Alt om tariff, lønn og tariffoppgjøret 2023
Her finner du forklaring på de mange begrepene innen tariff og lønn, viktige datoer for lønnsoppgjøret og løpende oppdateringer om våre tariffavtaler.
Innhold på siden
Podcast:
Hva bør arbeidsgivere vite om tariffavtaler?
Hva er det, enkelt forklart? Hvilken plass har det i det norske arbeidslivet? Hva innebærer det å få krav om tariffavtale? Hva er de vanligste misforståelsene om tariff? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden.
Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast
Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.
Hva skjer med AFP?
Fellesforbundet vedtok nylig å gå mot LOs forslag til ny AFP-ordning, men åpnet for enkelte justeringer.
AFP-ordningen er avtalebasert og ble opprettet i 1988. Ordningen gjelder kun for ansatte i virksomheter som er bundet av tariffavtale hvor AFP inngår. Det er LO og NHO som opprettet avtalen, som finansieres av partene og staten. Virke er part i ordningen og er forpliktet til å ha AFP i alle våre tariffavtaler.
Bakgrunnen for at saken ble behandlet på Fellesforbundets landsmøte er at dagens AFP-ordning har noen svakheter som partene har behov for å rette opp. I 2018 avtalte partene å se på ordningen, og en rapport ble fremlagt i 2021. Rapporten viste at mange arbeidstakere ikke kan ta ut AFP på grunn av kvalifiseringskravene.
LO har vedtatt at reformert AFP skal på plass i denne stortingsperioden, noe som i realiteten betyr at reformert ordning må avtales i tariffoppgjøret 2024. Fellesforbundet danner frontfaget på arbeidstakersiden og deres vedtak om AFP kan signalisere hva vi kan møte i tariffoppgjøret.
En reformert AFP vil medføre at flere ansatte i handels- og tjenestenæringen vil kunne ta ut AFP. Vi mener derfor at dette må på plass, og vi forutsetter at endringene ikke skal medføre økte kostnader for arbeidsgiverne.
Det er knyttet stor spenning til hvordan saken utvikler seg og hva som kommer i oppgjøret 2024. Inntil videre må vi forholde oss til dagens AFP-ordning, så vil fremtidige tariffoppgjør avgjøre hvordan AFP-ordningen blir.
Forutsetninger i protokollen fra 2018 om reformert AFP:
- En ytelse som er knyttet til tid i AFP-bedrift og som med full opptjening i ordningen er på linje med dagens nivå.
- Bedriftenes økonomiske kostnad til AFP-ordningen holdes på samme nivå som i dag.
- En ordning som blir mer rettferdig og forutsigbar for både arbeidstakere og arbeidsgivere.
- Være attraktiv for arbeidstaker og arbeidsgiver og bidra til høy organisasjonsgrad.
- Være økonomisk solid over tid.
- Støtte opp under pensjonsreformen ved at det skal lønne seg å være i arbeid.
- Fungere som del av et helhetlig pensjonssystem og bidra til å fremme mobilitet.
- Være kjønnsnøytral.
- Langt færre vil uforskyldt miste ytelsen selv etter mange år i en AFP-bedrift.
- Yngre arbeidstakere vil nyte godt av AFP ordningen.
- AFP vil bli mer forutsigbar og gi større trygghet for fremtidig pensjon.
Tariff, enkelt forklart
-
Hva er AFP (Avtalefestet pensjon)?
AFP i privat sektor er en pensjonsordning for ansatte som:
-
Hva er en tariffavtale?
En tariffavtale er en skriftlig avtale om lønns- og arbeidsvilkår eller andre arbeidsforhold. Tariffavtalen blir inngått mellom en fagforening og deg som arbeidsgiver, eller mellom en fagforening og en arbeidsgiverorganisasjon.
-
Hva er frontfagsmodellen?
I Norge forhandler vi lønn etter den såkalte frontfagsmodellen. Norsk økonomi er avhengig av at lønnsveksten blir holdt innenfor rammene av det industrien tåler. Det betyr at konkurranseutsatt sektor definerer hvilken lønnsvekst konkurranseutsatte bedrifter kan tåle.
-
Hva er et hovedoppgjør?
I et hovedoppgjør kan det forhandles om alt i en tariffavtale – fra lønnsnivå til den konkrete ordlyden i bestemmelsen eksempelvis knyttet til arbeidstidsordninger.
-
Hva er hovedavtalen?
Hovedavtalen er det organiserte arbeidslivets «grunnlov», hvor de grunnleggende spillereglene for samarbeid mellom organisasjonen, og mellom arbeidsgiver og tillitsvalgt reguleres. Hovedavtalen fungerer som et virkemiddel for å sikre samhandling og gode prosesser mellom partene i forhandlinger.
-
Hva er et mellomoppgjør?
En tariffavtaleperiode er (typisk) to år i Norge, men forhandles hver år. Annethvert år er det hovedoppgjør, og annethvert år er det mellomoppgjør.
-
Hvem er partene i arbeidslivet?
Partene i arbeidslivet er et begrep som refererer til arbeidstakerne eller deres organisasjoner på den ene siden, og arbeidsgiverne eller deres organisasjoner, på den andre.
-
Hva er lokale forhandlinger?
Lønnsvurderinger gjøres naturlig nok også lokalt. Mange av tariffavtalene i Norge kombinerer sentral og lokal lønnsdannelse. Ofte er de sentralt avsatte satsene minstelønnssatser, og det gis i tillegg rom for ledelse og ansatte på bedriften til å drøfte lokal lønnsfastsettelse. Dette er lokale forhandlinger.
-
Hva er lønnsglidning og lønnsoverheng?
-
Hva skal til for at virksomheten får tariffavtale?
Normalt er det den fagforening eller de fagforeninger som organiserer ansatte i virksomheten, som fremmer krav om å gjøre en tariffavtale gjeldende i virksomheten.
-
Hva gjør jeg dersom jeg får et tariffavtalekrav?
Som medlem får du hjelp av Virke i forbindelse med opprettelse og forvaltning av tariffavtalen. Fagforeningen skal fremme kravet om tariffavtale til Virke. Dersom fagforeningen fremmer kravet direkte til virksomheten skal kravet avvises samtidig som dere ber fagforeningen fremme kravet overfor Virke.
-
Blir hele virksomheten bundet ved opprettelse av tariffavtale?
En tariffavtale gjøres gjeldende for hver enkelt enhet i en virksomhet som er registrert med et eget bedriftsnummer i Brønnøysundregistret (eget organisasjonsnummer for underenhet). Alle ansatte er knyttet til en konkret underenhet gjennom A-ordningen.
-
Hva innebærer det for min virksomhet at den er bundet av en tariffavtale?
Det å være bundet av en tariffavtale innebærer at du som arbeidsgiver er forpliktet til å følge bestemmelsene i hovedavtalen og overenskomsten.
-
Må virksomheten praktisere tariffavtalen også overfor ansatte som ikke er organisert?
Ja, tariffavtalens bestemmelser skal praktiseres overfor både de organiserte og uorganiserte ansatte.
-
Hva er de økonomiske konsekvensene av at virksomheten får tariffavtale?
Virksomheten kan få økte utgifter dersom man lønner under tariffavtalens minstelønnssatser. I tillegg inneholder tariffavtalene bestemmelser om AFP. Virksomheten må betale premie til Fellesordningen for AFP.
-
Når gjelder tariffavtalen fra, og hvor lenge gjelder den?
Tariffavtalen gjelder fra og med det tidspunkt kravet om tariffavtale er fremmet.
-
Hva skjer med tariffavtalen ved organisasjonsendringer?
Hvis det skjer endringer i din virksomhet, for eksempel ved at dere legger ned, kjøper opp eller selger ut hele eller deler av virksomheten, er det svært viktig at Virke får melding om dette.
-
Kan en tariffavtale falle bort?
En tariffavtale kan falle bort dersom det ikke lenger er flere organiserte innenfor det aktuelle tariffområdet. Tariffavtalen kan da falle bort ved utløpet av tariffperioden.
Økonomisk støtte til kompetansetiltak
Søk om økonomisk støtte fra våre fond til utdanning, kurs og andre utviklingstiltak. Det er kun virksomheter med tariffavtale som kan søke.
-
Gjennomført
Her kan du se oppsummering fra mellomoppgjøret
25. september 2023: Enighet om tillegg for ansatte i borettslag
Fagforbundet og Virke ble mandag 25. september enige om et tillegg for ansatte i borettslag som ikke gjennomfører lokale forhandlinger.
Ansatte i borettslagene skal ha et lokalt tillegg på 2,78% av deres lønn pr. 31.03.2023, dog minst kr. 12.000,- pr. år for en 100% stilling.
Det lokale tillegget kommer på toppen av det sentrale tillegget på kr. 7,50 pr. time.
Tillegget gis med virkning fra 1. april.
Juni 2023: Overenskomst Virke-Tekna løper frem til hovedoppgjøret 2024
Overenskomsten er forlenget frem til hovedoppgjøret 2024 fordi den ikke ble sagt opp av noen av partene ved årets tariffoppgjør. Det betyr at den løper videre uten endringer.29. juni 2023: Resultatet for mellomoppgjøret 2023 i HUK-området kan iverksettes
Virke ble mandag 19. juni 2023 enig med avtalepartene på HUK-området om mellomoppgjøret 2023 for:
- Landsoverenskomst for Barnehager
- Landsoverenskomst for Helse og Sosiale tjenester mv.
- Landsoverenskomst for Spesialisthelsetjenesten
- Landsoverenskomst for Utdanning
- Landsoverenskomst for Høyskoler
- Landsoverenskomst for Virksomheter
- Landsoverenskomst for museer og andre kulturinstitusjoner
Svarfrist var satt til torsdag 29. juni 2023, og alle arbeidstakerorganisasjonene har nå meddelt at resultatene er godkjent. Oppgjøret er dermed vedtatt og resultatene kan nå iverksettes.
HUK-oppgjøret 2023 er et mellomoppgjør og det er kun lønnstillegg det er forhandlet om. De avtalte endringene følger av protokollen fra HUK-oppgjøret 2023.
26. juni 2023: Enighet mellom Virke og Norsk Filmforbund i mellomoppgjøret 2023
Virke og Norsk Filmforbund kom til enighet 26. juni 2023. Resultatet av mellomoppgjøret er en økning på 5,2 % i minstelønnssatsene ved områdene: TV-drama, spillefilm og TV-underholdning.
Virkningstidspunkt for økningen er satt til 1. juni for TV-drama og spillefilm, og 1. september for TV-underholdning.
23. mai 2023: Resultatet for mellomoppgjøret 2023 med LO og YS kan iverksettes
Virke kom til enighet med LO og YS i årets mellomoppgjør mandag kveld, 8. mai 2023.Svarfrist var satt til tirsdag 23. mai, og partene har nå meddelt at resultatet er godkjent. Dermed kan resultatet effektueres.
For mer informasjon om resultatet gå inn på avtalesidene, eller les protokollene her:
25. april 2023: Hovedavtale- og tariffavtalebinding med Krifa
Virke har i dag signert to protokoller med Krifa som etablerer partsforhold for Krifa i Hovedavtalen (Parallellavtalen) og Landsoverenskomst for høyskoler. Begivenheten er historisk for Krifa, som ikke tidligere har vært part i en sentral tariffavtale med en hovedorganisasjon.Krifa er en fagforening som ble etablert i Danmark 1899, og som i dag er den en av Danmarks største. I 2008 åpnet Krifa sin avdeling i Norge, som i dag teller ca. 2000 medlemmer. Krifa er en frittstående organisasjon, dvs at de ikke er medlem av noen hovedsammenslutning/-organisasjon.
14. april 2023: Enighet om Særavtale om særskilte lønns- og arbeidsvilkår for legerVirke og Legeforeningen ble i dag enige om ny sentral særavtale for legene i private ideelle sykehus.
Partene har blant annet avtalt et forenklet og forbedret system for innplassering i lønnssystemet for leger i spesialisering. Partene er videre enige om økt hviletid mellom to perioder til stede på arbeidsplassen, ny sats for utrykning under uforutsett vakt og en tydeliggjøring av bestemmelsen om arbeidstid og rett til redusert arbeidstid.
Det er i tillegg oppnådd enighet om at retten til redusert ukentlig arbeidstid for legespesialister og overleger i samme vaktsjikt som leger i spesialisering (LIS) skal vurderes i de lokale forhandlingene. Videre oppfordres de lokale parter til å vurdere kriterier for lønnsutvikling for overleger (lønnsstige).
Partene er også enige om å nedsette en arbeidsgruppe som skal kartlegge og vurdere behov og muligheter for videreutvikling av særavtalen, herunder bestemmelser om ferieplanlegging. Det er et mål at dette arbeidet skal bidra til å videreutvikle avtalen i en retning som bidrar til å sikre konkurransekraft og forutsigbarhet for virksomhetene. Les protokollen her
- Forhandlingene har vært konstruktive. Vi er glade for at partene er blitt enige. Vi ser frem til konstruktivt partssammensatt arbeid i kommende særavtaleperiode, sier Virkes fungerende direktør for tjenester Torgeir Kroken.
Innen 30. juni skal det gjennomføres lokale forhandlinger i virksomhetene, med mindre partene lokalt blir enig om annen frist.
17. mars 2023: Garantitillegg per 1. februar 2023Virke har kommet til enighet med motpartene om garantireguleringen for 2023. Garantitillegget gjelder for Landsoverenskomsten med tilknyttede bransjeavtaler, Kontoroverenskomsten og Funksjonæravtalene.
Enigheten innebærer følgende:
- Det gis et tillegg på trinn 6 med kroner 8,- per time (kroner 1.300,- per måned). Etter justeringen er lønnssatsen kr 229,62 pr time / 37.313,- pr mnd.*
- For ansatte på Reiselivsavtalene med HK og Parat økes høyeste minstelønn med kr 8,- pr time (kroner 1.300,- per måned). Etter justeringen er lønnssatsen kr 229,62 pr time / 37.313,- pr mnd.*
* Oppjusteringen skal skje med virkning fra 1. februar 2023.
Virke minner om at dette kun er regulering av minstelønnssatsene trinn 6. Tillegg gis derfor bare til ansatte som lønnes på trinn 6 eller høyere, og som etter reguleringen ligger under ny minstelønnssats
7. mars 2023: Enighet om Landsoverenskomst for legesentre
Fortsettelse på hovedoppgjøret 2022. Virke og Fagforbundet er kommet til enighet i forhandlingene om Landsoverenskomst for legesentre. Resultatet skal på uravstemning i Fagforbundet før oppgjøret kan vedtas, og svarfristen er satt til 20. mars. Lønnstillegg og øvrige endringer skal ikke iverksettes før oppgjøret er vedtatt. Nærmere informasjon om resultatet kommer i eget Tariffnytt når oppgjøret er vedtatt. Les protokollen her1. mars 2023: Enighet om Overenskomst Virke-NITO
Fortsettelse på hovedoppgjøret 2022. Virke og NITO ble enige i forhandlingene om ny overenskomst. Resultatet er vedtatt og kan iverksettes.20. februar 2023: Det tekniske beregningsutvalget (TBU) legger fram foreløpig rapport for inntektsoppgjørene
Den endelige rapporten blir lagt fram 31. mars.
Nøkkeltall for oppgjørene 2023
-
Hva er TBU?
TBU står for «Det tekniske beregningsutvalget (for inntektsoppgjørene)». TBU består av representanter fra alle parter i arbeidslivet (hovedorganisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, herunder også Virke).
-
Hva var lønnsveksten i Virke-bedrifter innen varehandel i fjor, og hva har preget utviklingen vært over tid?
Årslønnsveksten fra 2021 til 2022 for heltidsansatte i Virke-bedrifter i varehandelen er beregnet til 3,7 prosent.
-
Hva er prisanslaget for 2023?
TBU anslår 13. mars en prisvekst i 2023 på 4,9 prosent.
Dette er inkludert i medlemskapet
Våre erfarne advokater eller rådgivere svarer på juridiske spørsmål innen arbeidsrett.
Du får også inntil 30 minutter rådgivning innenfor forretningsjuss. Dersom du har behov for ytterligere bistand, kan du avtale dette mot en eventuell egenbetaling.
Dette får du rabattert pris på
- Bistand i rettssaker
- Forretningsjuridisk bistand (førstehåndsvurdering er inkludert i kontingenten)
- Bistand i forhandlingsmøter, sluttavtaleforhandlinger og Forliksrådet
- Åpne og bedriftsinterne kurs
- Digitale tilleggstjenester som Arbeidsgiverguiden og Styres, digitale håndbøker og oppfølgingsverktøy
Slik bruker du medlemskapet
Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.