Signaturrett og fullmakter
Når selskapet skal inngå en avtale, er det viktig at riktig person har signert dokumentet. I motsatt fall kan avtalen være ugyldig.
Signaturrett er en fullmakt som innebærer at man har rett til å binde foretaket i ethvert avtaleforhold.
Hvem som har signaturrett for selskapet, fremgår av registrerte opplysninger i Foretaksregisteret og av firmaattesten. Ofte har styreleder eller to styremedlemmer i felleskap signaturretten.
Når en avtale blir inngått med en godtroende avtalepart, risikerer selskapet å være bundet av avtalen selv om den som inngikk avtalen ikke hadde fullmakt. Det er derfor viktig å kjenne til reglene om signaturrett og daglig leders stillingsfullmakt.
Styret og signaturretten
Styret kan inngå avtaler på vegne av selskapet. Denne retten kan ikke fratas styret. I mange styrer er det imidlertid flere medlemmer, og det er upraktisk at alle styremedlemmene må signere avtaler.
Styret delegerer derfor ofte signaturretten til enkelte styremedlemmer, daglig leder eller navngitte ansatte.
Daglig leders fullmakt
Daglig leder kan i kraft av sin stilling inngå avtaler som er innenfor daglig ledelse etter aksjeloven § 6-32 og stiftelsesloven § 38 (3). Den daglige ledelsen omfatter ikke saker som etter selskapets forhold er av uvanlig art eller av stor betydning, jamfør aksjeloven § 6-14.
En daglig leder kan som regel ikke signere på virksomheten sin avtale om å kjøpe eller selge en eiendom, uten at hun eller han har fått en særlig fullmakt til det. Hva som ligger innenfor daglig ledelse, beror på en konkret vurdering av forholdene i den aktuelle virksomheten.
Når en avtale er inngått uten fullmakt eller signaturrett
Om en avtale er inngått av en som ikke har fullmakt eller signaturrett for selskapet, vil avtalen vil være ugyldig dersom to vilkår er oppfylt:
- avtaleparten forsto eller burde forstått at myndigheten ble overskredet, og
- det vil stride mot redelighet å gjøre avtalen gjeldende.
Dette følger av aksjeloven § 6-33.
Dersom avtaleparten er i god tro, vil hun eller han imidlertid kunne fastholde avtalen.
Avtaleparten vil ikke anses for å være i god tro når det er registrert i Foretaksregisteret hvem som er signaturberettiget, og den hun eller han har inngått avtalen med ikke står oppført som signaturberettiget. Da anses avtaleparten for å ha hatt kunnskap om forholdet jamfør foretaksregisterloven § 10-1.
Det er derfor viktig å registrere i Foretaksregisteret hvem som til en hver tid er signaturberettiget i selskapet.
Prokura
Meld deg på et styrekurs
Se alle arrangementerStyrekompetanse – bli sertifisert styrekandidat
Hva betyr det å sitte i et styre, hvilke oppgaver, ansvar og plikter gjelder? Vi går gjennom sentrale problemstillinger og teorier som har betydning for praktisk utøvelse av styreverv i privat og offentlig sektor. Kurset går over tre dager.
Onlinekurs - Styre og daglig leder
Lær hvordan styret bør jobbe for å oppnå best mulig resultater, slik at styret og ledelsen i fellesskap lykkes med sine og virksomhetens oppgaver og utfordringer. Kurset går over to påfølgende dager.
Onlinekurs - Styre og daglig leder
Lær hvordan styret bør jobbe for å oppnå best mulig resultater, slik at styret og ledelsen i fellesskap lykkes med sine og virksomhetens oppgaver og utfordringer. Kurset går over to påfølgende dager.
Kontakt
Medlemskap i Virke
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Rådgivningstelefonen og juridisk bistand
Medlemmer kan ringe rådgivningstelefonen på 22 54 17 00. Telefonen er bemannet hver arbeidsdag kl. 08.15-16.00. Husk å ha medlemsnummeret klart.
Se hva du får av juridisk bistand.
-
Analyser og innsikt
Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.
-
Fordelsavtaler og rabatter
Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.