Kompetanse og utdanning
Det må knyttes tettere bånd mellom skole og arbeidsliv, slik at utdanningsinstitusjonene i større grad tar hensyn til arbeidslivet og arbeidsmarkedets behov.
Dette jobber vi for
- En nasjonal kompetansepolitikk som er basert på livslang læring og som anerkjenner arbeidsplassen som en likeverdig arena for opplæring.
- Et systematisk og profesjonelt system for dokumentasjon og verdsetting av realkompetanse, slik at alle får verdsatt sine kvalifikasjoner uansett hvor de er tilegnet.
- Bedre samsvar mellom utdannings- og opplæringstilbud og hva arbeidslivet etterspør av kompetanse.
Gjennomslag
-
NOKUT åpner opp for at fagskoler skal få tilby høyere utdanning på høyere nivå enn nivå 5.
Vi har jobbet for økt fleksibilitet i utdanningene og at det må være arbeidslivets behov som er førende.
-
Opplæringskontorer skal kunne være part i lærekontrakten, og få tilskudd på vegne av lærebedriften.
Etter mye debatt og en lang høringsrunde i Stortinget, er innstillingen fra utdanning- og forskningskomiteen en endring i ny opplæringslov. Virke organiserer opplæringskontorer, samtidig som mange av våre medlemmer er helt avhengig av opplæringskontorer for å kunne fungere som lærebedrifter.
Siste nytt
-
: Høring i Utdannings- og forskningskomiteen
Virke deltok på høring i Utdannings- og forskningskomiteen for å svare på forslagene i Utsynsmeldingen.
Vi trakk særlig fram viktigheten av at arbeidslivet har den kompetansen som trengs, og at utdanningssystemet legger til rette for livslang læring og fleksible tilbud som er tilpasset jobb.
Vi støtter derfor en videreføring av ordninger for desentraliserte og fleksible videreutdanninger og tilskudd til bransjeprogram. Det er også positivt at Utsynsmeldingen peker i retning av at finansieringsordningen for Universiteter og høgskoler skal justeres for å styrke insentivene for å tilby mer etter- og videreutdanning.
Utsynsmeldingen burde være mer ambisiøs i satsning på fagskoler. Her mener vi at veksten i fagskolesektoren bør gå enda raskere og at det må sikres rammer rundt fagskolesektoren er rustet for vekst i sektoren. Det går blant annet på tilstrekkelig kapasitet i NOKUT og annen forvaltning fagskolene må forholde seg til. Dette vil komme i egen fagskolemelding.
Vi etterlyser også mer ambisjoner knyttet til å utvikle et bedre system for realkompetansevurdering. Det er viktig for oss at kompetanse utviklet i arbeidslivet synliggjøres og anerkjennes. Dette blir et tema i arbeidet med ny kompetansereform for arbeidslivet. Arbeidet med denne starter til høsten.
Vi vil løfte en bekymring knyttet til den foreslåtte endringen i kategoriseringen av de kreative utdanningene innen kunst, film og spillutvikling. Våre kreative næringer er avhengig av kompetanse for å utvikle næringer innen film- og TV-produksjon og spillutvikling. Dette er næringer i vekst og de er avhengige av høy kompetanse for å kunne hevde seg i internasjonal konkurranse.
-
: Høring om ny opplæringslov
Vi mener loven bidrar til mer at flere kan delta i – og gjennomføre grunnskole og videregående opplæring, noe som er svært viktig for Virke.
Virke organiserer ca 25000 medlemsvirksomheter med ca 300.000 ansatte i handel- og tjenestenæringen hvor en stor andel står uten formell kompetanse, og voksnes økte tilgang til videregående opplæring, og rekvalifiseringen, er derfor svært viktig.
Vi oppfatter at den nye loven ikke medfører økte bevilgninger til fylkeskommunene, og vi lufter en generell bekymring om dette vil gjøre det vanskelig å realisere deler av fylkeskommunens ansvar, og at dette kan gå særlig utover de voksene i videregående opplæring.
Et av målene med ny opplæringslov var å gjøre loven oversiktlig og ha et klart og godt språk slik at det blir lett å finne frem til hvilke regler som gjelder.
Dette mener vi i stor grad oppfylles med noen unntak, eksempelvis:
- Rett til omvalg. Er det i realiteten fortsatt begrenset til å søke ved den ordinære søknadsfristen – altså ett omvalg - eller intensjonen at det skal søkes fritt gjennom skoleåret?
- Opplæringskontorer. Her har det vært særlig utydelig hva som menes. Vi er av den oppfatning at regulering av opplæringskontorer skjer i forskrift, og vi mener det bør fremkomme at opplæringskontorer kan være kontraktspart og at de kan, etter avtale, få tilskudd fra fylkeskommunen. Mange av våre medlemmer, spesielt de små og mellomstore virksomhetene, er helt avhengig av opplæringskontorene. Vi mener det er viktig at opplæringskontorer har autonomi og gis handlingsrom til å drive utvikling, sosial utjevning og kvalitetssikring.
Det ville vært hensiktsmessig med en tydeligere forklaring etter at lovforslaget ble offentliggjort, slik at det kunne demret opp for usikkerheten som ble skapt.
-
: Lansering av utsynsmeldingen
Statsråd Ola Borten Moe la før påske fram Utsynsmeldinga, som skal si noe om langtidsplaner for kompetansepolitikken framover.
Fra meldingen pekes det på følgende tiltak:
- Endringer i finansieringssystemet i universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) og endring i egenbetalingsforskriften som til sammen vil gjøre det mer attraktivt for UH-institusjonene å tilby fleksibel utdanning.
- Fortsatt satsing på fleksible og desentraliserte utdanningstilbud og studiesentre.
- Fortsatt satsing på fagskolene slik at flere fagarbeidere får mulighet til å oppdatere seg.
- Endringer i Lånekassens ordninger slik at man kan få studielån til korte utdanninger
- En kompetansereform utviklet i samarbeid med partene i arbeidslivet skal bidra til mer læring i arbeidslivet
Vi er glade for at tilskudd til fleksible og desentraliserte videreutdanninger og bransjeprogram videreføres. Vi støtter også at finansieringssystemet i Universitets- og høgskolesektoren innrettes slik at det gir sterkere insentiver for å tilby fleksible videreutdanninger.
Vi savner likevel større ambisjoner for å utvikle et system for å dokumentere kompetanse som bygges i arbeidslivet og skulle ønske det stod mer om videreutvikling av Fagskolesektoren. Dette svarer regjeringen ut med en kompetansereform for arbeidslivet og arbeid med ny fagskolemelding fra høsten 2023.
Dette må ikke bli en hvilepute for ambisjoner om betydelig vekst i fagskolesektoren.
-
: Lansering av ny opplæringslov
Samlet sett er det nye forslaget til opplæringsloven gledelig lesning. Vi har lenge etterspurt mer fleksible ordninger i videregående opplæring, og derfor er forslag til ny opplæringslov hovedsakelig gledelig lesning. Endringer i videregående opplæring for ungdom og voksne vil gjøre opplæring mer tilgjengelig for hele befolkningen og en mer sentral del av livslang læring-politikken.
Til tross for mye bra innhold i forslaget til ny opplæringslov, opplever vi at det er utydelig hva som ligger i forslaget om å regulere opplæringskontor som samarbeidsorgan for lærebedrifter.
Det hadde derfor vært hensiktsmessig at dette ble tydeligere forklart i lovforslaget.
Vi mener loven og forskriftene må tydeliggjøre at opplæringskontor kan motta direkte tilskudd fra fylkeskommunen når ansvarlig lærebedrift har inngått avtale om det.
Gå ikke glipp av:
Se alle arrangementerSystematisk kompetanseutvikling - kurs
På kurset ser vi på hvordan du kan jobbe systematisk med kompetanseutvikling i egen virksomhet.
Bedriftsintern opplæring (BIO)
Formålet med ordningen er å bidra til kompetanseheving og omstilling av egne ansatte.
Uansett hvilken form for kompetanse virksomheten din trenger, er det hensiktsmessig å gjennomgå følgende:
- Har bedriften din behov for opplæring?
- Hva er omfanget av opplæringen? Hva er konsekvensvurdering for bedriften dersom opplæringstiltak ikke settes inn, herunder også en vurdering av om opplæringstiltaket vil kunne forhindre permitteringer/oppsigelser?
- Skisser en plan for opplæringen
- Vis gjennomføringsevne
- Ser bedriften din for seg et eventuelt samarbeid mellom flere bedrifter?
-
Hva er BIO-midler?
-
Hva kreves for å få støtte?
-
Hva bør virksomheten vektlegge i søknaden?
Er du interessert i å sikre rekruttering til faget ditt? Bli medlem i prøvenemd!
Alle som skal opp til en praktisk fagprøve eller svenneprøve må vurderes av en prøvenemnd. Prøvenemndsmedlemmer blir oppnevnt av fylkeskommunen for 4 år av gangen, og må gjennomgå en obligatorisk opplæring.
Det er et stort behov for flere medlemmer i ulike prøvenemnder. Er du interessert i å sikre rekruttering til faget ditt og sikre kvalitet i fag- og yrkesopplæringa, burde din virksomhet delta i prøvenemnder.
Når prøvenemnda bedømmer en fag-/svenneprøve eller kompetanseprøve, er du med på å legge premissene for den faglige standarden. Arbeidet er viktig for den enkelte kandidat, for arbeids- og næringslivet og for samfunnet for øvrig.
Prøvenemndene har ansvar for å lage og vurdere prøver etter gjeldende forskrifter. Arbeidet innebærer kvalitetssikring av prøvesteder, utarbeidelse av prøver, vurdering og dokumentasjon av prøvearbeidet.
-
Slik melder du interesse

Balansekunst - Hvordan beskrive kompetanse som bygges opp i arbeidslivet?
Denne rapporten beskriver en modell for å vurdere kompetanse man har bygget seg opp i arbeidslivet.
Medlemskap i Virke
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Juridisk bistand og rådgivning
Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.
-
Analyser og innsikt
Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.
-
Fordelsavtaler og rabatter
Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.