Finans
Virke samler en rekke finans- og økonomibedrifter, hovedsakelig innenfor inkasso, regnskap og fintech. Vi har også virksomheter innenfor forsikring og diverse andre finansforetak. Våre medlemmer i finansnæringen representerer rundt 5000 arbeidsplasser i 500 bedrifter. Dette er bedrifter som har et viktig samfunnsoppdrag i norsk økonomi, de utgjør en viktig støttefunksjon for næringslivet, og de kan være med å skape innovative finansielle løsninger for fremtiden.
Innhold på siden
Slik treffer statsbudsjettet bransjen
-
Ekstraordinær arbeidsgiveravgift fjernes
Regjeringen følger opp sitt løfte om å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften på inntekter over 850.000. Fra 1.1.2025 er arbeidsgiveravgiften tilbake på 2022-nivå.
-
Ingen lettelser i formuesskatten
Regjeringen foreslår at bunnfradraget økes fra 1,7 mill. kroner i 2024 til 1,76 mill. Kroner. Dette monner lite etter de kraftige skjerpelsene i formuesskatten spesielt og eierbeskatningen generelt siden 2021. Skjerpelsene rammer norske gründere og eiere.
-
Ordningen med opsjonsbeskatning utvides
En utvidelse av ordningen med opsjonsbeskatning, slik at flere ansatte kan motta opsjoner i egen bedrift, er et skritt i riktig retning og et lyspunkt i forslaget til statsbudsjett. Utvidelsen innebærer en skattelette på 20 mill kr.
-
Flere studieplasser innen IKT
Arbeidslivet trenger flere personer med kompetanse innen IKT. Virke ser på det som et steg i riktig retning at det opprettes 100 nye studieplasser innen IKT.
-
Eksportstrategien videreføres – Virke etterlyser eksportsatsing for retailtech
Regjeringen vil for 2025 følge opp eksportreformen «Hele Norge eksporterer», for allerede utvalgte sektorer. Det er lansert nasjonale eksportfremmesatsinger innen havvind, maritim eksport, helsenæringen og vareproduksjon og design.
Det er videre besluttet at sektorene reiseliv og sjømat vil utgjøre den femte og sjette eksportsatsingen i Hele Norge eksporterer, og det pågår et arbeid med å utvikle innhold i disse. Virke etterlyser satsing på nye utlysninger i statsbudsjettet for 2025. Eksport av tjenester, herunder retailtech (handelsteknologi), inkludert faghandel og kreative næringer, er næringer med et stort eksportpotensial.
-
Skuffende satsing på næringsrettet forskning
For 2025 foreslår regjeringen en tilsagnsramme, dvs. ramme for ny aktivitet, på 1 412 mill. kroner til næringsrettet forskning under Norges forskningsråd. Rammen er prisjustert i forhold til 2024 og innebærer derfor ingen økt realaktivitet for 2025.
Vi mener forslaget statsbudsjettet er svakt og ikke en reell oppfølging av regjeringens strategi for økt FoU i næringslivet som ble lagt fra tidligere i år. De mest sentrale virkemidlene for forskningsbasert innovasjon i bedrifter er IPN (Innovasjonsprosjekter i næringslivet) og Skattefunn som begge ligger under forskningsrådet.
Disse virkemidlene treffer bredden i næringslivet og skal bidra til vekst og konkurransekraft i alle regioner og næringer.
-
Økt satsing på gründere – men ikke nok
Regjeringen forsterker satsingen på oppstartsbedrifter i regi av Innovasjon Norge med ytterligere 52 millioner kroner i 2025. Midlene skal legge til rette for at flere oppstartsbedrifter skal vokse. Satsingen skjer gjennom finansieringsordninger, nettverk og kompetansetjenester som skal styrke evnen til internasjonal vekst.
Satsingen i budsjettet for 2025 kommer etter en styrking av innsatsen for oppstartsbedrifter med 70 millioner kroner i 2024. Regjeringen vil senere i høst legge frem en stortingsmelding om gründere og oppstartsviksomheter.
Bli medlem i Virke, det lønner seg!
Medlemmer innen teknologi, finans og rådgivning inngår i fagfellesskapet Virke Vekst, og har med det tilgang på mange fordeler. Sammen med våre medlemmer utfordrer vi politikerne på hvilket samfunn vi ønsker. Bransjefelleskapet skal bidra til å løse samfunnets store og små utfordringer, og Virke Vekst vil være en viktig aktør i utviklingen av fremtidens næringsliv og arbeidsliv.
Du får:
- Onboarding i Microsoft for startups: Med rådgivning og gratis tilgang på digitale løsninger (pilot)
- Rådgiving tech-stack: Hjelp til verktøyvalg med teknologiekspert Frend
- Software for HR og ledelse: Jobb systematisk med mangfold, inkludering og likestilling med verktøyene fra Equality Check
Du får også:
Juridisk bistand og rådgivning: Våre rådgivere og advokater hjelper deg med forretningsjus og arbeidsrett.
Analyser og innsikt: Våre skreddersydde rapporter gir deg informasjonen du trenger for å fatte de riktige beslutningene.
Fordelsavtaler og rabatter: Vi tilbyr en rekke fordelsavtaler som en virksomhet trenger, på alt fra betalingsløsninger til hotell og telefoni. Du får også rabatter på alle kurs hos Virke.
Startup?
Bli medlem i Virke, det lønner seg!
Som gründer av en nyoppstartet bedrift er kanskje ikke medlemskap i en arbeidsgiverorganisasjon det første du tenker på.
Et medlemskap i Virke i et av bransjeområdene finans, teknologi eller rådgivning gir deg tilgang til flere tjenester som kan være svært nyttige i en oppstartsfase.
- Startup-medlemskap 0-2 driftsår: 2500 kr per år (Maks 5 millioner i lønnskostnader)
- Startup-medlemskap 3-5 driftsår: 4500 kr per år (Maks 10 millioner lønnskostnader)
Du får blant annet:
- Juridisk bistand innen arbeidsrett og forretningsjus (inntil 30 min per sak, totalt 6 timer per år, deretter gunstige medlemspriser)
- Arbeidsgiverguiden – Verktøy, maler og gode råd (Gratis tilgang i 1 år, verdi 8000 NOK)
- Onboarding i Microsoft for startups: Med rådgivning og gratis tilgang på digitale løsninger (pilot)
Virkes fokusområder
-
Arbeidsliv
Som Hovedorganisasjon har Virke en sentral plass i trepartssamarbeidet, og deltar i fora der rammene for arbeidslivet utformes. Norge er i toppen av mange internasjonale rangeringer og har blant verdens beste arbeidsliv. Det kan ikke tas for gitt: Arbeidslivet må videreutvikles og skapes hver dag ute i virksomhetene.
-
Grønn omstilling
Virke er pådriver og rådgiver for en mer bærekraftig handels- og tjenestenæring. Vi jobber politisk for at det skal lønne seg å være bærekraftig, og tilbyr verktøy og kurs som hjelper våre medlemmer å omstille seg til en mer sirkulær økonomi.
-
Kompetanse og utdanning
Det må knyttes tettere bånd mellom skole og arbeidsliv, slik at utdanningsinstitusjonene i større grad tar hensyn til arbeidslivet og arbeidsmarkedets behov.
-
Like konkurransevilkår
Like konkurransevilkår er en samlebetegnelse på vårt arbeid med å øke privates tilgang til de offentlige markedene, bedre rammevilkår når disse konkurrerer mot det offentlige– eller selger varer/tjenester til det offentlige, og arbeid med tilknyttet regelverk. Det er også konkurransespørsmål i de private markedene. Det omfatter konkurransevilkår mellom det offentlige og private virksomheter, samt konkurransevilkår mellom bransjer og salgskanaler.
-
Skatt og avgift
Vi jobber for et skatte- og avgiftssystem som fremmer aktivitet og sysselsetting, samtidig som det må lønne seg å velge bærekraftige løsninger.
-
Teknologi, innovasjon og digitalisering
Ny teknologi og digitalisering er vesentlig for å fremme innovasjon i alle deler av nærings- og arbeidslivet, og det må tilrettelegges for det.
Tre viktige grep bransjen må ta
Vi tror fintech-bransjen kan klare seg gjennom ruskeværet de står i, og at finansteknologi på sikt kan bli en stor og spennende næring for Norge, som kan konkurrere med våre nordiske naboer. Dette må til:
-
1, Konkurranse eller samarbeid?
Det har lenge vært en bransjediskusjon om det er lurt å samarbeide tett med konkurrentene og de tradisjonelle finansinstitusjonene (bankene) eller ikke. En problemstilling er at disse miljøene er krevende å få til gode samarbeid med. De sier at de vil, men i praksis stiller de ikke opp. Vi mener det er lurt å holde seg inne med de store, tunge teknologimiljøene i de etablerte bankene.
-
2. Være tålmodige
Vi må dessverre smøre oss med tålmodighet og jobbe systematisk. For utålmodige gründere er det kanskje det verste man kan si. For hva er poenget med å være tålmodig om man ikke klarer å holde skipet flytende, og skaffe inntekter til egen virksomhet?
-
3. Systematisere det politiske arbeidet
De siste årene har det gått inflasjon i fintech-arrangementer. Det har helt sikkert bidratt til en god konferanse-økonomi for flere, men det endrer ikke på dagens reguleringer. Nå er det på tide å gå tilbake på tegnebrettet.
Fagdag for inkassobransjen
Denne høsten inviterer vi alle medlemmer av Virke Inkasso til samling med faglig påfyll og inspirasjon. Velkommen til oss den 21. november!
Dette skjer
Se alle arrangementerDitt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Ditt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Ditt medlemskap fra A til Å
Hva kan Virke gjøre for deg? I dette webinaret får du en effektiv gjennomgang av alle deler av ditt medlemskap fra politikk, tariff og analyse, til fordelsavtaler og juridiske tjenester med spesielt fokus på deg som daglig leder.
Venter comeback for kapitalvarebransjene
Årets Handelsrapport viser at dyrtid og renteoppgang særlig har rammet kapitalvarebransjene. Samtidig ser vi en vridning mot lavprissegmentet i flere bransjer.
Virke venter at bedring i kjøpekraften vil føre til oppgang i detaljhandelen fremover, som særlig vil komme kapitalvarebransjene til gode.
Mer om dette, og mye mer, finner du i siste versjon av Handelsrapporten.
Nettverk for ledere
Trenger du en sparringspartner - eller flere? I våre nettverk møtes 10-20 personer fra ulike virksomheter som har tilsvarende stillinger. Vi møtes for å diskutere konkrete temaer og problemstillinger fra hverdagen.
Hvert møte vil være todelt; det vil være et konkret fagtema på hver samling og erfaringsutveksling/sparring med dine felles nettverksdeltakere.
Styre
-
Styret for inkasso
Kontakt
Slik bruker du medlemskapet
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.