Politisk påvirkning
Våre medlemmer består av over 25 000 bedrifter og over 300 000 mennesker. Vårt mål er at de skal ha de beste forutsetningene å jobbe under. Derfor jobber vi i Virke med det som skjer mellom arbeidsgivere og myndigheter. Her finner du informasjon om de store, overordnede sakene vi jobber med på vegne av medlemmene våre.
Innhold på siden
Slik treffer statsbudsjettet våre hovedsaker
-
Arbeidsliv
Vi er positive til regjeringens forslag om økte bevilgninger til arbeidsmarkedsfeltet, opprettelse av nye VTA-plasser og styrking av Arbeidstilsynet.
Regjeringen foreslår å styrke satsingen på arbeidsmarkedstiltak med om lag 690 mill. kr tilsvarende 6,3 prosent til 11,6 mrd. kr. Styrkingen fordeler seg på følgende tiltak:
- 500 mill. kr til arbeidsmarkedstiltak for å få flere inn i arbeidslivet.
- 30 mill. kr til et nytt ungdomsprogram med aktivitetsplikt og inntektssikring.
- 68 mill. kr til Jobbsjansen – flere innvandrerkvinner i jobb.
- 17 mill. kr til lavterskeltilbud for unge med sammensatte problemer.
- 75 mill. kr til Nav for å styrke arbeidsrettet oppfølging på Nav-kontorene.
Det foreslås videre å opprette 500 nye VTA-plasser (Varig tilrettelagt arbeid), som er et tilbud til personer på uføretrygd som kan ansettes hos tiltaksarrangører.
Arbeidstilsynet foreslås styrket med 18 mill. kr som et ledd i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.
-
Bærekraft
Regjeringen bevilger i overkant av en halv milliard til energieffektivisering. Midlene går til Enova – og det skal åpnes for å støtte kjente og modne tiltak. Dette er noe Virke har etterlyst.
Tall fra NVE og Enova viser at vi kan realisere 20twh årlig i energieffektivisering, men det har gått altfor tregt.
-
Kompetanse
Vi mener at arbeidslivets behov for kompetanse må ligge til grunn for dimensjoneringen av utdanningssystemet. Vi er fornøyde med at Regjeringen svarer ut Virkes konkrete innspill om at det må opprettes flere studieplasser innen IKT. Samtidig er vi svært skuffet over at det ikke satses mer på bransjeprogram som modell for utvikling av studietilbud.
Vi har, blant annet sammen med Handel og kontor/LO, gitt innspill på at det må opprettes bransjeprogram for detalj- og faghandel og vi har sammen med Creo/LO bedt om bransjeprogram for kultur og kreative næringer. I stedet prioriteres de altfor få midlene i denne ordningen igjen til industri og helse og omsorg.
Siste nytt
-
: Bølgen-saken starter i Høyesterett
Tirsdag 8. oktober starter en historisk sak om konkurranse på like vilkår i Høyesterett.
Tre treningssenteraktører, alle medlemmer i Hovedorganisasjonen Virke, søkte erstatning for tapt inntekt, da det viste seg at Frogn kommune i Akershus betalte kommunalt eide Bølgen treningssenter i Drøbak 10,6 millioner kroner i driftsstøtte i 2021 og 2022.
-
: Statsbudsjettet: Regjeringen prioriterer ikke verdiskaping
Regjeringen setter ny rekord i oljepengebruk, men prioriterer ikke å styrke lønnsomheten i norske bedrifter. Uten bedre rammevilkår er det vanskelig for virksomhetene å drive lønnsomt, og å investere i flere ansatte.
-
: Et steg i riktig retning for ideell vekst!
Onsdag signerte vår administrerende direktør, Bernt G. Apeland, sammen med digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung, en ny samarbeidsavtale mellom Regjeringen, KS og Ideelt Nettverk – og vi er stolte over at avtalen ble signert hos et av våre medlemmer, Diakonhjemmet.
Hvorfor er dette viktig?
Hver dag går tusenvis av ansatte på jobb for å hjelpe folk i alle aldre over hele landet. Ideelle organisasjoner spiller en uvurderlig rolle i vårt samfunn.
Visste du at:
- 25 prosent av barnevernstjenestene drives av ideelle.
- De håndterer ca. 50 prosent av rusomsorgen.
- 25 prosent av sykehjemmene er også ideelle.
- Ti ideelle sykehus leverer spesialisthelsetjenester for nær 10 milliarder kroner hvert år til det offentlige.
Den nye samarbeidsavtalen anerkjenner den historiske innsatsen disse aktørene har lagt ned. Regjeringen har store ambisjoner for ideell vekst, noe Virke støtter helhjertet. Men for at ideell sektor skal nå sitt fulle potensial, trenger de bedre rammevilkår.
Med statsbudsjettet rett rundt hjørnet, forventer vi at regjeringen innfører en refusjonsordning for historiske pensjonsforpliktelser i kommunesektoren, slik de allerede har gjort på statlig nivå. Dette vil sikre at ideelle aktører kan konkurrere på like vilkår og fortsette å levere viktige tjenester til det norske folk.
Skal vi realisere målet om ideell vekst, må vi så fort som mulig få på plass en politikk for ideelle. Vi trenger en definisjon og et register for ideelle aktører, som foreslått av Støstad-utvalget. Dette er det bred enighet om – og Virke mener at regjeringen må prioritere å få på plass dette i inneværende stortingsperiode.
Vi ser frem til å fortsette dette viktige arbeidet og takker for en god samarbeidsavtale. Nå venter vi spent på statsbudsjettet!
-
: Virke-gjennomslag i digitaliseringsstrategien
Det er avgjørende at Norge er ledende på digitalisering. For handels- og tjenestenæringene handler det om å legge til rette for vekst, forenkling og like konkurransevilkår. Virke har fått gjennomslag på alle punkter i regjeringens digitaliseringsstrategi, som ble lagt frem 26. september. Vi følger med på hvordan strategien settes ut i livet og treffer handels- og tjenestenæringene.
Hovedpunkter i digitaliseringsstrategien:
- Vekst og utvikling
Virke har fått gjennomslag for at det fremmes en ny lov om datadeling som skal gi private virksomheter tilgang til data fra offentlig sektor for innovasjon og verdiskaping. Det skal etableres en nasjonal infrastruktur for kunstig intelligens som kan brukes til forskning, næringsutvikling, og det skal skapes sterke synergier med europeisk digitaliseringspolitikk, bla basert på EUs KI-forordning, som blir gjennomført i norsk rett så raskt som mulig. - Forenkling
Hele offentlig sektor skal digitaliseres for å tilby raskere saksbehandling og bedre samhandling med privat sektor. Alle skal få tilbud om digital lommebok og eID. - Like konkurransevilkår
Regjeringen vil innføre forordningen om digitale tjenester (DSA) og digitale markeder (DMA). Virke har kritisert regjeringen for å være sent ute med å følge EUs regulering av de globale digitale plattformene og markedsplassene. Det er viktig for å sikre at norske borgere har samme rettigheter og at norske virksomheter har samme konkurransevilkår som i EU i møte med sosiale medier og digitale markedsplasser som Amazon, Shein og Temu.
- Vekst og utvikling
-
: IA-forhandlingene: Arbeidsplassen er en del av løsningen for sykefraværet
Én tredel av sykefraværet er relatert til arbeidsmiljøet, og vi må fortsette å jobbe med forebyggende tiltak på arbeidsplassene. Men arbeidsplassen er en del av løsningen også for de øvrige to tredelene. Folk som ikke har blitt syke av arbeidsplassen, kan bli friske på arbeidsplassen.
Utfordringen:
Det er mange parter involvert, både arbeidsgivere, arbeidstakere, legene, NAV og myndighetene. Problemet er at vi peker på hverandre, få eller ingen kjenner på ansvaret, og insentivene drar i feil retning. Vi må få på plass tiltak som forebygger sykefravær på arbeidsplassen, og vi må få på plass tiltak som bidrar til sykenærvær - altså gjøre arbeidsplassen til en del av løsningen.Virkes forslag:
1. Krav om tilretteleggings-samtale før sykemelding
I dag stilles det ingen krav til dialog mellom arbeidstaker og arbeidsgiver før sykemelding. Det betyr at arbeidsgivere i mange tilfeller ikke får mulighet til å vurdere tilretteleggingstiltak før en ansatt blir sykemeldt. Dersom arbeidstaker ikke kan dokumentere en slik dialog, bør lege avskjæres fra å skrive ut sykemelding.2. Sykemeldinger skal som hovedregel være graderte
Tilretteleggings-samtalen vil gi legen et bedre utgangspunkt for å vurdere en gradert sykemelding. Hovedregelen bør være at sykemeldinger skal være graderte.3. Legene må få riktige insentiver
Fastleger får godtgjøring for å skrive ut sykmeldinger, men får ingenting dersom de unngår en sykemelding, eller bruker tid på å gradere en sykmelding. Her må insentivene snus. Om lag 84 prosent av fastleger er selvstendig næringsdrivende, og fastleger utsteder i overkant av 3,8 millioner sykmeldinger i løpet av et år.4. Strengere håndheving av aktivitetsplikten
Sykmeldte har i utgangspunktet en plikt til å prøve seg i arbeidsrelatert aktivitet, hvis det er mulig, gjennom hele sykefraværet. Arbeidsgivere har plikt til å tilrettelegge arbeidet. Men i dag gis det unntak fra denne aktivitetsplikten i 81 prosent av tilfellene. Unntaket er blitt hovedregelen.5. Økt bruk av midlertidig stans av sykepenger
Hvis den sykmeldte ikke er i aktivitet etter 8 uker, og det ikke er gitt unntak fra aktivitetsplikten, kan sykepengene stanses. Dette ble testet ut i den såkalte «Hedmarksmodellen», og førte til færre sykemeldinger, økt bruk av graderte sykemeldinger, og kortere sykefravær.Vi må bruke kunnskapen vi allerede har, og vi må tørre å prøve nye løsninger.
Virke jobber fortløpende med ulike alternativer for justeringer i sykelønnsordningen. Et viktig element i disse vurderingene er å kvalitetssikre hvordan eventuelle endringer i praksis vil slå ut for ulike virksomheter.
Hovedsaker
Statsbudsjettsprat med finansministeren
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kommer til Virke dagen etter statsbudsjettet er lagt frem for å fortelle om innretningen av budsjettet og svare på spørsmål.
Gjennomslag
Her er eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer den siste tiden.
-
Tiltak for økt boligbygging i revidert nasjonalbudsjett
-
Tiltak for økt energieffektivisering i bygg
-
Ny opplæringslov med livslang læring
-
Gjennomslag mot Visa-krav
-
Barriere mot bruktsalg i handelen forsvinner 1. juli 2024
-
Handelslappen
-
Reversert arbeidsgiveravgiftsøkning
-
Endret finansieringsordning for privatskoler
-
Kjøp av flere helsetjenester fra ideelle og andre private
-
Digital gravferdsmelding og digitalt dødsbo
-
Tiltak mot smugling
-
Lokal solenergiproduksjon
-
Fagskole
Eierkonferansen 2024
Her presenteres fakta om utviklingen i rammebetingelsene for private eiere i Norge. Kunnskapsrike kommentatorer vil bidra med sine refleksjoner om utviklingen i eierbeskatningen.
Det er under ett år igjen til Stortingsvalget 2025. Hva vil politikerne vil gjøre for å styrke privat eierskap i Norge?
Du møter blant annet:
- Jonas Gahr Støre, statsminister, Ap
- Erna Solberg, partileder, H
- Jan Christian Vestre, helse- og omsorgsminister og nestleder, Ap
- Dag Inge Ulstein, fungerende partileder, KrF
- Arild Hermstad, partileder, MdG
- Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder, SV
- Ola Svenneby, leder, Unge Høyre
- Simen Velle, leder FpU
Konferansen arrangeres av Rederiforbundet og NHO i samarbeid med Virke, SMB Norge, Family Business Norway, Verdipapirfondenes forening, Verdipapirforetakenes forbund og Maskinentreprenørenes forbund.
Velkommen! Konferansen er gratis for deltakere.
Gode råd, rett i innboksen!
Hold deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv og få gode råd til hvordan du tilpasser deg.
Snart i mål...
Smart valg!
Vi holder deg oppdatert på det som rører seg innen norsk arbeidsliv.
Vil du også motta et godt tilbud om medlemskap?
Kontakt
-
Kristin Bødtker WalstadBransjeleder utdanning, arbeid og inkludering
-
Per Gunnar Karstenson DahlFungerende bransjedirektør Virke ideell og frivillighet
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.