Regjeringen setter tusenvis av norske arbeidsplasser i fare

Publisert:

​Direktør Harald Andersen i Virke er sjokkert over nyheten om at finansministeren foreslår å doble grensen for momsfri handel fra utlandet.

​- Dette er et målrettet tiltak for å slå bena under norske virksomheter og arbeidsplasser. Hvem vil handle i norske butikker når man kan få varen uten merverdiavgift fra en utenlandsk nettbutikk, spør Andersen.

Ordningen favoriserer utenlandske næringsdrivende, på bekostning av norske arbeidsplasser. Dagens grense på 200 kroner er allerede en utfordring for norsk varehandel, Norges desidert største private sysselsetter, med 370.000 arbeidsplasser. I fjor handlet nordmenn for 8 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker. Dagens e-handelslekkasje koster Norge så mye som fire til fem tusen arbeidsplasser og 1,5-2 milliarder kroner i tapte inntekter.

-I valgkampen var regjeringspartiene tydelige på at de ville styrke rammebetingelsene for norsk næringsliv. Det de her gjør, gjennom ett enkelt tiltak, er å legge til rette for tidenes sjokk for grensehandelen, sier Andersen.

En dobling av grensen for momsfri handel fra utlandet vil koste oss tusenvis av norske arbeidsplasser og milliarder i tapte avgiftsinntekter.

-Virke har tidligere vært i dialog med Finansdepartementet om dette, og fikk signaler om at regjeringen hadde forstått hvilke konsekvenser en økning av grensen ville få for norske bedrifter.

-Vi ønsker at regjeringen skal stenge dette smutthullet. En dobling vil være galskap, avslutter Andersen.