Teknologi, innovasjon og digitalisering

Ny teknologi og digitalisering er vesentlig for å fremme innovasjon i alle deler av nærings- og arbeidslivet, og det må tilrettelegges for det.

Universell utforming av IKT-løsninger 

Statistikk viser at omtrent 1 av 5 av befolkningen opplever en eller annen form for funksjonsnedsettelse som gjør at de har behov for universell utforming (UU). Regelverket som gjelder for IKT-løsninger i Norge, krever at de skal være universelt utformet, noe som innebærer å skape produkter og tjenester som er tilgjengelige for alle, uavhengig av individuelle utfordringer eller funksjonsnedsettelser.  

I dag utføres det tilsyn av både private og offentlige virksomheter, for å se om deres IKT-løsninger følger kravet for UU. Når den endelige tilsynsrapporten er sendt ut, har virksomheten kun åtte uker på seg til å rette opp de eventuelle bruddene som er dokumentert i tilsynsrapporten. Dersom virksomheten ikke viser vilje til å rette opp etter pålegg om å korrigere bruddene, kan det påløpe dagbøter.  

Så, hvordan sørge for at din IKT-løsning er universelt utformet?  

Det er flere måter å sikre at virksomheten er på riktig side av lovverk og brukervennlighet på:

 1. Les deg opp
  Tilsynet for universell utforming av ikt har gjort det enklere å følge med på hva som gjelder for hvilke områder, les deg opp på uutilsynet.no med jevne mellomrom.
 2. Få skreddersydd rådgivning
  Det er tidkrevende å sette seg inn i regelverket. Ønsker du mer en type rådgivning, har vi medlemmer med spisskompetanse på området som gir rådgivning, opplæring og hjelp til å sørge for at deres IKT-løsninger følger det norske og europeiske regelverket for UU. Useit tilbyr medlemmer i Virke 20% rabatt på komplett UU-analyse.

Bruk av kunstig intelligens (KI) i arbeidslivet

Vi mener:

 • Foreløpig er det lite som tyder på at arbeidsplassene våre kommer til å forsvinne på grunn av kunstig intelligens
 • Kunstig intelligens kommer derimot til å få stor innvirkning på arbeidsoppgavene våre i årene som kommer
 • Akkurat nå jobber mange selskaper med å utvikle applikasjoner som vil gi deg en mulighet til å spisse KI-teknologien inn mot helt nye bruksområder.
 • Før du får tilgang på disse, kan du imidlertid ha mye å tjene på å bli kjent med teknologien – slik at du og din virksomhet er forberedt

Se også: Nasjonal strategi for kunstig intelligens

Dette skjer

Se alle arrangementer
 1. Ditt medlemskap fra A til Å

  Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.

 2. AI i handelen – hva har vi lært på London Retail Week

  Virke har vært på studietur på London Retail Week sammen med medlemmer fra handel, teknologi og rådgivningsbransjen. Vi ønsker å dele innsikt og trender fra turen. Vi får med partnere og handelsdeltakere til dette webinaret med noen presentasjoner samt paneldebatt.

 3. Ditt medlemskap fra A til Å

  Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.

Kontakt

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene