Inkassobransjen i Virke

Inkassobransjen har en viktig rolle i norsk økonomi ved å sikre effektiv og forsvarlig innkreving av ubetalt gjeld. Bedrifter og næringsliv er hyppige brukere av inkassotjenester. Bransjen krever inn penger for varer og tjenester på kreditt, som ikke er betalt innen fristen. Virke arbeider for at de skal ha gode rammevilkår som gjør at de kan ivareta samfunnsoppdraget på en best mulig måte. Med dette skal vi bidra til gode betalingsvaner og en sunn økonomi.

Virke har rundt 50 inkassoselskaper som medlem, av totalt 73 selskaper med konsesjon til å drive inkasso. Vi har både store, mellomstore og små aktører tilknyttet vår bransjefellesskap, og vi er en viktig stemme og talerør for bransjen utad.  

Gjeldsforespørsler

Har du mye gjeld du ønsker å få oversikt over?

Benytt Inkassoregisteret for å komme i gang. De som ikke er med i registeret sjekkes ved å følge oppskriften nedenfor.

Enten må du ta kontakt med inkassoforetakene i denne oversikten

Eller, dersom du ikke vet hvilket inkassoselskap som har dine saker, kan du sende en epost til alle på denne måten:

 1. Opprett ny e-post
 2. Skriv at du ønsker innsyn i eventuelle saker som er registrert i ditt navn
 3. Opplys om fullt navn og kontaktdetaljer, men ikke sensitive opplysninger som personnummer og kopi av ID
 4. Kopier alle adresser fra listen ovenfor og lim inn i mottakerfeltet «blindkopi»
 5. Trykk send. Det enkelte inkassoforetak vil ta direkte kontakt med deg.

Oppdateringer for inkassobransjen

 • Hold av datoen: 4. desember 2023

  4. desember 2023 inviterer vi til inkassotoppledermøte hos Virke. Det blir kun fysisk oppmøte, og kun anledning for daglig leder i hvert selskap å delta.

  Vi skal diskutere veien videre for bransjen, og hvordan posisjonere oss mot aktuelle konkurrenter. Påmelding pr epost til , innen 15. oktober, og merk e-posten med «ledernettverk».

 • Hold av datoen: 21. mars 2024

  Torsdag 21. mars blir det inkassofaglig påfyll, og presentasjon av Virke inkasso 2.0 og hvordan vi skal jobbe med fremtidens inkasso. Innspill til ønsker om innhold sendes til , og merk eposten med «fagdag».

 • Politisk arbeid: Kom med innspill

  Virke hadde et bra arrangement på Arendalsuka i august der vi fikk presentert bransjens viktige arbeid med inkassoregister for de to største partiene i Justiskomiteen (som skal behandle inkassoloven politisk når den sendes Stortinget).

  Ingunn Foss fra Høyre og Maria Aasen-Svensrud fra Ap var tilstede. Status for loven er at den fortsatt er utsatt på ubestemt tid. Vi ser det som lite sannsynlig at den vil komme i 2023. 

  Virke og vår lovgruppe skal møte juristene i Justisdepartementet etter høstferien for å diskutere og gi nærmere innspill til punktet om sammenslåing av krav i lovforslaget. Så vi har god dialog med myndighetene om det videre arbeidet. Alektum, Riverty, Convene, Visma Financial, Interkreditt/Kravia er representert i denne arbeidsgruppen.

  Hvis andre medlemmer ønsker å spille inn noe her, så sender dere innspillene til og skriver «lovgruppe» i emnefeltet.

 • Inkassoregister

  Vi har god løpende dialog med gjengen i Inkassoregisteret AS, og har fått gode tilbakemeldinger politisk for at bransjen går i front for å få på plass et register (blant annet etter dette oppslaget i Nettavisen): Gjeld, Luksusfellen | Uholdbart at nordmenn ikke får oversikt over all gjeld (nettavisen.no) 

  Vi jobber dessuten tett med vår motpart i Finans Norge med å utvikle en egen portal-løsning (som ikke er konkurrent til Inkassoregisteret AS), men som potensielt kan gi en god it-teknisk løsning og være et bra supplement for bransjen. Mer info om dette kommer fortløpende.

 • Samarbeid med kommunene

  Vi har svart MDG-byråden om utspillet der de taler for at Oslo kommune (og alle kommuner) bør slutte å bruke kommersielle inkassoforetak, les vårt svar på E24 her: MDG-byrådens forslag kan få negative konsekvenser for folk med mye gjeld – E24

  Dette er en sak vi ønsker å følge opp politisk til høsten når nytt byråd i Oslo er på plass.

Kontakt