Nedbemanning

En nedbemanning er en reduksjon antall årsverk i virksomheten gjennom oppsigelse av en eller flere ansatte, for eksempel på grunn av underskudd eller sviktende ordretilgang. Som arbeidsgiver må du dokumentere behovet du har, dersom virksomheten er kommet i en situasjon der det er nødvendig å si opp ansatte.

Utvelgelsen av de ansatte må være saklig. I utgangspunktet skal alle ansatte i virksomheten vurderes for oppsigelse, men i mange tilfeller er det lovlig å avgrense vurderingen til deler av selskapet ved å definere en utvalgskrets som er saklig begrunnet.

Etter at du har avklart hva som er utvalgskretsen, må du fastsette hvordan du skal velge ut de ansatte, slik at den konkrete utvelgelsen blir saklig.

Videre må du alltid foreta en interesseavveining mellom arbeidsgivers behov for å avslutte arbeidsforholdet opp mot konsekvensene oppsigelsen vil ha for den enkelte ansatte, og en vurdering av om det er mulig å tilby et annet passende arbeid som alternativ til oppsigelse.

Vil du prøve Arbeidsgiverguiden?

Med Arbeidsgiverguiden kan du effektivt navigere i komplekse arbeidsrettsspørsmål uten å være avhengig av juridiske eksperter eller konsulenter.

Du får umiddelbar tilgang etter registrering.

Registrer deg

Du har nå gratis tilgang i 14 dager!

Du får innloggingsinformasjon i en e-post. Det kan ta noen minutter før den dukker opp.

Slik bruker du medlemskapet

Som medlem i Virke får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene