Advarsel mot dyre katalogoppføringer

Publisert:

​Virke får ukentlig henvendelser fra medlemmer og andre som føler seg lurt av norske og utenlandske katalogselskaper. VI nærmer oss nå den tiden på året da et tysk selskap pleier å sende ut sine "registreringsskjemaer" som til forveksling ser ut som et skjema fra offentlig myndighet.

Selskapet henviser til en årlig oppdatering og gir inntrykk av at virksomhetene

tidligere er innført i registeret. Oppdatering av registeret kan gjøres gratis på nett, men dersom skjemaet fylles ut og sendes i posten (normalt ligger det ved en ferdig frankert konvolutt med returadresse i Oslo) vil man måtte ut med 982 euro årlig i tre år. De har også tatt inn at ved å underskrive så aksepterer du at tysk rett gjelder.

Sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i Hovedorganisasjonen Virke ber alle virksomheter innskjerpe rutinene frem mot sommerferien for både fast ansatte og sommervikarer. Utpek en ansatt i virksomheten som skal håndtere alle henvendelser om oppdatering av registre eller oppføring i kataloger. Ikke betal fakturaer ukritisk selv om beløpet er lite, ved å betale har du gitt en slags aksept på tilbudet.

Det er viktig at ledelsen har et bevisst forhold til hvilke kanaler en ønsker å reklamere. Bjerke legger til at det ikke er noe poeng å annonsere i en katalog du ikke har hørt om. Sannsynligheten er stor for at heller ikke kundene dine har hørt om den eller vil bruke den.

Lenker til lignende artikler:

Det finnes også en oversikt over slike utenlandske aktører på en side som drives av

Union of International Associations

. Er man i tvil bør denne siden konsulteres: 

Bjerke vil også advare mot SMS-bedragerier som i disse dager er hyperaktuelt. Mange har de siste dagene mottatt en SMS fra et ukjent nummer med beskjed om at de kan vinne matvarer for kr. 10.000 fra en kjent dagligvarekjede. SMSen viser firmaets logo og lenke til en nettside. På nettsiden skal man oppgi personopplysninger for å kunne vinne. SMSen er en såkalt phishing-SMS der avsender forsøker å fralure mottaker kontoinformasjon. Enkelte av de som har klikket på linken oppgir at de har fått virus på maskinen.  Bjerkes råd er: Slett SMSen!

Dersom du opplever å bli kontaktet av selskaper du mener forsøker å svindle eller lure deg, ta kontakt med Virke på telefon 22 54 17 94 eller på e-post: .