Om forhandlingene
Lokale forhandlinger av HUK-avtalene gjennomføres av lokale parter i virksomhetene. Her finner du informasjon om lokale forhandlinger, hvordan de gjennomføres og ofte stilte spørsmål.
Formålet med lokale forhandlinger sett fra Virkes ståsted, er at arbeidsgiver har en unik mulighet til å vurdere og eventuelt påskjønne den enkelte arbeidstaker. Virksomhetene bør følge den etablerte lønnspolitikken i virksomheten som grunnlag for de lokale forhandlingene. Sentrale parter kan i tillegg til fastsettelse av potten, ha avtalt føringer for fordeling av potten ved at for eksempel en gruppe skal tilgodeses.
Lokale forhandlinger
Full revisjon av overenskomstene skjer hvert annet år i forbindelse med hovedoppgjør. Det vil si at de sentrale partene forhandler om avtaletekst (rettigheter og forpliktelser for arbeidsgiver og arbeidstaker) og økonomi. Mellom hovedoppgjørene gjennomføres mellomoppgjør hvor det bare forhandles om økonomi.
I forbindelse med alle sentrale forhandlinger kan de sentrale parter avtale at en viss prosent av fastsatt ramme for oppgjøret benyttes til lokale forhandlinger. Alle virksomheter som er tariffbundet er forpliktet til å gjennomføre endringer knyttet til sentrale forhandlinger. Det betyr at lokale forhandlinger avtalt sentralt skal gjennomføres av partene lokalt i virksomheten.
Som hovedregel gjelder lokale forhandlinger lønnsendringer for den enkelte arbeidstaker, samtidig har noen overenskomster virkemidler hvor det formelt sett ikke er noe i veien for å tilgodese de ansatte gjennom en kombinasjon av generelle og individuelle tillegg.
Virksomhetene bør følge den etablerte lønnspolitikken i virksomheten som grunnlag for de lokale forhandlingene. Sentrale parter kan i tillegg til fastsettelse av pottens størrelse, ha avtalt føringer for fordeling av potten ved at for eksempel en særskilt gruppe skal tilgodeses.
For enkelte stillingsgrupper i noen av overenskomstene er det kun lokal lønnsdannelse. Disse stillingsgruppene som ikke omfattes ikke av sentralt fastsatte lokale forhandlinger.
Denne veilederen gjelder i hovedsak for lokale forhandlinger om fordeling av sentralt fastsatt pott.
Lokale forhandlinger gjennomføres av lokale parter i virksomhetene
Forhandlingene skal føres mellom arbeidsgiver og de arbeidstakerorganisasjonene som har etablert lokalt partsforhold i tariffavtalen som gjelder i virksomheten. Lokalt partsforhold etableres ved at den sentrale arbeidstakerorganisasjonen via Virke har gjort tariffavtalen gjeldende i den enkelte virksomhet.
Merknad for lokale forhandlinger i 2022/2023:
Virke er kjent med at det i flere virksomheter er praktisert lokalt partsforhold med tillitsvalgte og deltakelse i lokale forhandlinger fra arbeidstakerorganisasjoner, men uten at dette er formelt registrert i Virkes tariffregister. Det pågår for tiden et oppryddingsarbeid på dette, som vil være ferdig til hovedtariffoppgjøret i 2024. Vi anbefaler derfor at dere inntil videre viderefører lokal praktisering av partsforhold og tillitsvalgte som i tidligere års lokale forhandlinger.
Lokale forhandlinger på særskilt grunnlag
Den enkelte overenskomst har i tillegg særskilte forhandlingsbestemmelser. Normalt er vilkårene for å benytte disse knyttet til betydelige organisatoriske og/eller bemanningsmessige endringer som medfører for eksempel:
- vesentlige endringer i arbeids- og ansvarsoppgaver
- betydelige endringer i hva som ble lagt til grunn ved ansettelse
- tilfeller der det er knyttet helt spesielle problemer med å beholde/rekruttere kvalifiserte arbeidstakere
Slike forhandlinger kan gjennomføres når som helst i løpet av året og virkningstidspunkt for eventuell endring avtales av de lokale parter.
Det betyr at de lokale parter kan fremme krav om slike forhandlinger når som helst. Det kan vurderes om krav om særskilte forhandlinger ønskes knyttet til en bestemt periode hvert år, for eksempel etter sentralt oppgjør og før gjennomføring av sentralt avtalte lokale forhandlinger. Særskilte forhandlinger kan også gjennomføres sammen med sentralt fastsatte lokale forhandlinger. Da må imidlertid kravene og pengene holdes adskilt fra hverandre fordi avsatt pott til lokale forhandlinger skal fordeles i sin helhet som del av det sentrale oppgjøret og ikke som del av lokale forhandlinger på særskilt grunnlag.
Arbeidsgiver kan selv vurdere behovet for forhandlinger på særskilt grunnlag i tilfeller hvor det for eksempel har skjedd vesentlige endringer for enkelte arbeidstakere. Arbeidsgiver bør/må eventuelt ta spørsmålet om å øke lønnen for en arbeidstaker opp med aktuell arbeidstakerorganisasjon etter å ha foretatt en grundig vurdering og begrunnelse med forslag til endring.
Habilitet
Deltakerne i forhandlingsdelegasjonene må ikke være inhabile. Ingen skal forhandle egen lønn. Hvis det behandles lønnskrav til personer som deltar i forhandlingene, må de fratre mens kravet behandles. Det samme gjelder når det forhandles om lønnskrav for nære relasjoner.
Hvis en forhandlingsberettiget organisasjon bare har ett medlem i virksomheten, må man før forhandlingene starter avklare hvordan forhandlingsretten skal ivaretas. Hvis ikke en annen organisasjon får forhandlingsfullmakt, må arbeidsgiver ivareta den organiserte på samme måte som uorganiserte.
Spørsmål om habilitet må tas opp i det forberedende møtet før lokale forhandlinger.
Taushetsplikt
Det bør avtales i det forberedende møte hvilke retningslinjer som skal gjelde for det som skjer under forhandlingene. Under forhandlingene har alle som deltar taushetsplikt.
Alt som blir sagt under forhandlingene skal forbli mellom de deltagende partene.
Informasjon etter forhandlingene
Ofte stilte spørsmål
-
Må lokale forhandlinger gjennomføres?
-
Hvilke arbeidstakerorganisasjoner har forhandlingsrett ved lokale forhandlinger?
-
Hvem skal være arbeidsgivers representanter i forbindelse med lokale forhandlinger?
-
Hvilke lønnsopplysninger har lokal tillitsvalgt krav på i forbindelse med lokale lønnsforhandlinger?
-
Hvordan håndtere fagorganiserte som ikke trekkes for medlemskontingent til en arbeidstakerorganisasjon?
-
Hvordan ivareta uorganiserte arbeidstakere?
-
Er tillegg gitt i lokale forhandlinger et varig tillegg?
-
Kan tillitsvalgte ha med seg representanter fra organisasjonen sentralt?
-
Kan en arbeidstakerorganisasjon gi fullmakt til en annen organisasjon?
-
Kan tillitsvalgt forhandle for seg selv?
-
Hvor fremmer arbeidstaker sitt krav?
-
Kan en vikar fremme krav i lokale forhandlinger?
-
Kan arbeidstaker ansatt etter virkningsdato for lokale tillegg fremme krav i lokale forhandlinger?
-
Kan uorganiserte fremme egne krav?