Rettferdig konkurranse i den digitale økonomien
Handels- og tjenestenæringene opplever skjerpet konkurranse i den digitale økonomien. Forbrukerne handler i økende grad varer og tjenester på utenlandske nettsteder og hos digitale selskaper som bygger ut sine handels- og tjenesteunivers basert på datainnsamling og global logistikk.
For å kunne skape verdier er det avgjørende at norske virksomheter og eiere har rammevilkår som gjør at de kan konkurrere, innovere og investere i ny teknologi og grønn omstilling. Europeisk regelverksutvikling må legges til grunn for utforming av norske reguleringer. Norge må styrke arbeidet med å påvirke, gå i dialog med og informere om arbeidet med reguleringer fra EU.
Innhold på siden
Siste nytt
-
: Høring: Virke ber om at VOEC fjernes fra 2025
Virke tok opp tekstiltollfritaket for utenlandske nettbutikker og markedsplasser i høringen om statsbudsjettet i finanskomiteen. Finanskomiteen er opptatt av saken, og Virke ber komiteen si klart fra til regjeringen i høstens statsbudsjettbehandling at tollfritaket i VOEC må fjernes fra 2025.
Da mva-ordningen for utenlandske nettbutikker (VOEC) ble etablert 1.4.2020 ble det innført et tollfritak for varer med verdi opp til 3000 kroner. Dette gjelder i praksis tekstilvarer, og har skapt en betydelig konkurransevridning mellom norske bedrifter, som må betale opptil 10,7 prosent toll på tekstilvarer, og utenlandske nettkonkurrenter som har registrert seg i VOEC. Finansdepartementet mente den gangen det var viktig å ha et incentiv til de utenlandske nettbutikkene til å registrere seg i VOEC og dermed betale merverdiavgift på varer som selges til norske kunder. Tollfritaket på tekstilvarer var en slik gulrot. Nå er det rundt 2800 utenlandske nettbutikker og markedsplasser i VOEC. Temu og andre kinesiske markedsplasser har registrert seg og benytter tekstiltollfritaket til å øke sine markedsandeler i Norge. Det er derfor ikke behov for å bruke tollfritak som lokkemiddel til VOEC, sa Virke til Finanskomiteen, og la til at statens inntektstap øker som følge av at flere bruker tollfritaket. Nå er det på tide med like vilkår!
Borgarting lagmannsrett gir Boozt medhold i tvisten med Skatteetaten
Virke er ikke overrasket over at Skatteetaten tapte mot Boozt, og mener at det haster med å fjerne tollfritaket for tekstilvarer i VOEC-ordningen for utenlandske nettbutikker og markedsplasser.
Nå kan enda flere utenlandske aktører gjøre det samme som Boozt, for å spare tekstiltoll. Dermed forsterkes konkurransevridningen i norske bedrifters disfavør. Virke ber regjeringen nå handle raskt for å skape like konkurransevilkår
Kun tekstilbedrifter som hører til i Norge må betale full tekstiltoll. Konkurransevridningen i norske bedrifters disfavør øker, og staten taper masse penger.
Vi mener det haster med å fjerne tollfritaket.
E24 har tidligere omtalt ordningen og hvordan den åpner for tollfri import av varer fra blant annet kinesiske Temu.
– Denne subsidieringen av «fast fashion» er vi sterkt kritiske til, uttalte Voice-sjef Johnny Ottesen til E24.
Se også: Virke etter dom: - Tollfritaket på tekstiler må fjernes nå
Se også
-
Rettferdig konkurranse for private og ideelle
De tre sektorene – ideell, privat og offentlig – er grunnleggende forskjellige og må behandles som tre ulike sektorer.
-
Rettferdig konkurranse i og mellom bransjer
For å sikre verdiskaping og best mulig tilbud til kundene er det viktig at virksomheter som konkurrerer i samme marked har like konkurransevilkår.
-
Like konkurransevilkår
Rettferdig konkurranse er en forutsetning for at ulike typer virksomheter skal kunne skape verdier. Vi mener at samfunnet må la de beste aktørene slippe til, også når det gjelder å levere varer og tjenester som det offentlige har behov for. Det inkluderer både private, ideelle og offentlige aktører.
Formuesskatt
Formuesskatten gjør det mindre lønnsomt å spare og investere i Norge, noe som skaper uheldige konkurransefortrinn for utenlandske eiere. Norske eiere må betale formuesskatt uavhengig av om bedriften går med overskudd eller underskudd, noe som oppleves som urimelig og belastende.
Formuesskatt er en skatt basert på skattebetalerens nettoformue. Denne formuen kan bestå av eiendommer, penger i banken, aksjer og annen kapital investert i næring. De ulike typene kapital verdsettes ulikt og de siste årene har rabattene for kapital investert i næring økt, mens rabattene for eiendom er redusert.
Å fjerne formuesskatten vil:
- Bidra til å fremme flere investeringer i næringsvirksomhet, herunder å flytte mer kapital fra bolig til næringsliv og arbeidsplasser.
- Gi norskeide virksomheter bedre tilgang på kapital.
- Bidra til å stimulere gründerskap og nye virksomheter. Formueskatt rammer bedrifter i oppstartfasen fordi den betales på verdiene som er investert i bedriften hvert år uavhengig av om bedriften tjener penger eller ikke.
- Gi likebehandling av norske og utenlandske eiere. Formueskatt på norsk privat eierskap er en vesentlig årsak til at mange norske bedrifter selges ut.
Grensehandel
Grensehandelen går ut over hele norsk matverdikjede: Fra bønder, til matprodusenter og butikker. Dette påvirker norske arbeidsplasser negativt, i tillegg til at staten mister inntektene fra avgifter på varene som kjøpes.
En betydelig del av grensehandelen er dagligvarer. Grensehandelen er større enn omsetningen til eksempelvis Bunnpris, og større enn den samlede omsetningen av mat- og dagligvarer i kiosk og bensin-markedet.
I tillegg til grensehandelen som gjøres på dagsturer til utlandet, kommer både grensehandel som skjer på reiser med overnatting, og digital grensehandel. Det er grunn til å frykte at den reelle grensehandelen er klart større enn offisielle tall viser.
Vi mener:
- Avgiftsnivået må harmoniseres med våre naboland.
- Konkurransevridende avgifter som eksempelvis grunnavgiften for drikkevareemballasje må avvikles. Denne må erstattes med en ordning som fremmer gjenbruk av miljøvennlig plast, slik bransjen har foreslått.
- Kunnskapsnivået om grensehandelen må opp. I dag vet vi svært lite om hva nordmenn faktisk handler i utlandet. Dermed vet vi også svært lite om hvilken effekt på kostholdet det høye avgiftsnivået har. Vi frykter at høye avgifter bidrar til hamstring av usunne varer, som igjen går ut over kostholdsutviklingen.
EU, EØS, internasjonal handel og netthandelsregler
Norge må føre en mer aktiv politikk for å gi norsk næringsliv likeverdige rammevilkår i EØS. Vi har tett dialog med regjeringen og departementene i utforming og implementering av EØS-regler i Norge.
-
Handels- og miljøopprop mot Temu
-
Betalingstjenester
-
Digital Services Act
-
Nordisk krav om like vilkår
-
Moms og toll ved netthandel
Nyttige lenker
Kontaktpersoner
Slik bruker du medlemskapet
Medlemskapet gir deg tilgang til en rekke fordeler for deg som arbeidsgiver.
-
Få hjelp med HR og arbeidsrett
Virkes rådgivere står klare til å bistå med gode råd og konkret hjelp i forbindelse med ansettelsesavtaler, oppsigelsessaker, nedbemanningsprosesser og andre personalsaker.
-
Forretningsjuridisk bistand
Få tilgang til forretningsjuridisk bistand fra Virkes erfarne advokater. Medlemmer får inntil 30 minutters forretningsjuridisk rådgivning i hver sak, helt kostnadsfritt. Tar henvendelsen lengre tid, får du en svært konkurransedyktig pris.
-
Gunstige fordelsavtaler
Spar penger på produkter og tjenester som bedriften har bruk for! Som Virke-medlem får du gode rabatter og prioritert kundeservice hos våre mange samarbeidspartnere.