Analyser og innsikt

Vi følger utviklingen i handels- og tjenestenæringen tett. Ved å kombinere offentlig statistikk med unike data leverer vi skreddersydde analyser til deg og din bransje. Analysene kombinerer unike data med offentlig statistikk, og gir deg muligheten til å sammenligne din virksomhet med resten av markedet.

Medlemsundersøkelse august: Fortsatt krevende tider for mange

Virkes ferske medlemsundersøkelse fra august 2023 viser at det fremdeles er krevende tider for noen av medlemmene våre, men ikke for alle.

Totalt er det 41 prosent av medlemmene i undersøkelsen rapporterer om god markedssituasjon. Det er spesielt bransjer som reiseliv, finans og teknologi rapporterer om gode tider. Samtidig er det også medlemmer som har krevende tider. Totalt 1 av 4 medlemmer i undersøkelsen rapporterer om en dårlig markedssituasjon i tredje kvartal og det er spesielt bransjer som byggevarehandelen, hus og hjem og faghandel som sliter. 

Det er flere forhold som påvirker synet på fremtiden, men det er henholdsvis innkjøpspriser og husholdningenes kjøpekraft som flest av medlemmene mener vil påvirke fremtidsutsiktene i størst grad.

Handelsrapporten 2023: Klær, ur og dyr er handelsvinnerne

Virkes årlige handelsrapport, den mest komplette analysen av norsk detaljhandel, viser at det stadig blir viktigere å være til stede både på nett og i fysisk butikk. Klokkeforhandleren Urmaker Bjerke var den mest lønnsomme norske handelsaktøren i 2022, tett fulgt av Kid Interiør og Voice. 

Året vi er inne i har vært vanskelig for mange, med lav etterspørsel, dyrtid og lav kronekurs. I likhet med andre sektorer har handelen behov for en målrettet politikk for å oppleve vekst.

Vil du bli en bedre leder?

Oppdag en rekke kurs, verktøy og ressurser som er skreddersydd for deg som er leder. Virke gir deg verktøyene du trenger for å lykkes i lederrollen.

Ledelse fra A-Å

På utkikk etter spesifikke tall og analyser?

Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene