Onlinekurs - Grunnkurs i arbeidsmiljø

Vi gir deg en grunnleggende innføring i regelverket, arbeidsmiljøfaktorer, aktørene i arbeidsmiljøarbeidet, arbeidsmåter innen HMS og sykefraværsoppfølging.

Kurset er digitalt og går over tre påfølgende dager i tidsrommet 09.00 til 16.00. Du melder deg på en gang for begge kursdagene.

Vi går gjennom følgende temaer

  • Innføring i arbeidsmiljøloven og trening i å finne frem
  • Hva kjennetegner en god arbeidsplass og et godt arbeidsmiljø?
  • Arbeidsgiver ansvar, arbeidstakers
    plikter, verneombudet og AMUs oppgaver og roller
  • Arbeidsmiljøfaktorer - psykososiale, organisatoriske og fysiske
  • Samarbeid, kommunikasjon, omstilling, konflikter, mobbing
  • Systematisk HMS arbeid, kartlegging av arbeidsmiljø, risikoanalyse
  • Fra kartlegging til handling
  • Hvordan få et godt samarbeid mellom verneombud og leder

Kurset er tilrettelagt for diskusjon og refleksjon, og det legges opp til praktiske øvelser som vil øke tryggheten i rollen som arbeidsgiver, verneombud og AMU-representant.

Kurset passer for

Først og fremst for nyvalgte verneombud, medlemmer av AMU (Arbeidsmiljøutvalget), mellomledere og andre som ønsker oppfriskning eller fordypning. Det kreves ingen forkunnskaper.

Opplæringen skal fortrinnsvis gis i arbeidstiden og den ansatte skal ha full lønn. Er opplæringen lagt i fritiden, betales lønn som ordinær arbeidstid, uten overtidsbetaling.

Om kurset

Vi anbefaler at verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalget og ledere deltar sammen på kurset da det gir et godt grunnlag for videre HMS-arbeid. I følge arbeidsmiljøloven skal arbeidsgiver sørge for nødvendig opplæring.

Kurset er å anse som kortere opplæring enn det som fremkommer av Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19.

Forskriften regulerer lengden på opplæringen av verneombud og AMU-representanter. Hovedregelen er en varighet på minst 40 timer, men det kan altså avtales kortere opplæring.

En avtale om kortere opplæring skal basere seg på konkrete vurderinger av risikoforhold/problemer gjort i og av den enkelte virksomhet, og disses karakter og omfang.

Dersom virksomheten, i denne sammenheng ledelsen og tillitsvalgte, kommer frem til at det er forsvarlig med kortere opplæring, inngås det en skriftlig avtale om dette.

Etter kurset får man deltakerbevis. Deltakerbeviset benyttes som dokumentasjon for nødvendig opplæring i HMS for verneombud og medlemmer av AMU.

Kursholdere

Ofte stilte spørsmål

  • Om påmeldingsregler

    • Ved avmelding belastes 20 % av deltakeravgiften, minimum 500 kroner.
    • Påmelding er bindende etter 14 dager før kursdato, og eventuell av-melding må skje skriftlig. Ved avmelding etter 14 dager før kursdato belastes full deltakeravgift. Betalte plasser kan fritt benyttes av andre i virksomheten.
    • Vi tar forbehold om endringer i programmet som skyldes forhold utenfor vår kontroll.
  • Slik får du tilgang til onlinekurset

    • Etter påmelding får du automatisk tilsendt en lenke til å følge onlinekurset. Det er derfor viktig at du har oppgitt korrekt e-postadresse ved påmelding. Du vil også motta lenken til onlinekurset en time før sendestart.
    • Sørg for å være pålogget fem til ti minutter før kursstart, vi ønsker å starte presis. Opplever du problemer med lenken ta kontakt med oss. 
    • Chrome, Safari og Edge er nettleserne som fungerer best. Det er en fordel å ha en nyere versjon av nettleseren.
  • Er det noe annet du lurer på?

    Kontakt oss på

    Telefon 22 54 17 00 eller e-post 

Hvorfor er HMS så viktig?

Et av hovedformålene med arbeidsmiljøloven er å sikre at ingen skader seg på jobb, verken fysisk og psykisk. Som leder er det ditt ansvar å sørge for at virksomheten jobber systematisk med HMS i det daglige arbeidet – dette er noe loven krever.

Lær mer om hvordan du jobber med HMS på arbeidsplassen

Vi har nå lansert en helt ny, oppdatert og forenklet HMS-håndbok!

Med HMS-håndboken får både ansatte og ledere enkel oversikt over rutiner, roller, målsettinger og lovverk. HMS-håndboken forenkler kommunikasjonen og gir rask tilgang til viktig informasjon for de ansatte.

Dette skjer hos Virke!

Se alle kurs og konferanser
  1. Generalforsamling 2023

    Vi inviterer alle medlemmer til digital generalforsamling 13. juni 2023.

  2. EU regulering av takeaway emballasje og kaffekopper av engangsplast

    Lurer du på hvilket ansvar din bedrift har som følge av engangsplastdirektivet? Hvilket ansvar gir direktivet til produsenter og virksomheter innen servering og take away?

  3. Frokostmøte: Fremtidens handel – er du klar?

    Det er bare et halvt år siden ChatGPT slo ned som en bombe og markerte at fremtiden – det er nå. Siden da har ting virkelig gått fort, også i varehandelen. Hvordan henge med på denne utviklingen?

  4. Åpenhetsloven – Dette må du gjøre nå

    Er du på rett spor om rapportering etter åpenhetsloven?

Medlemskap i Virke

Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.

  • Juridisk bistand og rådgivning

    Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett. Har du større juridiske utfordringer stiller vi med et av Norges ledende advokatmiljøer.

  • Analyser og innsikt

    Vi leverer analyser, indekser og innsikt for en rekke bransjer. Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.

  • Fordelsavtaler og rabatter

    Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra drivstoff til strøm og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke og NKI nettstudier.