Husleie og eiendom
Er du utleier eller leietaker av lokaler, og har du spørsmål knyttet til leieforholdet? Vi er klare til å hjelpe deg. Vi bistår også med utarbeidelse, forhandling og tolkning av leiekontrakter samt i prosesser for domstolen.
Er du usikker på om det er du eller utleier som er ansvarlig for å reparere ventilasjonen i lokalet? Hvem betaler regningen når vindusruten knuser, og hvilke utgifter kan leietaker belastes gjennom felleskostnadene?
En leiekontrakt gjelder ofte for mange år og gir virksomheten en rekke forpliktelser og rettigheter. Det er derfor viktig å vurdere leiekontraktens bestemmelser grundig, før kontrakten inngås.
Hva bør du tenke på ved avslutning av leieforhold og tilbakelevering av lokaler?
Mange uenigheter i næringsleieforhold oppstår i forbindelse med tilbakelevering av lokaler ved leieperiodens utløp. I dette webinaret ser vi nærmere på sentrale punkter for å tilrettelegge for en ryddig avslutning av leieforholdet.
Leietakerskolen
Se alle arrangementerLeietakerskolen – hva bør du tenke på ved avslutning av leieforhold og tilbakelevering av lokaler?
Mange uenigheter i næringsleieforhold oppstår i forbindelse med tilbakelevering av lokaler ved leieperiodens utløp. I dette webinaret ser vi nærmere på sentrale punkter for å tilrettelegge for en ryddig avslutning av leieforholdet. Webinaret er det tredje i rekken av Virkes webinarer om leieforhold, og en del av Virkes «leietakerskole».
Dette må du vite ved inngåelse av ny leiekontrakt for virksomheten
-
Hvilke betalingsforpliktelser pålegges?
Størrelsen på leien er et sentralt punkt i leiekontraktsforhandlinger. I tillegg til leien kommer felleskostnader og eventuelle markedsføringsbidrag eller lignende.
-
Hvor lenge er du bundet til leiekontrakten?
Leiekontraktens varighet er også et punkt som må vurderes grundig. En lang leieperiode skaper forutberegnelighet for virksomheten.
-
Plikt til vedlikehold og utskiftinger
En leiekontrakt pålegger ofte leietaker en omfattende vedlikeholdsplikt av lokalene. Det er viktig at omfanget av denne plikten vurderes grundig før kontraktsinngåelsen, da dette kan medføre betydelige kostnader for virksomheten.
-
Hvem har ansvaret hvis lokalene må stenge?
Spørsmålet om leietaker må betale full leie mv. hvis lokalene må holde stengt som følge av uforutsette forhold, ble særlig aktuelt etter at koronaen ankom Norge.
-
Særlig om standardkontrakter
Flere utleiere bruker såkalte egne standardkontrakter for sine leieforhold. Disse kan være forholdsvis balanserte og et godt utgangspunkt for kontraktsforhandlingene.
-
Er det greit å leie lokaler "som de er" og hvem har ansvaret for at leieobjektet er i samsvar med offentligrettslige krav?
I noen tilfeller er det tatt inn en bestemmelse om at leieobjektet leies ut "som det er". Dette kan innebære at utleier har fraskrevet seg ansvaret for at leieobjektet er godkjent av det offentlige til leietakers tiltenkte bruk av lokalene (for eksempel bruk til restaurantvirksomhet).
-
Hvem har vedlikeholdsansvaret for hva i lokalet under leieforholdet?
Fordelingen av vedlikeholdsplikten i leieforholdet kan ha stor økonomisk betydning, og partene bør derfor være nøye med hvordan denne reguleres.
-
Hva er riktig leie og hvor mye kan leien reguleres under leieforholdet?
Ved inngåelse av et leieforhold, vil en av hovedpunktene under forhandlingen være hvor mye leier skal betale for lokalet og hva som inngår i felleskostnadene.
-
Hva hvis utleier eller leietaker ikke overholder leiekontrakten?
Hvis utleier ikke oppfyller sin del av leieavtalen, har leietaker flere alternativer etter husleieloven.
-
Hva bør man være oppmerksom på ved en eventuell forlengelse av leiekontrakten?
Det er ikke uvanlig at det oppstår uenighet mellom leietaker og utleier om hvilke tilstand leieobjektet skal være i ved tilbakelevering.
-
Krav til universell utforming av lokaler. Hvem har ansvaret – leietaker eller utleier?
Universell utforming innebærer et krav om at alle lokaler, både nye og eksisterende lokaler som bruksendres, skal tilpasses og tilrettelegges for allmennheten.
Kontakt
Vurderer du medlemskap i Virke?
Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.