Arbeidstid og overtid

Arbeidsmiljøloven (AML) gjelder som hovedregel for alle som er ansatt hos en arbeidsgiver. Reglene om arbeidstid gjelder alle ansatte unntatt arbeidstakere med ledende eller særlig uavhengig stilling. Tariffavtaler kan inneholde avvikende bestemmelser, som må følges for de virksomheter som er bundet av disse.

Lunsjmøte

Arbeidsgivers styringsrett

18. september kl 10:00-14:00, i Handelens hus

I regi av OHF tar advokater fra Virke deg gjennom hvilket handlingsrom du som arbeidsgiver har når det gjelder:

  • Sykefravær og sykefraværsoppfølging
  • Ferie og feriepenger, med fokus på feriefastsetting
  • Arbeidstid, med fokus på utarbeidelse av arbeidsplaner

Pris: 750,-
- Gratis for medlemmer i OHF
- 50% rabatt på deltakelse for medlemmer i Virke*

*Klikk på "Benytt medlemsrabatten" for å melde deg på. Bekreft at du er medlem i Virke og ønsker å delta på møtet.

Skal du ansette på deltid?

Fra 1. januar 2023 må du som arbeidsgiver dokumentere behovet for å ansette på deltid fremfor i heltidsstilling. Deltidsansettelser skal også drøftes med de tillitsvalgte. Som abonnent på Arbeidsgiverguiden vil du bli varslet om slike viktige lovendringer, og vi gir deg også malene du trenger for å iverksette endringene.

Det viktigste om overtid

Det viktigste om overtid

I dette webinaret går vi gjennom de viktigste reglene om overtidsarbeid: Når er det lovlig å jobbe overtid? Hvor mye overtidsarbeid er lovlig? Har den ansatte rett på overtidstillegg? Kan overtidsarbeidet avspaseres?

8. okt. 2024, -

Relevante kurs

Se alle arrangementer
  1. Turnusplanlegging

    Turnusplanlegging er et omfattende prosjekt for å sikre et lovlig og systematisk arbeid som fungerer for både arbeidsgiver og ansatte. Kurset varer tre dager.

  2. Det viktigste om overtid

    I dette webinaret går vi gjennom de viktigste reglene om overtidsarbeid: Når er det lovlig å jobbe overtid? Hvor mye overtidsarbeid er lovlig? Har den ansatte rett på overtidstillegg? Kan overtidsarbeidet avspaseres?

  3. Onlinekurs - Arbeidstid – hva sier loven?

    Når og hvor mye er det lov å jobbe? Hvilke bestemmelser har betydning for hvordan vi organiserer arbeidet vårt? Er arbeidstidsreglene annerledes på hjemmekontoret?

4 vanlige spørsmål om arbeidstid

  • Kan ansatte arbeide mer enn 40 timer i uken uten at jeg må betale overtid?

    Ja, men da må du inngå en avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden.

    Slik avtale kan inngås med den enkelte ansatte eller med tillitsvalgte hvis virksomheten er bundet av tariffavtale.

  • Kan jeg endre arbeidsplanen fra en uke til den neste?

    Endring i arbeidsplaner skal drøftes med de ansattes representanter (tillitsvalgte hvis virksomheten er tariffbundet) så tidlig som mulig, og senest to uker før iverksettelse. Mange tariffavtaler har gjerne en fire ukers frist.

    Det beste er å bli enige om endringer i arbeidsplanene. Men hvis enighet ikke oppnås, er det arbeidsgiver som bestemmer endringen.

  • Kan arbeidstakere gå doble vakter dersom de selv ønsker det?

    Nei.

    Hvis den samlede arbeidstiden går ut over lovens grenser, er det ikke lov til å gå doble vakter selv om det er den ansatte selv som ønsker det.

  • Har ansatte som jobber overtid på kveld, natt eller helg rett på både overtidstillegg og tillegg for ubekvem arbeidstid?

    Tillegg for arbeid på kveld, natt eller helg er regulert i tariffavtaler og ev. personalhåndbøker/arbeidsavtaler.

    Tillegg for ubekvem arbeidstid kan ikke erstatte overtidstillegg hvis vilkårene for overtidsarbeid er oppfylt.

    For Virksomheter som er bundet av Landsoverenskomsten mellom Virke – HK skal det ikke utbetales tillegg for kveld, natt eller helg for timer som det betales overtidsgodtgjøring eller skifttillegg for.

    Det må vurderes konkret om andre avtaler gir rett på ubekvemstillegg for timer det gis overtidstillegg for.

Vil du bli en bedre leder?

Oppdag en rekke kurs, verktøy og ressurser som er skreddersydd for deg som er leder. Virke gir deg verktøyene du trenger for å lykkes i lederrollen.

Ledelse fra A-Å

Vil du prøve Arbeidsgiverguiden?

Med Arbeidsgiverguiden kan du effektivt navigere i komplekse arbeidsrettsspørsmål uten å være avhengig av juridiske eksperter eller konsulenter.

Du får umiddelbar tilgang etter registrering.

Registrer deg

Du har nå gratis tilgang i 14 dager!

Du får innloggingsinformasjon i en e-post. Det kan ta noen minutter før den dukker opp.

Podcast:

Hva bør arbeidsgivere vite om arbeidstid?

Hvor mye kan du som leder bestemme når det kommer til arbeidstid? Hva burde du vite om overtid? Hvor er det vanlig at arbeidsgivere gjør feil når det kommer til arbeidstid? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden. 

Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast

Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.

Personalhåndbok?

Vil du ha mer fornøyde ansatte? En enklere hverdag som leder? Gjør som hundrevis av andre bedrifter og abonner på personalhåndboken – ferdig utfylt med oppdatert innhold du enkelt kan tilpasse din virksomhet.

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

  • Få hjelp med HR og arbeidsrett

    Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

    Hjelp for arbeidsgivere

  • Forretningsjuridisk bistand

    Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

    Forretningsjuridisk bistand

  • Gunstige fordelsavtaler

    Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

    Se alle fordelsavtalene

Tren deg opp på arbeidsrett med Arbeidsgiverguiden!

Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID.