Ammefri

Kvinner som ammer kan kreve den fri hun trenger til å gjøre dette. Hun har også rett på lønn for dette, men det er begrenset til 1 time pr dag. Det er kvinnen selv som bestemmer hvordan tiden skal tas ut.

Retten til ammefri omfatter også den reisetiden kvinnen trenger for å komme til barnet og tilbake på arbeid. Pumping for å gi morsmelk til eget barn likestilles med amming.

Det forutsettes at ammefri faktisk brukes til amming. Arbeidsgiver kan derfor kreve dokumentasjon fra lege, sykepleier e.l. dersom det er grunn til å stille spørsmål ved dette.

Har arbeidsgiver lønnsplikt?

Arbeidstaker har rett til lønnet ammefri inntil én time per arbeidsdag, men bare i barnets første leveår, og kun på arbeidsdager hvor avtalt arbeidstid er syv timer eller mer.

Etter at barnet har fylt ett år vil arbeidstaker som ammer fortsatt ha rett på ammefri, men da uten rett til lønn.

Enkelte tariffavtaler gir arbeidstaker utvidet rett til lønnet ammefri, f.eks. to timer per dag eller utover barnets første leveår. Andre rettigheter for arbeidstaker kan også følge av virksomhetens personalhåndbok eller lignende.

Podcast:

Hva bør arbeidsgivere vite om permisjon?

Hva er det viktigste arbeidsgivere må vite om foreldrepermisjon og sykt barn-dager? Hvis du som arbeidsgiver får spørsmål om velferdspermisjon fra en ansatt, hvor går du for å finne ut av det? Hva er hovedreglene knyttet til utdanningspermisjon? Dette – og mye mer – får du svar på i denne episoden.

Hør episoden på Spotify eller Apple Podcast

Podkast for ledere eller deg som har arbeidsgiveransvar. Hør flere episoder med annen relevant tematikk for arbeidsgiveriet.

Din digitale rådgiver for alle arbeidsrettsspørsmål!

Arbeidsgiverguiden er mer enn et oppslagsverk i arbeidsrett. I Arbeidsgiverguiden får du et opplæringsverktøy i form av et stort antall quizer, og du kan opprette digitale, juridiske kontrakter hvor alle parter kan signere med e-post eller BankID. 

Vurderer du medlemskap i Virke?

Som medlem får du som arbeidsgiver mange fordeler.

 • Få hjelp med HR og arbeidsrett

  Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.

  Hjelp for arbeidsgivere

 • Forretningsjuridisk bistand

  Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.

  Forretningsjuridisk bistand

 • Gunstige fordelsavtaler

  Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.

  Se alle fordelsavtalene