Ammefri

Kvinner som ammer kan kreve den fri hun trenger til å gjøre dette. Hun har også rett på lønn for dette, men det er begrenset til 1 time pr dag. Det er kvinnen selv som bestemmer hvordan tiden skal tas ut.

Retten til ammefri omfatter også den reisetiden kvinnen trenger for å komme til barnet og tilbake på arbeid. Pumping for å gi morsmelk til eget barn likestilles med amming.

Det forutsettes at ammefri faktisk brukes til amming. Arbeidsgiver kan derfor kreve dokumentasjon fra lege, sykepleier e.l. dersom det er grunn til å stille spørsmål ved dette.

Har arbeidsgiver lønnsplikt?

Arbeidstaker har rett til lønnet ammefri inntil én time per arbeidsdag, men bare i barnets første leveår, og kun på arbeidsdager hvor avtalt arbeidstid er syv timer eller mer.

Etter at barnet har fylt ett år vil arbeidstaker som ammer fortsatt ha rett på ammefri, men da uten rett til lønn.

Enkelte tariffavtaler gir arbeidstaker utvidet rett til lønnet ammefri, f.eks. to timer per dag eller utover barnets første leveår. Andre rettigheter for arbeidstaker kan også følge av virksomhetens personalhåndbok eller lignende.

Tren deg opp på arbeidsrett med Arbeidsgiverguiden!

Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID. 

Gå til Permisjon i Arbeidsgiverguiden (Krever innlogging):

Personalhåndbok?

Vil du ha mer fornøyde ansatte? En enklere hverdag som leder? Gjør som hundrevis av andre bedrifter og abonner på personalhåndboken – ferdig utfylt med oppdatert innhold du enkelt kan tilpasse din virksomhet.

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

 • Juridisk rådgivning

  Medlemmer i Virke kan registrere saker innen arbeidsrett eller sende til forretningsjuridisk. Du kan også benytte deg av vår rådgivningstelefon, ring oss på 22 54 17 00.

  Se hva du får av juridisk bistand.

 • Analyser og innsikt

  Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

 • Fordelsavtaler og rabatter

  Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.