Årets viktigste møteplass for ledere innen kultur, kreative næringer, reiseliv og opplevelser.  

Velkommen til Kultur- og opplevelseskonferansen 2024! 

Årets viktigste møteplass for ledere innen kultur, kreative næringer, reiseliv og opplevelser.  

Vi har lagt nok et krevende år bak oss, og mange virksomheter står overfor en rekke utfordringer og veivalg. Hvordan skal vi navigere videre? Og hva må du vite for å gjøre de riktige veivalgene i årene som kommer?     

Vi gleder oss til å se deg i NOVA Spektrum, torsdag 19. september.

Program

 • : Veivalg for fremtiden – velkommen ved Bernt G. Apeland

  Hvordan tar norske virksomheter valg som flytter, skaper og inspirerer? Næringslivet endrer seg, og hver dag dukker det opp utfordringer og muligheter man for ti år siden aldri hadde forutsett. På Handelskonferansen 2024 står vi samlet om utfordringene, men den enkelte skal inspireres til å ta sine valg.

 • : Åpning ved Statsminister Jonas Gahr Støre

 • : Død over dyrtiden?

  En analyse fra sjefanalytiker Runar Wiksnes.

  For å ta valg som gir verdi må du ha grep om nåtiden. I denne ferske analysen får du innblikk i puls og pust hos handels- og tjenestenæringene, som nå beveger seg fra dyrtid til gryende optimisme. 

 • : Kunstig intelligens er mer enn teknologi: hvordan velge vei?

  Jill Walker Rettberg mener KI ikke bare handler om algoritmer og maskiner, men også om kultur og mennesker.

  Det betyr at vi alle er med på å påvirke hvilken teknologi vi utvikler og hvordan vi tar teknologien i bruk.

  Professoren viser eksempler både på hva som kan gå galt med kunstig intelligens og på mulighetene teknologien kan gi hvis vi griper den riktig an. Hvilken vei vil du velge?

 • : Pause

Med et arbeidsliv i konstant endring, er det hele tiden behov for å løfte blikket og se sammenhenger, muligheter og utfordringer. Hvordan skal vi ligge i forkant, tilpasse oss- og tilrettelegge for være klar for det som kommer rundt neste sving? 

 • : Åpning ved arbeids- og inkluderingsminister, Tonje Brenna (Ap)

 • : Knabbe konkurrentens ansatte: Dårlig gjort eller viktig for bransjen?

  Visste du at det er ulovlig å inngå avtaler rundt lønn og rekruttering med konkurrerende bedrifter? Konkurransedirektør Tina Søreide forteller hvorfor – og viser oss eksempler fra internasjonale saker.

 • : Hvem må jobbe til de er 80 år?

  Vi går en fremtid i møte der nesten all befolkningsvekst ligger i de eldste aldersgruppene, og antall mennesker i yrkesaktiv alder står på stedet hvil. Statistikksjef i NAV, Ulf Andersen, er klar på hvorfor vi trenger økt inkludering mer enn noen gang.

 • : Taus kunnskap møter maskin

  Vi har lenge prøvd å få datamaskiner til å utføre oppgaver som vanligvis gjøres av mennesker. Dette har vist seg å være utfordrende på grunn av de ansattes tause kunnskap, som er vanskelig å overføre til maskiner. Vi er derfor fortsatt avhengige av mennesker i stor grad.

  Samtidig kommer det ny maskinlæringsteknologi som ser ut til å kunne gjøre mye av det samme som mennesker. I dette foredraget forklarer forsker Tor Sporsem hvorfor det likevel vil være grunnleggende utfordringer knyttet til ansattes bruk av taus kunnskap, og han deler funn fra norske bedrifter.

 • : Tjenestenæringen – de lokale heltene

  En rapport fra Menon viser at servicehandelen spiller en sentral rolle i å skape jobber, møteplasser og et trygt anker for ungdom i spredtbygd strøk. Så hvilke bidrag gir disse lokale bedriftene til at særlig unge får arbeid, til å gi sosiale samlingspunkter der andre kanskje ikke finnes og til beredskap i hverdag og krise? Erika Karttinen, seniorøkonom i Menon Economics fremlegger rapporten.

 • : Panelsamtale

  I denne panelsamtalen møter vi daglig leder i Aktivt Pusterom, Marianne Hole, festivalsjef for Ravnedalen Live, Mira Svartnes Thorsen og daglig leder ved Circle K Bagn, Synnøve Sandvik. 

 • : Hvordan skape «god butikk» med mangfold?

  Hos Coop Mega Kolbotn er alle ansatte en del av arbeidet mot felles visjon og mål. Da spiller det ingen rolle hvem du er – det viktige er hva du bidrar med, og at du er en del av teamet. Dette har gitt denne butikken særdeles gode resultater, både for arbeidsgiver og arbeidstaker. Du møter Vincent Blom, regionssjef Coop Øst og Elena Simeonova, Butikksjef Coop Mega Harbitz Torg, tidligere assisterende butikksjef Coop Mega Kolbotn 2020-2024.

 • : Fra diskriminert til best kvalifisert

  Daglig leder i InClue AS, Tor Andreas Bremnes, forteller om mulighetene som oppstår ved inkluderende rekruttering, og hvordan man kan lykkes i et ekskluderende arbeidsmarked.

 • : Lunsj

 • Bransjedirektør for kultur og opplevelser, Rhiannon Edwards, ønsker velkommen

 • : Dyrtid + kulturliv = ?

  Hvordan har dyrtiden påvirket nordmenns kulturvaner og hvordan ser utsiktene ut for kultur- Norge? Seniorrådgiver i analyse, Susanne Solberg Almedal, tar oss med på et dypdykk i markedstrender, publikumsutvikling og analyser av forbruksmønstre og en god del mer.

 • : Mesternes Mester: Når gode klimavalg fører til gull! 

  Produsenten bak TV-programmet Mesternes Mester, Nordisk Banijay, vant Årets grønne produksjon på Gullruten 2024. Nina Clausen Eine og Andrea Hauge forteller hvilke valg de gjorde for å få produksjonen grønnere, og hvordan man kan forene magisk tv-stemning med gode valg.

 • : Hvordan er klimaståa for norsk kulturliv, og hva bør vi gjøre nå?

  Virkes seniorrådgiver for bærekraft, Solveig Irgens, går gjennom hovedfunnene fra kartleggingen av norsk kulturlivs klimapåvirkning. I tillegg gir hun oss praktiske råd og tips til hvordan man kan jobbe mer systematisk med klima og miljø. 

 • : Hjelp – vi trenger en bærekraftkonsulent!  

  Tegneserieskaper Børge Lund gir oss et humoristisk skråblikk på bærekraftsarbeidet for virksomheter i de kreative næringene. 

  Med økte krav til rapportering av bærekraftstiltak kommer gjerne behovet for endring og omstilling i virksomheten, og da også behovet for eksterne konsulenter. Med sin skarpe penn viser Børge Lund noen striper og snakker om hva slike endringsprosesser kan føre med seg. 

 • : Pause

 • : Generasjon-KI og fremtidens kreativitet

  Grunnleggeren av det globale KI-videoselskapet SEEN, Ronald Griffin, viser oss hvordan GenKI revolusjonerer kreativitet gjennom video, lyd, bilde og tekst. Hvordan vil det påvirke kunder, og hvilke begrensninger oppstår når menneskelig kreativitet møter kunstig intelligens? 

 • : Hvordan spille på lag med KI uten å gi opp menneskelig kreativitet?

  Hvordan kan vi ta generativ KI i bruk uten å ende opp med klisjéer og kjedsommelighet? Jill Walker Rettberg viser hvordan kunstnere og forfattere spiller på lag med KI – det handler ikke om å gi opp menneskelig kreativitet, men å utvide den.   

 • : Hvordan kan KI og spillprinsipper bidra til personlig utvikling?

  Spill har blitt verdens største underholdningsmedium, og vi ser at de samme prinsippene som gjør spill så engasjerende kan brukes effektivt til å styrke læring og personlig utvikling. Trond Aas fra Attensi snakker om hvordan kunstig intelligens vil endre hvordan vi lærer og utvikler oss i fremtiden, ved å gjøre spillprinsippene tilgjengelig for alle. 

 • : Don’t panic!

  I snart to år har komiker Anne Kat Hærland fordypet seg i kunstig intelligens på fulltid. Med sin omfattende kunnskap om KI vil hun dele sin fascinasjon og innsikt fra scenekanten. I november er det premiere på hennes sjette soloforestilling på Edderkoppen Scene i Oslo, og vi får oppleve en første smakebit av dette! 

 • Mer program kommer!

Fra klokken 13.00 kan du også velge spor 2 – Arbeidsliv, inkludering og omstilling.

Spor 2 – Arbeidsliv, inkludering og omstilling

Med et arbeidsliv i konstant endring, er det hele tiden behov for å løfte blikket og se sammenhenger, muligheter og utfordringer. Hvordan vi kan ligge i forkant, tilpasse oss- og tilrettelegge for at vi er klare for det som kommer rundt neste sving også? 

På bolken arbeidsliv gir vi plass til inspirasjon og nye tanker rundt mangfold, inkludering, teknologi - og mennesker.

 • : Inkludering – fra ord til handling og verdier som varer

  Mangfold og inkludering i arbeidslivet er på alles lepper ettersom utfordringer og muligheter står i kø. Mange står utenfor arbeidsmarkedet samtidig som virksomheter mangler arbeidskraft.  Men hvem kan fortelle oss hvordan inkludering kan gjøres i praksis? Bli med på en spennende sesjon der vi «boozter» din evne til å skape verdier som varer med gode strategier for arbeidsinkludering.

 • : Å lede mangfold i praksis. Om ledelse, fellesskap og kulturbygging

  Ved Janne Marie Frogner, Director of People and Culture og Elisa Gasperini, Director Sustainability and Social Responsibility i Ahlsell.

 • : Er det mulig å skape mer verdi med forskjellige folk?

  Hvilke verdier kan skapes? Fordeler ved å være inkluderende. Ved Laura Traavik og Ola Martin Jensen, Høgskolen Kristiania.

 • : Kan private investeringer bidra til mer inkludering?

  Grunnlegger og ledende partner i Den Sociale Kapitalfond, Lars Jannick Johansen forteller hvordan man kan skape attraktiv finansiell avkastning – med en positiv sosial effekt.

 • : Arbeidsinkludering – hva kan vi gjøre på arbeidsplassen

  • Påkledd med Virkes verktøykasse! Og mentor er et godt grep. Ved Kristin Walstad, bransjeleder utdanning, arbeid og inkludering og Heidi Enehaug, Arbeidsforskningsinstituttet, OsloMet
  • Den viktige lederrollen. Rom for læring og psykologisk trygghet. Ved Einar Wergeland-Jenssen AS3 Norge AS
  • Slik utvikler vi ansattes kompetanse. Ved Anne Mette Trontveit, Maskineriet
  • Vi gir flyktninger en mulighet med Handelslappen. Ved Ingvild Andersen, prosjektleder Handelslappen i Virke
 • : Pause

 • : Et samarbeid på tvers av folk og teknologi

  Med bakgrunn fra Google og Meta vil Foodora sin administrerende direktør, Prashant Søegaard (37), reflektere over møtet mellom generasjoner, mennesker og teknologi, og gi et oppspark til panelsamtalen om mangfold og samarbeid på tvers av generasjoner.

  Som norsk-indisk diplomatsønn har han vokst opp i India, Norge, Kenya og Tanzania. Tilbake i Norge leder han nå Foodora - et teknologidrevet selskap bestående av ledere av millennials-generasjonen med ansvar for avdelinger i hovedsak bestående av generasjon Z.

 • : Generasjonsfesten

  I denne panelsamtalen er tema mangfold og samarbeid - på tvers av generasjoner. I dagens arbeidsliv står babyboomers, generasjon X, Y og Z side om side, og vi skal alle samarbeide på tvers. Men hvor godt kjenner vi hverandre? Målet med samtalen er å få bedre forståelse for generasjonsutfordringer, hvorfor det er viktig å anerkjenne ulikheter, og ikke minst – forsøke å avlive noen myter.

  Panelsamtale med Marcus Mauritzon, Managing Director for Nordics & Baltics hos Transcom (Generasjon X) med flere. 

 • : Velkommen til arbeidslivet!

  Hvor forskjellig reagerer tre ulike generasjoner i arbeidslivet på én og samme situasjon? LUNCH-skaper Børge Lund tar frem pennen og lager nye streker på direkten. Hvilken generasjon får panikk og hvilken får latterkrampe? Faren er stor for at også noen blir krenket.

 • : Hvordan fange og holde på unge arbeidstakere?

  Max Gouchan er gründer og har bygget opp alt fra kaffebar og pizzakjede til coworking-kontorer og telecom-butikk. Han har bred erfaring med å lede og inspirere unge, og har intervjuet over 125 Gen Z-arbeidstakere i Norden for å lære om hva de ser etter på en arbeidsplass og i en leder.

 • : Afterwork og prisutdeling

Programledere

 • Leder kompetanseutvikling, Hovedorganisasjonen Virke
 • Leder arbeidsrett SMB, Hovedorganisasjonen Virke
 • Bransjeleder Produsentforeningen, Hovedorganisasjonen Virke
 • Bransjedirektør reiseliv, Hovedorganisasjonen Virke
 • Seniorrådgiver, Hovedorganisasjonen Virke
 • Sjefanalytiker, Hovedorganisasjonen Virke

Medvirkende

 • Administrerende direktør, Hovedorganisasjonen Virke
 • Statsminister, Arbeiderpartiet
 • Sjefanalytiker, Hovedorganisasjonen Virke
 • Professor og forsker på digitale medier
 • Arbeids- og inkluderingsminister, Ap
 • Direktør, Konkurransetilsynet
 • Statistikksjef, NAV
 • Forsker, SINTEF
 • Seniorøkonom, Menon Economics
 • Eier og daglig leder, Aktivt Pusterom
 • Medeier og styreleder, Vaktbua
 • Daglig leder, Circle K Bagn
 • Butikksjef, Coop Mega Harbitz Torg
 • Daglig leder, InClue AS
 • Seniorrådgiver analyse
 • Prosjektleder/seniorrådgiver, Hovedorganisasjonen Virke
 • Bransjedirektør kultur og opplevelser, Hovedorganisasjonen Virke
 • Gründer og teknologidirektør, Seen
 • Organisasjons- og produksjonssjef, Nordisk Banijay
 • Produksjonsleder
 • Folkekjær komiker, programleder og forfatter
 • Medgründer og administrerende direktør, Attensi
 • Tegneserieskaper

Du møter også medlemmer fra disse konferansene

 1. Treningskonferansen 2024

  Ikke gå glipp av årets treningskonferanse, i helt ny drakt!

 2. Kultur- og opplevelsekonferansen 2024

  Årets viktigste møteplass for ledere innen kultur, kreative næringer, reiseliv og opplevelser.  

 3. Handelskonferansen 2024

  Årets viktigste møteplass for deg som jobber med handel og tjenester

 4. Ideell- og frivillighetskonferansen 2024

  Årets viktigste møteplass med faglig påfyll, inspirasjon og nettverksbygging

Priser

Early Bird tilbud for medlemmer til 1. juli 2024

Pris: 1990 kroner +mva

Ordinære priser:
Medlem: 2490 kroner +mva
Ikke-medlem: 7900 kroner +mva

Ikke medlem?

NOVA Spektrum

Nova spektrum ligger like ved Lillestrøm stasjon, 10 minutter fra Oslo S og 12 minutter fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Adresse: 
NOVA Spektrum
Messeveien 8
2004 Lillestrøm

Delta i nomineringen av Virkes priser 2024

Du kan nominere din egen virksomhet, eller en annen virksomhet du mener har gjort noe ekstraordinært det siste året.

 • Innovasjonsprisen

  Virke ønsker å hedre de av sine medlemmer som har utmerket seg og fremstår som et forbilde for Handelen i Norge.

  Nominer en virksomhet
 • Inkluderingsprisen

  Virke ønsker å hedre de av sine medlemmer som har gjort det lille ekstra for å inkludere flere i arbeidslivet.

  Nominer en virksomhet
 • Bærekraftsprisen

  Virke ønsker å hedre medlemsbedrifter som har utmerket seg og fremstår som en drivkraft for bærekraftig utvikling i handels- og tjenestenæringen.

  Nominer en virksomhet

Kontakt

 • Leder programkomite, Hovedorganisasjonen Virke
 • Sponsoransvarlig, Hovedorganisasjonen Virke
 • Eventansvarlig, Hovedorganisasjonen Virke

Medlemskap i Virke

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene