Politisk påvirkning
Våre medlemmer består av over 25 000 bedrifter og over 300 000 mennesker. Vårt mål er at de skal ha de beste forutsetningene å jobbe under. Derfor jobber vi i Virke med det som skjer mellom arbeidsgivere og myndigheter. Her finner du informasjon om de store, overordnede sakene vi jobber med på vegne av medlemmene våre.
Innhold på siden
Virkes hovedsaker
-
Inkludering
Norge er et samfunn med høy sysselsetting, høy grad av tillit og et velfungerende partssamarbeid. Norsk arbeidsliv er kompetent og omstillingsdyktig. Likevel står mange utenfor arbeidslivet. Andelen som ikke jobber, utgjør en utfordring for den norske modellen. Hvis vi lykkes med å inkludere flere i arbeidslivet, vil det bety svært mye for den enkelte, for arbeidsgivere som har behov for arbeidskraft og for det norske samfunnet.
-
Rammevilkår
For å skape verdier trenger norske virksomheter og eiere rammevilkår som gjør det mulig å konkurrere, innovere og investere. Det er avgjørende for virksomhetenes omstillingskraft og verdiskaping at regler er enkle å etterleve, at rapporteringsbyrden er håndterbar og tilpasset små og mellomstore virksomheter.
-
Like konkurransevilkår
Fremtidig verdiskaping og vekst avhenger av at virksomhetene har anledning til å konkurrere på like vilkår. Barrierer mot konkurranse og ulike vilkår for virksomheter i samme marked svekker innovasjon, reduserer tilbudet og hemmer produktivitetsveksten. Virke mener at samfunnet må la de beste aktørene slippe til, også når det gjelder varer og tjenester som det offentlige har behov for.
Siste nytt
-
: Trump starter tollkrigen
Trumps tale 2. april innebærer et tidsskille. Med knallhard retorikk mot USAs handelspartnere lanserer den amerikanske presidenten 25 pst toll på biler og såkalte gjensidige tollsatser, dvs toll som er relatert til den tollen andre land har. EU får 20 prosent toll på alle varer, mens Norge får 15 prosent.
Dette er dårlig nytt for verdenshandelen. EU og andre land vil se behov for å svare og innføre beskyttelsestoll. EU vil sannsynligvis svare senere i april.
For Virkes medlemmer i handelen vil Trumps toll først og fremst innebære økt uforutsigbarhet og sannsynlighet for økte priser på varer som importeres dersom varer krysser tollinjene, som det nå blir flere av i internasjonal handel.
Tollen gjør at internasjonal handel blir dyrere. Det rammer i utgangspunktet alle land som kjøper og selger varer internasjonalt. Norge eksporterer og importerer mye, og norske bedrifter har verdikjeder i flere land. Derfor rammes norsk næringsliv.
Toll og handelskrig rammer ikke bare norsk eksport. Handelskrigen handler også om aktiviteten i markedene vi kjøper fra. 60 prosent av det vi kjøper, kjøper vi fra Europa. Økte priser i internasjonal handel vil kunne påvirke konsumprisene her hjemme, da omtrent 40 prosent av alle varer og tjenester i Norge er importerte. Og mellom 65 og 95 prosent av verdikjedene bak produkter som selges i de største handelsnæringene krysser minst én av handelskrigens frontlinjer.
Virke er i dialog med regjeringen om hvordan Norge skal svare. Behovet for å styrke handelssamarbeidet med EU øker. Vi må være en troverdig partner for EU i det indre marked for å unngå å havne på utsiden når EU svarer på Trumps toll. Da må vi redusere etterslepet av rettsakter som er viktige, både for våre interesser og for EU. Virke mener det særlig haster å få innført forordningene for digitale markeder (DMA) og digitale tjenester (DSA), som er viktige for norske bedrifters muligheter til å konkurrere på like vilkår med de store digitale plattformene. Virke ber også regjeringen komme i dialog med USA og fjerne tekstiltollen.
-
: EU vil heve terskelen for bærekraftrapportering
Denne uken kom nyheten om at EU-kommisjonen vil heve terskelen for hvilke bedrifter som må følge kravene om bærekraftrapportering, fra 250 ansatte til 1000 ansatte. Dette kommer til å få flertall i EU. Det betyr at svært mange selskaper som ville måtte rapportere i 2026, nå ser ut til å slippe. I Norge vil antall bedrifter som omfattes av kravene til bærekraftrapportering reduseres fra om lag 1000 til om lag 200 dersom terskelen heves til 1000 ansatte.
Virke mener at vi bør ta EUs signal om behov for forenkling på alvor og følge EUs forenkling av bærekraftsrapporteringen. EU har sett at kost-nytte effekten av rapporteringskravene ikke kan forsvares. Når kravene gir mer byråkrati enn den miljømessige nytten rapporteringen antas å gi, mener Virke det er langt viktigere å bruke ressurser på faktisk forbedring, ikke på rapportering.
Les mer om EU-kommisjonens forslag om forenkling av bærekraftrapporteringen Commission simplifies rules on sustainability and EU investments. Forslagene skal nå behandles av medlemslandene (Rådet) og Europaparlamentet, som ventes å gi sin støtte slik at forenklingene kan tre i kraft i 2026.
-
: Forenklingsvinninga har gått opp i spinninga
Myndighetene har siden 2011 gjennomført forenklingstiltak som har frigjort 42 millioner timeverk. Men det har kommet nye reguleringer som øker etterlevelses- og rapporteringsbyrden for virksomhetene med 44 millioner timer, ifølge beregninger Virke har gjort.
Det betyr at mer enn alle gevinstene av forenklinger siden 2011 har blitt utlignet av at nye regler og rapporteringskrav har kommet til. Virke ber regjeringen prioritere forenkling i neste statsbudsjett, og ber om å fjerne tekstiltollen og mva på bruktsalg i handelen, og forenkle mva på kulturtjenester og mva-kompensjson for frivillig sektor. Virke ber også om innføring av standardformat for e-faktura, noe regjeringen bekrefter å følge opp.
-
: Rivende utvikling innen betalingstjenester
Teknologiutviklingen endrer markedet for betalingstjenester, og norske forbrukere er raske til å ta i bruk digitale betalingsformer. I 2019 stod kontanter for 9 prosent av alle betalinger i norske utsalgssteder, mens mobiltelefon stod for 4 prosent. I 2024 utgjorde kontanter 2 og mobiltelefon 20 prosent. Å kunne tilby trygge, enkle og kostnadseffektive betalingstjenester er avgjørende for handels- og tjenestenæringenes konkurranseevne. Virke ber Finansdepartementet i et høringssvar om følgende tiltak for å styrke beredskap, konkurranse, innovasjon og sikre at alle i Norge har tilgang til digitale betalingsløsninger:
- etablere en nasjonal eID for alle borgere, slik at alle kan bruke digitale lommebøker og andre digitale betalingsløsninger
- redusere handels- og tjenestebedriftenes kostnader ved kontanthåndtering og gi unntak fra plikten til å ta imot kontanter
- etablere digitale sentralbankpenger i samarbeid med handels- og tjenestebedrifter for å styrke beredskapen
- bankene må forlikte seg til å tilgjengeliggjøre BankAxepts betalingsløsninger i alle former for lommebøker og applikasjoner
- følge EUs lovgivning som skal sikre konkurranse og innovasjon i markedet for betalingstjenester og unngå at globale teknologiselskaper, banker og kortselskaper misbruker dominerende stilling
Les Virkes høringssvar Høring - NOU 2024: 21 Trygge og enkle betalinger for alle - regjeringen.no
-
: Handelskrigen fortsetter
USA innfører 25 prosent straffetoll på import av stål og aluminium fra alle land, og 10 prosent toll på varer fra Kina. I tillegg trues Canada og Mexico med 25 prosent toll. EU har varslet mottiltak for å beskytte egen industri, og en beskyttelsestoll kan ramme Norge, som har 2/3 av eksporten til EU.
Bildet kompliseres ytterligere av at kinesiske eksportører, som forbereder seg på enda høyere tollsatser fra USA, i stadig større grad pøser varer inn på det europeiske markedet. Dette skjer blant annet gjennom kontroversielle plattformer som Temu, som har fått mye negativ oppmerksomhet for å selge produkter med store mengder giftstoffer. Dette er store, globale plattformer som det er veldig vanskelig for hvert enkelt land å påvirke. Her trenger Norge hjelp fra EU, da vi står utenfor EUs tollunion. Kraftigere skyts og felles EU-regler er det eneste Temu vil forstå og etterleve.
Virke mener Norge må bli en troverdig partner i EØS-samarbeidet.
Norge må jobbe for unntak fra EUs eventuelle beskyttelsestoll og forsterke partnerskapet med EU. For å sikre våre interesser må vi være en pålitelig partner for EU. Derfor er det avgjørende at Norge nå reduserer etterslepet på innføringen av rettsakter, særlig innen energi og digitalisering, for å styrke Norges posisjon i EU. -
: EU-kommisjonen med plan for mer bærekraftig ehandel
EU-Kommisjonens ehandel-plan er et skritt i riktig retning for å få like vilkår og mer bærkraftig ehandel fra land utenfor Europa. Det positive er for det første at EU vil fjerne tollfritaket på 150 euro for nettbutikker og markedsplasser utenfor EU. Norge har et tilsvarende tollfritak for utenlandske nettaktører på 3000 kroner som gjelder tekstilvarer og som Virke har bedt regjeringen fjerne asap. For det andre vil EU lage overvåkningssystemer og tollsamarbeid som skal spore opp og stoppe ulovlige varer, særlig varer med giftstoffer, som kommer fra nettselskaper utenfor Europa.
Dette løser likevel ikke Temu-problemet fordi Temu fortsatt får lov til å definere seg som markedsplass og unndra seg krav som selgere og importører har. Det innebærer at tollmyndighetene får problemer med å stoppe ulovlige Temu-varer fordi de ikke finner noen selgere å stille til ansvar, og Temu slipper unna. Virke og de andre nordiske handelsorganisasjonene har bedt Kommisjonen legge frem et forslag om å gjøre Temu selv ansvarlig som importør (deemed importer) når de tar varer inn i det indre marked, slik at tollmyndighetene kan gå på Temu, ikke på en eller annen fiktiv eller skjult selger på Temu-plattformen.
Se pressemelding fra Ecommerce Europe, som Virke er medlem av
-
: Virke får gjennomslag for standardformat (EHF) for elektronisk faktura
Finansdepartementet og Næringsdepartementet har satt ut et oppdrag til Skatteetaten om å utrede innføring av EHF-formatet (Elektronisk HandelsFormat) som standard i hele næringslivet. Det vil da sannsynligvis bli en realitet i 2025. I handelen er det allerede i bruk i mange bedrifter, kjeder og bransjer, med store effektiviseringsgevinster, bl.a i byggenæringen og byggevarehandelen. Effektiviseringspotensialet kan imidlertid ikke tas helt ut før alle bruker det samme formatet. Nå kommer det krav om at alle bruker samme format.
Bruk av formatet er i dag frivillig for den enkelte fakturautsteder. Offentlig sektor har på sin side satt som betingelse at leverandører må fakturere i EHF-formatet. Det har vært ventet at bruken av EHF skulle skyte fart også i privat sektor, men utviklingen har stagnert. Det innebærer at heller ikke de som har tatt i bruk EHF vil kunne hente full effektiviseringsgevinst. Bedriftene må fortsatt håndtere flere «fakturaformater» fra sine leverandører. Regnskap Norge, som Virke samarbeider med for å fremme forenkling for næringslivet, har beregnet forenklingsgevinsten til fem milliarder kroner for hele næringslivet ved å gå over til EHF.
Se pressemelding fra regjeringen: Vil gi bedriftene en enklere hverdag
-
: LO bryter med arbeidsgiverorganisasjonene
Mandag 9. desember uttalte LO gjennom media at de bryter med arbeidsgiverorganisasjonene. Dette vil først og fremst få betydning på organisasjonsnivå. Bedrifter og virksomheter vil i liten grad bli direkte berørt. Virksomheter som er omfattet av bransjeprogram (uteliv, transport, renhold, sykehjem, spesialisthelse, barnehage, bil) vil kunne oppleve at dette arbeidet stopper opp i en periode. Lokalt kan man kanskje oppleve at bruddet blir et tema blant ansatte, og tillitsvalgte vil kanskje ta det opp i ulike fora.
-
: Brudd i IA-forhandlingene
Virke har hatt ett mål i IA-forhandlingene: å snu utviklingen i sykefraværet. Onsdag 4. desember ble det klart at forhandlingene har strandet på grunn av sykelønnsspørsmålet.
Gjennomslag
Her er eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer den siste tiden.
-
Ideell definisjon og register for et ryddigere og mer langsiktig samarbeidsforhold mellom ideelle velferdstilbydere og offentlig sektor
-
Økt skattefri grense for personalrabatter gir skattelettelse på 75 millioner kroner i året
-
Tilskudd til Fleksibel utdanning Norge gjeninnføres, og bidrar til at utdanning blir mer tilgjengelig for yrkesaktive
-
Utredning av virkemidler som sikrer økt materialgjenvinning av isolerglassruter, som omfatter eventuelle forskriftsendringer og eventuelt utvidet produsentansvar innen byggevare og tekstil
-
Eksportsatsing på reiseliv som blant annet skal bidra til å skape reiselyst til Norge i utvalgte segmenter og markeder
-
Veikart for kreative næringer som setter mål om vekst i kreative næringer, både hjemme og ute
-
Tiltak for økt boligbygging i revidert nasjonalbudsjett
-
Tiltak for økt energieffektivisering i bygg
-
Ny opplæringslov med livslang læring
-
Stoppet Visas forsøk på å kuppe digitale lommebøker og skvise ut BankAxept
-
Barriere mot bruktsalg i handelen forsvinner 1. juli 2024
-
Videreføring av de konkurransefremmende tiltakene i meierimarkedet
-
Handelslappen, som skal synliggjøre det gode arbeidet som gjøres på inkludering i handel, og skal utvikle modeller for inkludering i arbeidslivet
-
Et bredt barnehageforlik på Stortinget som hindrer en vesentlig forverring av rammevilkårene
-
Ny opplæringslov skal gi flere rett til videregående opplæring og vi får mer fleksible løsninger som er tilpasset voksne i arbeidslivet
-
Reversert arbeidsgiveravgiftsøkning
-
Endret finansieringsordning for privatskoler
-
Kjøp av flere helsetjenester fra ideelle og andre private for å få ned helsekøene
-
Digital gravferdsmelding og digitalt dødsbo for gjøre det enklere å ta praktiske valg i forbindelse med en gravferd og å ha oversikt over alle eiendeler i et dødsbo i Altinn
-
Tiltak mot smugling som å kontrollere kontainere og annen godstrafikk som er svært viktig for handelsnæringen og deres ansatte
-
Plan for å fremme raskere utbygging av solkraft ved å forbedre konsesjonsprosessene og øke lønnsomheten for solcelleanlegg i næringsområder
-
Utvikling av fagskolesektoren og stimulering til vekst i praksisnære og arbeidsrettede tilbud
Gode råd, rett i innboksen!
Hold deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv og få gode råd til hvordan du tilpasser deg.

Snart i mål...

Smart valg!
Vi holder deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv.
Vil du også motta et godt tilbud om medlemskap?
Kontakt
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.