SIK - Se opp for direktørsvindel

Publisert:

Det er for tiden mange som blir forsøkt lurt av direktørsvindel. Nylig har flere meldt ifra til Virke om svindel og svindelforsøk. Slik unngår du at det skjer i din bedrift.

Hvordan foregår direktørsvindel?

Direktørsvindel, også kalt CEO fraud, er en type bedrageri på epost eller SMS, der svindleren utgir seg for å være lederen i en bedrift for å få ansatte til å overføre penger.

Direktørsvindel er et økende fenomen i Norge, og Virke får jevnlig inn meldinger fra medlemmer om at de har blitt forsøkt utsatt for dette. Også Virke har selv blitt utsatt, og bare en observant økonomiarbeider gjorde at vi ikke selv ble lurt.

Direktørsvindel foregår ved at svindlere utnytter lederes epostidentitet eller telefonnummer for å lure en ansatt, ofte økonomi- eller regnskapsmedarbeidere. De utgir seg for å være lederen, og ber for eksempel om at den ansatte skal overføre penger til en konto.

De kriminelle gjør ofte forarbeid for å fremstå troverdig – for kartlegger de de epostadresser, tematikk som virksomheten driver med og gjerne også stammespråk og intern sjargong.

Hvem blir utsatt?

Vi ser ofte at store og mellomstore bedrifter blir utsatt for denne typen svindel, fordi det er vanskeligere i en større organisasjon å oppdage det. Likevel må virksomheter i alle størrelser holde øynene åpne.

Mange har nå kontaktinformasjonen til de ansatte åpen på nettet. Det gjør at en bør være ekstra observante for å fange opp denne typen svindel.