Oppsigelse på grunn av manglende prestasjoner
Kan mangelfulle prestasjoner gi mulighet til å si opp vedkommende?
Det må foreligge saklig grunn for oppsigelse. Manglende prestasjon fra en ansatt er kanskje først og fremst grunnlag for en advarsel. I noen tilfeller er manglende prestasjoner så betydelige at de kan gi saklig grunn også for oppsigelse.
Definering av manglende arbeidsprestasjon
Det er du som arbeidsgiver som fastsetter både kvalifikasjonskrav og de krav til kvalitet som gjelder for stillingen.
For å avgjøre om arbeidsprestasjonen er mangelfull, må du ta utgangspunkt i hvilke krav du har beskrevet i blant annet stillingsannonsen og stillingsbeskrivelsen.
Det neste spørsmålet som må avklares er hva som utgjør en mangel i levering av arbeidsprestasjonen. Sterk svikt i arbeidsprestasjonen kan være grunn til oppsigelse.
Relevante kurs
Se alle arrangementerOnlinekurs - Konflikthåndtering
Hvordan løser du best konflikter på arbeidsplassen? Få nyttige råd og praktisk trening i å håndtere konflikter på en best mulig måte.
Onlinekurs - Oppsigelse
I en oppsigelse er det viktig med en ryddig og korrekt prosess som sikrer begge parter en god avslutning av arbeidsforholdet. Som leder kan det oppleves vanskelig, både mellommenneskelig og arbeidsrettslig. Vi viser hvordan du kan gjøre dette på en forsvarlig måte.
Onlinekurs - Konflikthåndtering
Hvordan løser du best konflikter på arbeidsplassen? Få nyttige råd og praktisk trening i å håndtere konflikter på en best mulig måte.
Arbeidsgiver må ha gjort nok
Arbeidsgiver kan i enkelte tilfeller klandres ved for eksempel mangelfull opplæring, dårlig planlegging eller lignende.
Det er kun når kravene til arbeidsutførelsen har vært klare og fornuftige og den ansatte likevel ikke har prestert, at det vil kunne gi grunnlag for oppsigelse.
Stillingsnivå er avgjørende
Den ansattes stillingsnivå har betydning. Hvis den ansatte har en ledende stilling vil det stilles strengere krav til arbeidsprestasjonen enn for en stilling på lavere nivå.
Også stillingen i seg selv vil ha betydning. For eksempel vil kravene til en kabinansatt med hensyn til sikkerhet, punktlighet og service være strengere enn for en butikkansatt.

Tren deg opp på arbeidsrett med Arbeidsgiverguiden!
Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID. Sjekk også ut våre steg for steg-guider for nedbemanningsprosessen, oppsigelse og permittering.
Gå til Oppsigelse og nedbemanning i Arbeidsgiverguiden (Krever innlogging):
Vurderer du medlemskap i Virke?
Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.