Virke jobber for et seriøst og organisert arbeidsliv

Arbeidslivet i Norge er i hovedsak preget av gode og ryddige arbeidsforhold. I enkelte bransjer er det imidlertid utfordringer knyttet til ulovlige lønns- og arbeidsforhold og svart arbeid. Useriøsitet og kriminalitet er særlig utbredt i bransjer som renhold i private hjem, bilvask, bygg- og anlegg, transport og serveringsbransjen. De useriøse aktørene fortrenger seriøse aktører og hindrer konkurranse på like vilkår.

Virke spiller en vesentlig rolle i å fremme et seriøst arbeidsliv gjennom to- og trepartssamarbeidet. Vi jobber aktivt for å etablere og opprettholde seriøse arbeidsforhold, og tariffavtaler. Dette bidrar til å skape et rettferdig og bærekraftig samarbeid mellom partene sentralt og lokalt, med sikte på å skape trygge arbeidsplasser med rettferdige arbeidsvilkår.  

For å styrke det organiserte arbeidslivet vil Virke jobbe for å øke organisasjonsgraden og tariffdekning i handels- og tjenestenæringene.

Årets pris 2024

Inkluderingsprisen

Virke ønsker å hedre de av sine medlemmer som har gjort det lille ekstra for å inkludere flere i arbeidslivet. Har din virksomhet tatt gode grep for å lykkes med dette? Eller bidratt til at andre virksomheter kan lykkes med dette? Da kan du nominere virksomheten til Virkes inkluderingspris 2024.

Frist for å nominere er 28. august 2024

Har du spørsmål om arbeidstid?

Arbeidsmiljøloven (AML) gjelder som hovedregel for alle som er ansatt hos en arbeidsgiver. Reglene om arbeidstid gjelder alle ansatte unntatt arbeidstakere med ledende eller særlig uavhengig stilling. Tariffavtaler kan inneholde avvikende bestemmelser, som må følges for de virksomheter som er bundet av disse.

Kurs

Arbeidsrett fra A til Å

Er du arbeidsgiver er det nødvendig å ha full oversikt over de viktigste spørsmålene innen arbeidsrett, fra ansettelse til arbeidstid, sykefravær, oppfølging og eventuell oppsigelse eller avskjed. 

16. okt. 2024, -

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene