og YS-forbund
Virke og forbundene i LO og YS kom onsdag 27. november 2019 til enighet i mellomoppgjøret 2019 for Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten.
Disse forhandlingene ble i juni utsatt til nå.
I mellomoppgjøret forhandles det kun om lønnstillegg. Resultatet ble som forventet innenfor den generelle rammen for årets lønnsoppgjør på 3,2 % (frontfagsrammen). Innretningen og fordelingen av tilleggene er forklart nærmere i dette tariffnytt.
Oppgjøret er godkjent og vedtatt av alle parter, og resultatet skal nå effektueres for de berørte ansatte i virksomhetene. Det oppfordres til at effektueringen gjennomføres snarest mulig.
1. Forhandlingsresultatet
a) Generelle tillegg
Alle medlemmer i stillingsgruppe A, B1 og B2 gis et generelt tillegg på kr. 7.000.
Alle medlemmer i stillingsgruppe C og D gis et generelt tillegg på 2,1 %.
Alle medlemmer i stillingsgruppe D med 16 års ansiennitet eller mer gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (samlet 2,6 %).
Medlemmer som ikke er innplassert i stillingsgruppene A – D gis et generelt tillegg på 2,1 %.
Alle medlemmer i lederstilling med økonomi-, personal- og driftsansvar gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (samlet 2,6 %).
De generelle tilleggene er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg.
Virkningsdato for de generelle tilleggene er 1. august 2019.
b) Nye minstelønnssatser
Overenskomstens kapittel 2.1.2 Minstelønnssatser endres til følgende:
Lønns-kategori Stillingsgruppe 0 år 4 år 8 år 10 år 16 år A Stillinger uten særskilt krav om utdanning 322 000 327 000 338 000 383 000 410 000 B1 Stillinger hvor det kreves fagarbeiderutdanning eller tilsvarende utdanning 358 000 363 000 376 000 430 000 B2 Stillinger hvor det kreves fagarbeiderutdanning eller tilsvarende utdanning og autorisasjon etter lov om helsepersonell 358 000 363 000 376 000 430 000 C Stillinger hvor det kreves 3 års høyskoleutdanning 410 000 425 000 450 000 500 000 D Stillinger hvor det kreves om høyskoleutdanning samt ytterligere spesialutdanning 450 000 475 000 510 000 538 000 Virkningsdato for de nye minstelønnssatsene er 1. august 2019.
De generelle tilleggene (se pkt a) ovenfor) er inkludert i de nye minstelønnssatsene.
c) Lokale forhandlinger
Det gjennomføres ikke lokale forhandlinger som del av tariffoppgjøret 2019.
2. Effektuering og utbetaling av oppgjøret
a) Lønnstillegget avhenger av fagforeningstilhørighet
Disse lønnstilleggene gjelder kun for medlemmer i en av følgende LO- eller YS-forbund: Creo (tidligere Musikernes Fellesorganisasjon), Delta, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen og Parat.
Lønnstillegg til øvrige ansatte som er omfattet av sentralt stillingssystem, herunder medlemmer i Unio-forbund, ble avtalt i juni og skal allerede være effektuert og utbetalt.
Dette betyr at virksomheten – på tilsvarende vis som etter forhandlingene i juni – må innhente informasjon fra de tillitsvalgte om de ansattes fagforeningstilhørighet før tilleggene kan utbetales.
Det kan innhentes og behandles opplysning om fagforeningstilhørighet så langt det er nødvendig for å gjennomføre tariffoppgjør. Dette følger av personopplysningsloven § 6, og begrunnes i dette tilfellet med at det er nødvendig for å kunne oppfylle arbeidsgivers plikt til å betale tariffmessig lønn.
Dersom virksomheten ikke får informasjon om fagforeningstilhørighet, gis det tillegg i tråd med det som er avtalt med det forbundet som den ansatte etter yrke eller stilling synes nærmest å kunne tilhøre.
b) Rekkefølge og beregning av tilleggene
De avtalte lønnstilleggene gis i følgende rekkefølge:
- Det generelle tillegget (avtalt i % eller kroner) beregnes og gis den enkelte arbeidstaker i henhold til den lønnskategori/stillingsgruppe de tilhører. Tillegget gis uavkortet uavhengig av om arbeidstakeren i utgangspunktet har lønn tilsvarende det tidligere minstelønnsnivået eller høyere.
- Dersom arbeidstakerens nye lønn etter å ha fått det generelle tillegget er lavere enn det nye minstelønnsnivået, skal vedkommende gis ytterligere tillegg opp til det nye minstelønnsnivået. Dersom arbeidstakerens nye lønn etter å ha fått det generelle tillegget er likt eller høyere enn det nye minstelønnsnivået, skal vedkommende ikke gis ytterligere tillegg.
Merk at økningen i minstelønnssatsene til de enkelte lønnskategorier/stillingsgrupper og ansiennitetstrinn ikke er identisk med størrelsen på de generelle tilleggene. Punkt 1 og 2 over må derfor beregnes for hver enkelt arbeidstaker.
Den enkelte virksomhet må selv konkret vurdere hvilke arbeidstakere som er i lederstilling med både økonomi-, personal- og driftsansvar – og som da skal ha generelt tillegg på 2,6 %.
c) Arbeidstakere som har sluttet og omregning av tillegg
Det foretas ingen etterbetaling til arbeidstakere som er fratrådt før vedtakelsesdatoen, dvs. 27. november 2019, med mindre fratreden skyldes pensjonering.
Det foretas ikke omregning av tillegg/overtidstillegg for tiden før vedtakelsesdatoen.
-
: Mellomoppgjøret 2019 for HUK-området er godkjent og resultatene kan effektueres
Virke kom til enighet med arbeidstakerorganisasjonene i det sentrale mellomoppgjøret i HUK-området torsdag 20. juni 2019, og de berørte medlemmene ble informert gjennom tariffnytt.
Oppgjøret er nå godkjent og vedtatt av alle arbeidstakerorganisasjonene og Virke, og resultatet skal derfor effektueres for de ansatte i virksomhetene.
Merk at mellomoppgjøret ikke er gjennomført med LO- og YS-forbundene. Forhandlingene med disse er inntil videre utsatt og vil gjennomføres på et nærmere avtalt tidspunkt.
Her finner du nærmere informasjon om effektueringen og resultatene for Landsoverenskomsten for spesialisthelsetjenesten:
Til medlemmer i Norsk Sykepleierforbund
Det gis et generelt tillegg på 2,1 % med virkning fra 1. august 2019.
Spesialsykepleier/Jordmor med 16 års ansiennitet eller mer gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (totalt 2,6 %) med virkning fra 1. august 2019.
Ledere med økonomi og personalansvar gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (totalt 2,6 %) med virkning fra 1. august 2019.
Tillegget er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg.
Generelle tillegg er inkludert i ny minstelønn.
Nye minstelønnssatser i punkt e) gjelder med virkning fra 1. august 2019.
Virkningstidspunktet for minstelønn for sykepleiere med 10 år eller lengre ansiennitet (kr. 500 000) som går av med pensjon i juli 2019 skal være 1. juli 2019 og ikke 1. august 2019.
Til medlemmer i Norsk Ergoterapeutforbund
Det gis et generelt tillegg på 1,9 % med virkning fra 1. august 2019.
Medlemmer i stilling som spesialsergoterapeut med 16 års ansiennitet eller mer gis ytterligere et tillegg på 0,5 % (totalt 2,4 %) med virkning fra 1. august 2019.
Ledere med økonomi og personalansvar gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (totalt 2,4 %) med virkning fra 1. august 2019.
Tillegget er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg.
Generelle tillegg er inkludert i ny minstelønn.
Nye minstelønnssatser i punkt e) gjelder med virkning fra 1. august 2019.
Til medlemmer av Norsk Fysioterapeutforbund:
Det gis et generelt tillegg på 1,9 % med virkning fra 1. august 2019.
Spesialfysioterapeut med 16 års ansiennitet eller mer gis ytterligere et tillegg på 0,5 % (totalt 2,4 %) med virkning fra 1. august 2019.
Ledere med økonomi og personalansvar gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (totalt 2,4 %) med virkning fra 1. august 2019.
Tillegget er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg.
Generelle tillegg er inkludert i ny minstelønn.
Nye minstelønnssatser i punkt e) gjelder med virkning fra 1. august 2019.
Til medlemmer av Utdanningsforbundet:
Det gis et generelt tillegg på 2,2 % med virkning fra 1. mai 2019.
Pedagog med spesialkompetanse gis ytterligere et tillegg på 0,5 % (totalt 2,7 %) med virkning fra 1. mai 2019.
Ledere med økonomi og personalansvar gis ytterligere et generelt tillegg på 0,5 % (totalt 2,7 %) med virkning fra 1. mai 2019.
Tillegget er bruttotillegg. Deltidsansatte gis forholdsmessig tillegg.
Generelle tillegg er inkludert i ny minstelønn.
Nye minstelønnssatser i punkt e) gjelder med virkning fra 1. mai 2019.
Minstelønnstabell
Minstelønnssatsene for stillingsgruppene C (Stillinger hvor det kreves 3 års høyskoleutdanning) og D (Stillinger hvor det kreves høyskoleutdanning samt ytterligere spesialutdanning), jf. overenskomstens kap. 2 pkt. 2.1.2, endres for alle arbeidstakerne som ikke er organisert i LO- og YS-forbund. Nye minstelønnssatser kan lastes ned fra vårt lønnssatsarkiv.
Lokale forhandlinger
For de medlemmer i UNIO-forbund som får generelt tillegg gjennomføres det ikke lokale forhandlinger som del av tariffoppgjøret 2019.
Medlemmer i øvrige forbund i UNIO som er omfattet av sentralt stillingssystem (kap 2.1.3 og 2.1.4) skal sikres tillegg gjennom lokale forhandlinger. En heving i minstelønn er inkludert i tillegget. Virkningstidspunktet avklares mellom de lokale parter.
Lønnsregulering for ansatte / stillinger med lokal lønns- og stillingsplassering:
Det skal gjennomføres årlige lokale forhandlinger innen 31. oktober 2019, og ankefristen er fastsatt til 14. november 2019. Også ansatte i adopsjons-, foreldre- og andre lønnede permisjoner skal omfattes av de lokale forhandlingene.
Lønnstilleggene avhenger av fagforeningstilhørighet
De avtalte lønnstilleggene er forskjellig avhengig av i hvilken arbeidstakerorganisasjon den ansatte er organisert. Dette gjelder også virkningstidspunktet for tilleggene. Det betyr at virksomheten må innhente informasjon fra de tillitsvalgte om hvilken fagforening de ansatte er medlemmer av – før årets tariffoppgjør iverksettes.
Det kan innhentes informasjon om fagforeningstilhørighet så langt det er nødvendig for å gjennomføre årets tariffoppgjør. Adgangen til å behandle opplysning om fagforeningstilhørighet følger i dette tilfellet av personopplysningsloven § 6, fordi behandlingen er nødvendig for å oppfylle arbeidsgivers plikt til å betale tariffmessig lønn.
Dersom virksomheten ikke får informasjon om fagforeningstilhørighet, gis det tillegg i tråd med det som er avtalt med forbundet som den ansatte etter yrke eller stilling synes nærmest å tilhøre.
Rekkefølgen på de sentralt avtalte lønnstilleggene
De avtalte lønnstilleggene gis på følgende måte:
1) Det generelle tillegget (avtalt i % eller kroner) gis den enkelte arbeidstaker i henhold til den gruppen de tilhører. Tillegget gis uavkortet uavhengig av om arbeidstakeren tidligere har vært lønnet på minstelønnsnivået eller høyere.
2) Dersom arbeidstakeren etter å ha fått det generelle tillegget likevel ikke er på nytt minstelønnsnivå, skal vedkommende gis lønn opp til det nye minstelønnsnivået.
Arbeidstakere som har fratrådt før vedtakelsen og omregning av tillegg/overtidstillegg
Det foretas ingen etterbetaling til arbeidstakere som er fratrådt før vedtakelsesdagen, dvs. 28. juni 2019, med mindre fratreden skyldes pensjonering. Det foretas ikke omregning av tillegg/overtidstillegg for tiden før vedtakelsesdato.
Avlønning av alderspensjonister
I KS-området er satsen for timelønnen økt til 207,- kroner med virkning fra 1. mai 2019. Dette gjelder alderspensjonister som mottar tjenestepensjon fra KLP, jf. overenskomstens kap 2 pkt. 2.8.
Nytt bilag om Sliterordningen
Det nye Sliterbilaget, slik det ble vedtatt i årets frontfagsforhandlinger mellom NHO og LO/YS, innarbeides i alle overenskomstene på HUK-området. Nærmere informasjon om dette sendes ut i eget Tariffnytt.
Hvis du vil lese mer om hva som ble avtalt, se protokollen.
-
: Partene i Virkes HUK-område kom til enighet i årets mellomoppgjør
Årets mellomoppgjør for virksomheter i HUK-området (helse, utdanning og kultur) ble gjennomført torsdag 20. juni 2019.
I mellomoppgjøret forhandles det kun om lønnstillegg. Resultatene ble som forventet i tråd med oppgjørene i de korresponderende (offentlige) tariffområdene, og innenfor den generelle rammen for lønnsoppgjørene i samfunnet (frontfaget).
Bakgrunn – hvilke tariffavtaler var omfattet av disse forhandlingene?
Virke har i HUK-området syv tariffavtaler. Gå til din tariffavtale og protokoll for å finne hvilke lønnstillegg som gjelder.
Dette er landsoverenskomstene for:
- Barnehager
- Helse- og sosiale tjenester
- Høyskoler
- Museer og andre kulturinstitusjoner
- Utdanning
- Virksomheter
- Spesialisthelsetjenesten
Protokollen fra forhandlingene sees øverst på denne siden.
Merk: Mellomoppgjøret som nå ble gjennomført omfattet alle våre syv tariffavtaler i HUK-området, men oppgjøret med forbund i LO og YS for Landsoverenskomst for spesialisthelsetjenesten er utsatt pga streik i det korresponderende området (helseforetakene i Spekter).
Dette innebærer at regulering av de sentrale lønnssatsene for disse forbundene i virksomheter i spesialisthelsetjenesten forhandles senere.
-
: Tariffoppgjøret med LO og YS ble godkjent 23. april
Forslaget er nå vedtatt og godkjent av LO og YS.
Resultatet skal effektueres med virkning fra 1. april 2019, og eventuelle etterbetalinger skal skje med virkning fra dette tidspunkt.
Hvilke tillegg som skal gis for virksomheter omfattet av de ulike overenskomstene er beskrevet i utsendt Tariffnytt 5/2019.
For Landsoverenskomst for Hotell- og restaurantvirksomheter med Fellesforbundet og Overenskomst for renhold med Arbeidsmandsforbundet vil det også komme en tariffestet garantilønnsjustering. Informasjon om justeringen
sendes i eget Tariffnytt. -
: Torsdag 4. mars kl. 12:20 kom partene til enighet i mellomoppgjøret for handel, service og tjenesteytende næringer
Partene landet på et resultat som er innenfor frontfagsrammen på 3,2 prosent.
Ved åpningen av forhandlingene var Virke tydelige på at handels- og tjenestenæringen står midt i krevende omstillinger og at oppgjøret må speile det. Dette innebærer for eksempel at det ikke er gitt generelt tillegg i Virke-oppgjøret, og at lavlønnstillegget er tilpasset våre områder. For studentsamskipnadene er en vesentlig del av rammen forutsatt forhandlet lokalt, noe som er viktig for Virke på dette området. Nærmere informasjon om oppgjørets innretning for de ulike tariffavtalene sendes medlemsvirksomhetene, og protokollene legges ut her på denne siden.
-
: Virke åpnet de sentrale forhandlingene med LO og YS kl 12 onsdag 3. april
Forhandlingene skal etter planen avsluttes torsdag 4. april. Årets tariffoppgjør er et mellomoppgjør, det vil si at det kun skal forhandles om økonomi og lønnstillegg.
Den samlede økonomiske rammen i frontfaget danner grunnlag for forhandlingene i Virke. Partene i frontfaget har anslått at deres mellomoppgjør samlet innebærer en økonomisk ramme på 3.2 prosent. Rammen inkluderer beregnet lønnsvekst som følge av overheng og sentrale lønnstillegg i 2019, samt anslag på glidning for 2019. Glidning inkluderer anslått lønnsvekst i årets lokale forhandlinger, som kommer senere i år.
-
: Frontfaget: Partene enige om mellomoppgjøret etter mekling
Partene i mellomoppgjøret kom mandag til enighet om lønnsoppgjøret for overenskomstene i LO/NHO- og YS/NHO-områdene.
Dette markerer på vanlig måte startskuddet for mellomoppgjøret 2019 for alle øvrige tariffområder. Partene i frontfaget anslår selv rammen for mellomoppgjøret til 3,2 % (årslønnsvekst). Denne rammen vil danne grunnlag for Virkes samordnede mellomoppgjør, som gjennomføres med forbundene i LO og YS onsdag 3. og torsdag 4. april.
-
: Brudd i forhandlingene i frontfaget NHO/LO – hva betyr dette for årets forhandlinger i Virke?
Den økonomisk rammen for alle forhandlinger i Norge bestemmes i stor grad av resultatet i det såkalte frontfaget, det vil si forhandlingene mellom NHO og LO for konkurranseutsatt industri. Virke forhandler derfor ikke med LO og YS før dette resultatet er klart. Partene i frontfaget kom ikke til enighet i årets forhandlinger, og oppgjøret går derfor til mekling.
-
: Virke og Fagforbundet opprettet en egen overenskomst for frisører
For Virkes medlemmer som driver frisørsalong med ansatte organisert i Fagforbundet tilbyr partene nå en overenskomst tilpasset denne bransjen. Overenskomsten er tilgjengelig på virkes hjemmesider fra 1.3.2019.
-
: Fra 2018 (Oppdatert 1. februar 2019)
Reviderte hovedavtaler godkjent. Virke reforhandlet hovedavtalene med henholdsvis LO og YS i januar 2018, Parallellavtalen og hovedavtalen med NITO i juni 2018. De endringene partene ble enige om, er nå formelt godkjent. Hovedavtalene for perioden 2018 til 2021 er nå tilgjengelige på Virkes nettsider. En av de viktigste endringene ved årets forhandlinger er at partssamarbeidet også skal være med på å sikre effektiv drift og bærekraftig utvikling.