Påvirkningsarbeid
Våre medlemmer består av over 25 000 bedrifter og over 300 000 mennesker. Vårt mål er at de skal ha de beste forutsetningene å jobbe under. Derfor jobber vi i Virke med det som skjer mellom arbeidsgivere og myndigheter. Sagt på en annen måte: Dine kamper blir våre kamper. Under finner du informasjon om de store, overordnede sakene vi jobber med på vegne av medlemmene våre.
Politiske gjennomslag i 2022 og videre arbeid i 2023
2022 har vært et utfordrende år der Virkes medlemmer har gått fra pandemi og smittevernrestriksjoner, til inflasjon og energikrise. Samtidig blir vi møtt av stadig nye reguleringer fra myndighetene.
Virke har gjennom året jobbet tett mot regjering, Storting og forvalting for å påvirke eller endre reguleringer, rammevilkår, regler og lover.
Det er gledelig å kunne presentere våre seiere. Her er et knippe eksempler på hva vi har fått til for våre medlemmer i 2022, og hva vi jobber videre med i 2023.
-
Handel
-
Ideell og frivillighet
-
Reiseliv, kultur og opplevelser
Dette skjer!
Se alle arrangementerKommende EU-reguleringer alle som selger tekstil må kunne noe om
Webinaret vil gi en oversikt over relevant regelverk fra EU som er under utvikling eller vil tre i kraft de neste årene, som treffer tekstilbransjen!
Innspillswebinar – Endrede miljøkrav i anskaffelser
Klima og miljø skal vektes 30 % i alle offentlige anskaffelser. Eller skal det det? 8. mars er det frist for å si sin mening om nærings- og fiskeridepartementets forslag til skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser.
Åpenhetsloven - løypemelding
Er du i rute med virksomhetens arbeid med åpenhetsloven? I dette webinaret gir vi en oppdatering på åpenhetslovens krav til virksomhetene, og deler erfaringer med vårt arbeid med åpenhetsloven så langt.
Media og åpenhetsloven - når journalistene stiller spørsmål
Få råd om hvordan man best håndterer spørsmål fra journalister og hvilke verktøy og rettigheter du har i møte med pressen.
Brukthandelloven: Bredt flertall for lovendring – Virke mener minst tre krav må fjernes
Virke deltok på høring om brukthandelloven i Stortingets næringskomité 11. januar. Vi opplevde bred tilslutning til vårt budskap om at de byråkratiske reglene i loven må fjernes for å fremme mer kommersiell brukthandel. Stortinget vil etter det Virke erfarer be regjeringen endre eller fjerne brukthandelloven så snart som mulig, senest i løpet av denne våren. Næringsdepartementet er i gang med lovendring.
Brukthandelloven innebærer økonomiske og administrative kostnader for mange handelsbedrifter i form av søknad om løyve, krav om protokollføring og oppbevaring av kundeopplysninger, krav om oppbevaring av varer med mer. Frivillige virksomheter har fått unntak fra disse bestemmelsene, men brukthandelloven rammer kommersiell handel i bransjer som sport, tekstil, byggevarer, utstyr, møbel og interiør.
Brukthandelloven er ment å hindre heleri og er ifølge politiet et viktig redskap mot useriøst bruktbilsalg og salg av gull- og sølvvarer. Virke mener ulovlig bruktsalg i disse bransjene kan hjemles på andre måter, for eksempel gjennom straffeloven, og har bedt Stortinget og regjeringen fjerne brukthandelloven.
-
Virke mener: Som et minimum må følgende tre krav fjernes
Skatteutvalget: Virke støtter arbeidsfradrag og redusert formuesskatt
Skatteutvalget, et ekspertutvalget ledet av professor Ragnar Torvik foreslår å innføre et arbeidsfradrag. Det innebærer lavere skatt på inntekt fra arbeid, noe som vil gjøre det mer lønnsomt å jobbe og å stå i jobb lenger.
Virke støtter forslaget og er også glad for at utvalget foreslår redusert formuesskatt. Dette for å fremme investeringer og sparing. Virkes skattepolitiske prinsipper om å styrke arbeidslinjen, investeringer i norsk næringsvirksomhet og grønn omstilling følges langt på vei av utvalget.
-
Les mer
Statsbudsjettet for 2023: Slik berøres våre medlemmer
Norske virksomheter står i en krevende situasjon preget av stor usikkerhet og historisk høye strømpriser. Regjeringens skatteøkninger bærer sten til byrden. Økt formuesskatt og arbeidsgiveravgift trekker inn kapital fra bedriftene trenger for å betale strømregningen, investere i grønn omstilling og ansette flere.
Økt formuesskatt rammer mange små og mellomstore bedrifter særlig hardt. Regjeringen innfører forbud mot utbytte for alle som mottar strømstøtte. Dette rammer mange små og mellomstore bedrifter, der eiere er avhengige av å ta ut utbytte for å betale økt formuesskatt.
-
Økt formuesskatt og utbytteskatt
Formuesskattesatsen i trinn 1 økes fra 0,95 til 1,0 prosent. Samtidig økes verdsettelsen av aksjer og næringseiendom i formuesskatten til 80 prosent (fra 75).
-
Økt arbeidsgiveravgift
Regjeringen foreslår å innføre ekstra arbeidsgiveravgift for lønn over 750 000 kroner i 2023. Dette øker statens inntekter fra arbeidsgiverne med nær 6,5 milliarder kroner neste år.
-
Arbeidsliv
Regjeringen reduserer bevilgningen til arbeidsmarkedstiltak. Dette virker lite gjennomtenkt nå som regjeringen har en gylden mulighet til å inkludere flere av de som i dag står utenfor arbeidslivet. Virksomhetene trenger arbeidskraft og de ledige trenger tett oppfølging og deltakelse i arbeidsmarkedstiltak for å komme i arbeid.
-
Utsettelse av samferdselsprosjekter og ladestrategi
For å begrense prisveksten og presset på renten setter regjeringen mange samferdselsprosjekter på vent. Dette er vanskelig å unngå i dagens situasjon, men Virke stiller spørsmål ved noen av prioriteringene og etterlyser signaler om bevilgning til ladeinfrastruktur.
-
Grønn nærings- og eksportomstillingspakke
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å omprioritere deler av midlene i det næringsrettede virkemiddelapparatet for å forsterke innsatsen mot grønn nærings- og eksportomstilling.
-
Energikrise
Regjeringens plan for å spare energi er svært lite ambisiøs. Holdningskampanjenes tid er over. Mer informasjon om gode energisparetiltak er ikke tilstrekkelig, ei heller en økning på 500 millioner i bevilgningen til Enova.
-
Ideell og frivillighet
Virke er opptatt av at regjeringen må sikre gode, inkluderende lokalsamfunn.
-
Kompetansepolitikk
Regjeringen gjør minimalt for å tette dagens kompetansegap – vi trenger en massiv satsing på etter- og videreutdanning hos voksne.

Som medlem av Virke står du aldri alene
Du får tilgang til bransjefellesskap og bedre rammevilkår gjennom vår politiske påvirkning. Vi jobber for at det skal bli enklere å omstille seg for fremtidens handel, lettere å være en god samfunnsaktør og at det blir lønnsomt å skape nye arbeidsplasser.
Vi har noen av Norges ledende advokater på arbeidsrett og forretningsjus som står klare til å hjelpe deg. Alle medlemmer i Virke har tilgang til rådgivningstelefonen, der vi gir deg råd og svarer på spørsmål innen arbeidsrett, HR/personal, ledelse, HMS, tariff og forretningsjus.
Du har også gode tjenester og smarte verktøy med deg i hverdagen, som gjør det enklere og tryggere å være arbeidsgiver.
Kontakt
Medlemskap i Virke
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Juridisk bistand og rådgivning
Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.
-
Analyser og innsikt
Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.
-
Fordelsavtaler og rabatter
Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.