Prognoser for norsk detaljhandel 2023/2024

Vi ser for oss en svak utvikling i detaljhandelsvolumene en god stund fremover, men at utviklingen et stykke ut i 2024 snur til det bedre. Samtidig ventes en klar nedgang i «vareinflasjonen» fra 2023 til 2024. Dermed vil ikke en lavere verdivekst i 2024 enn i 2023 nødvendigvis bety svakere utvikling i det underliggende volumet.

Samlet sett venter vi at detaljhandelen uten motorvogner og bensin vil vokse med 3 prosent i 2023 og 2 prosent i 2024. Blant bransjene venter vi at lavere prisvekst på matvarer gir lavere verdivekst i dagligvarehandelen, mens kapitalvare­bransjene, som har blitt negativt påvirket av renteoppgang og svekket kjøpekraft, etter hvert går noe bedre.

Klær og skotøy, som har sett gode vekstrater som følge av et opp­demmet behov etter pandemien, går mot en utflating til neste år. Også netthandelen utvikler seg ganske stabilt etter en kraftig vekst gjennom pandemien.

Handelsrapporten 2023: Klær, ur og dyr er handelsvinnerne

Virkes årlige handelsrapport, den mest komplette analysen av norsk detaljhandel, viser at det stadig blir viktigere å være til stede både på nett og i fysisk butikk. Klokkeforhandleren Urmaker Bjerke var den mest lønnsomme norske handelsaktøren i 2022, tett fulgt av Kid Interiør og Voice. 

Året vi er inne i har vært vanskelig for mange, med lav etterspørsel, dyrtid og lav kronekurs. I likhet med andre sektorer har handelen behov for en målrettet politikk for å oppleve vekst.

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene