Nå forventer vi at 350-kronersgrensen ryker

Publisert:

Harald Andersen på scenen under Handelskonferansen
350-kronersgrensen lever farlig nå, ifølge direktør i Virke, Harald Andersen.

Tall fra den rykende ferske handelsrapporten viser at netthandel mot utlandet har vokst 225 prosent fra 2011 – nesten tre ganger så raskt som netthandel i Norge. Nå begynner også politikerne å få øynene opp for utfordringene det skaper.

I 2016 handlet nordmenn varer for 529 milliarder kroner, og en økende andel av denne potten går til utenlandske nettbutikker.

Netthandel mot utlandet økte i 2016 med hele 13 prosent, og utgjør nå en tredjedel av all netthandel.

På Handelskonferansen tirsdag 19. september sto direktør i Virke, Harald J. Andersen, på scenen og presenterte tallene. Han understreket at 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel er en viktig årsak til at norske handelsaktører taper markedsandeler mot utlandet.

– 350-kronersgrensen er en direkte subsidie av utenlandske nettaktører, på bekostning av norske arbeidsplasser. Det er på høy tid å fjerne grensen, slik at norsk handel kan konkurrere på like vilkår, sier han.

Forventer medhold i Stortinget

Saken er en av de viktigste politiske sakene for Virke, og vi har i lang tid jobbet med å få politikerne til å forstå hvilken bremsekloss 350-kronersgrensen er for det norske næringslivet. Nå merker Andersen at arbeidet begynner å bære frukter.

– Vi tolker signalene fra de politiske partiene som at det vil bli et politisk flertall for å avvikle grensen, og regner med at de vil sørge for dette. Det vil bety mye for både arbeidsplasser og skatteinntekter, i en tid hvor norsk handel står overfor store utfordringer, avslutter han.