Nå blir det enklere å tilpasse arbeidstiden
I virksomheter som kan eller skal holde åpent skaper koronakrisen tydelige utfordringer med bemanningskabalen, og mange virksomheter har behov for å kunne endre arbeidstid på kort varsel, øke rammen for daglig arbeidstid og legge opp vakter med kortere hviletid.
Både lov og avtaleverk har detaljerte regler for å etablere og endre arbeidstidsordninger. Disse kan for mange oppleves som utfordrende for å få til den fleksibiliteten som er nødvendig i den krisen vi nå står midt oppe i.
For å legge til rette for den fleksibiliteten det nå er behov for, så har Virke jobbet langs tre hovedspor:
Sentral avtale om utvidede rammer for overtidsarbeid
Virke har inngått avtaler med en rekke arbeidstakerorganisasjoner om utvidede rammer for overtidsarbeid for å sikre forsvarlig bemanning med tilgjengelig kvalifisert personell så lenge den ekstraordinære situasjonen i forbindelse med koronaviruset pågår. Organisasjonene som er en del av avtalen er Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Delta, Parat og NITO (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon).
Avtalen gjelder for alle Virkes medlemsvirksomheter innenfor spesialisthelsetjenesten, kommunehelsetjenesten og øvrige helse-, omsorgs- og sosiale tjenester, herunder også barne- og familievern, samt for BPA-tjenesten (brukerstyrt personlig assistanse). Avtalen gir utvidede rammer for bruk av overtid og samlet arbeidstid både per døgn, per uke og samlet i 2020 uten at det behøves nærmere avtale eller godkjenning fra Arbeidstilsynet.
Felles uttalelser med de sentrale partene på arbeidstakersiden
Det er nå signert felles uttalelser med følgende organisasjoner på arbeidstakersiden:
- YS (på vegne av alle forbund i YS-familien)
- Handel og Kontor i Norge
- Norges Farmaceutiske Forening
- Farmasiforbundet
Virke jobber forløpende får å få på plass tilsvarende uttalelser med flere forbund.
Hovedinnholdet i erklæringene er at partene erkjenner at vi nå står i en helt ekstraordinær situasjon som endrer seg fra time til time. De sentrale partene har derfor en tydelig oppfordring til alle landets arbeidsgivere, tillitsvalgte, verneombud og ansatte: Snakk sammen slik at vi i fellesskap kan bidra til å finne løsninger i den krisen vi befinner oss i. Det handler blant annet om å bruke den muligheten de fleste tariffavtalene gir partene på arbeidsplassen til å bli enige om endringer i arbeidstidsordningene og iverksette dem uavhengig av de varslingsfristene som normalt gjelder.
Virke oppfordrer virksomhetene til å bruke fellesuttalelsene aktivt og følge våre fem tips til godt samarbeid på arbeidsplassene:
- Arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud bør møtes jevnlig.
- Arbeidsgivere orienterer om status og utfordringer for virksomheten.
- Tillitsvalgte og verneombud orienterer om status og utfordringer for de ansatte.
- Partene drøfter og blir enige om midlertidige løsninger som i størst mulig grad ivaretar hensynene til både virksomheten og ansatte.
- Løsningene nedtegnes skriftlig og kommuniseres ut til alle ansatte.
Innspill til myndighetene om endringer i arbeidsmiljøloven og andre lover
I brev til Arbeids- og sosialdepartementet har Virke foreslått følgende fem punkter for å hjelpe virksomhetene i den situasjonen de nå står:
- Virke mener varslingsfristen for endring av arbeidsplaner bør kuttes fra to uker til to dager (arbeidsmiljøloven § 10-3)
- Adgangen til å fravike lovens arbeidstidsbestemmelser “for arbeid som på grunn av uforutsette begivenheter må foretas for å avverge fare for eller skade på liv eller eiendom” må utvides til å gjelde for alle virksomheter som ivaretar samfunnskritiske funksjoner (arbeidsmiljøloven § 10-12 (3)). Hva som regnes som samfunnskritiske funksjoner kan du lese her.
- Virksomhetene som ivaretar de samfunnskritiske funksjonene, bør få tilsvarende beordringsmyndighet overfor ansatte som det virksomheter innenfor helse har overfor sine ansatte etter helsepersonelloven
- Virke mener det bør åpnes for utvidelse av arbeidstid, innenfor de rammene Arbeidstilsynet i dag kan gi dispensasjon til, uten søknad i en midlertidig periode
- Ferie bør kunne endres med kortere varsel enn ferielovens hovedregel om at ferie skal varsles to måneder i forkant
Virke skal i møte med statsråden torsdag 19. mars for å diskutere forslagene. Virke har også vært tydelige på at dette er foreløpige innspill, og at vi fortløpende vil spille inn behov for endringer på bakgrunn av tilbakemeldinger fra våre medlemsvirksomheter.