Analyser og innsikt

Vi følger utviklingen i handels- og tjenestenæringen tett. Ved å kombinere offentlig statistikk med unike data leverer vi skreddersydde analyser til deg og din bransje. Analysene kombinerer unike data med offentlig statistikk, og gir deg muligheten til å sammenligne din virksomhet med resten av markedet.

Medlemsundersøkelse: Endrede forbruksmønstre merkes

Q4 2023 har vært preget av økt prisstigning og øke rentekostnader for lånetankere. Flere av medlemmene i Virkes medlemsundersøkelse merker effektene av endrede forbruksmønstre i sin markedssituasjon.  

Totalt er det 35 prosent av medlemmene i medlemsundersøkelsen for Q4 som rapporterer at de har en svært eller ganske god markedssituasjon. Dette er en nedgang fra Q2 da 41 prosent svarte det samme. Samtidig er det totalt 33 prosent som rapporterer om en svært eller ganske dårlig markedssituasjon i oktober 2023. Dette er flere enn i Q3 da 25 prosent svarte det samme. Resultatene fra undersøkelsen viser at byggevarehandel, faghandel samt hus og hjem rapporterer om krevende tider.  

I undersøkelsen for fjerde kvartal er det flere forhold som påvirker fremtiden til medlemmene. Totalt er det flest, 59 prosent, som peker på at kjøpekraft i husholdningene vil påvirke fremtidsutsiktene. Dette gjelder et bredt spekter av bransjer, men er spesielt viktig for byggevarehandel, dagligvare, faghandel, samt hus og hjem.  

Handelsrapporten 2023: Klær, ur og dyr er handelsvinnerne

Virkes årlige handelsrapport, den mest komplette analysen av norsk detaljhandel, viser at det stadig blir viktigere å være til stede både på nett og i fysisk butikk. Klokkeforhandleren Urmaker Bjerke var den mest lønnsomme norske handelsaktøren i 2022, tett fulgt av Kid Interiør og Voice. 

Året vi er inne i har vært vanskelig for mange, med lav etterspørsel, dyrtid og lav kronekurs. I likhet med andre sektorer har handelen behov for en målrettet politikk for å oppleve vekst.

På utkikk etter spesifikke tall og analyser?

Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene