Overenskomst Virke-Tekna
Overenskomsten gjelder for arbeidstakere som er medlem av Tekna. Avtalen er mellom Hovedorganisasjonen Virke på den ene siden, og Tekna på den andre siden.
-
Tariffavtale for forrige periode
Siste oppdateringer for denne avtalen
-
: Enighet mellom Virke og Tekna
Virke og Tekna ble i forhandlinger 14. september enige om revisjon av overenskomsten mellom partene. Nytt i overenskomsten er at AFP- og sliterordningen nå er tatt inn som en egen bestemmelse og egne bilag.
I hovedtariffoppgjøret 2018 ble det avtalt mellom Virke og Tekna at AFP skulle bli en del av overenskomstene fra 1. juni 2019. Som en følge av dette er tidligere bestemmelse om at bedrifter selv kan velge å finansiere eventuelle utbetalinger istedenfor å stå tilsluttet tidligere sluttvederlagsordning, nå tatt ut. For øvrig videreføres avtalens bestemmelser uendret.
Last ned protokoll her.
-
: Innmelding i AFP- og sliterordningen fra 1. juni 2019 for virksomheter som er omfattet av overenskomst med NITO eller Tekna
Styret i Fellesordningen har nå godkjent at virksomhetene som er omfattet av overenskomsten mellom Virke og NITO eller av overenskomsten mellom Virke og Tekna, kan opptas i AFP-ordningen. Disse virksomhetene er derfor meldt inn virkning fra og med 1. juni 2019.
I hovedtariffoppgjøret 2018 ble det avtalt med NITO og Tekna at AFP skulle bli en del av overenskomstene fra 1. juni 2019, Det vises til protokoll med henholdsvis NITO og Tekna fra hovedtariffoppgjøret 2018.
Dette innebærer at virksomheter som bare er omfattet av overenskomst med NITO eller Tekna fra nå av vil motta faktura fra Fellesordningen. Grunnlaget vil være lønnsmassen for samtlige ansatte i virksomheten, uansett om de er organisert eller ikke, og uansett hvilket forbund de tilhører. Pr 2019 er grunnlaget for kostnad til AFP ordningen 2,5 % av samlet lønnssum.
Mange virksomheter som er omfattet av Virkes overenskomst med NITO eller Tekna mottar allerede faktura fra Fellesordningen for AFP. Det skyldes at virksomheten allerede er innmeldt i AFP-ordningen fordi den også er omfattet av tariffavtale med et eller flere forbund i LO eller YS. Disse virksomhetene betaler allerede for samtlige ansatte, og vil dermed ikke få noen ny faktura.
Vi minner om at medlemskap i AFP-ordningen bare gjelder for den delen av en virksomhet som er tariffbundet (organisasjonsnummer/bedriftsnummer). Det er viktig at virksomhetene holder Virke fortløpende orientert ved endringer i organisasjonsnummer/bedriftsnummer. Endringer bes meldt til: tariff@virke.no
For spørsmål, kontakt Virke på tlf 22541700 og tast 1 for rådgivning. Velg deretter 1 for arbeidsrett eller send en epost til arbeidsrett@virke.no.
-
: Enighet om en ny overenskomst mellom Hovedorganisasjonen Virke og Tekna
Virke og Tekna ble i forhandlinger 23.08.2018 enige om en ny overenskomst mellom partene
Partene har blitt enige om følgende endringer:
- § 4 Behandling av generelle lønnsspørsmål:
- § 4 (6) ny tekst
De tillitsvalgte skal på oppfordring gis nødvendig informasjon i forkant og etterkant av lønnsforhandlinger, herunder liste over individuelle lønninger for bedriftsgruppens medlemmer. Informasjon skal ligge til grunn for forberedelser til forhandlingene og for å kunne kontrollere resultatet. - § 4 (10) punktet strykes
Nytt punkt i overenskomsten om kompetanseutvikling
Ny § 7 Kompetanseutvikling
Partene erkjenner den store betydning økt opplæring og utdannelsen har for den enkelte, bedriften og samfunnet. Vedlikehold av kunnskap og styrking av kompetanse er verdifullt, og bedriftene bør derfor legge stor vekt på planmessig opplæring av medlemmer av Tekna.
De sentrale parter vil understreke viktigheten av en helhetlig personalpolitikk som blant annet legger til rette for å vedlikeholde og utvikle seniormedarbeidernes ressurser og kompetanse. Det er et mål at flest mulig skal kunne delta aktivt og være ettertraktet arbeidskraft helt frem til normal pensjonsalder.
Den enkelte bedrift skal legge frem mål for fremtidig utvikling som grunnlag for kartlegging av behov for kompetanse. Det er bedriftens ansvar, i samarbeid med de ansatte, å foreta kartleggingen og initiere tiltak for den enkelte. Kartleggingen oppdateres årlig. Der hvor det er gap mellom bedriftens nåværende kompetanse og framtidige behov, forutsettes dette dekket med aktuelle opplæringstiltak eller andre
virkemidler.Kostnader til etter- og videreutdanning i samsvar med bedriftens behov er bedriftens ansvar.
Tillitsvalgte og bedriften drøfter nærmere hvordan bedriftens kompetanseutvikling best kan ivaretas i tråd
med bestemmelsen.I tillegg ble partene enige om at AFP blir en del av overenskomsten fra 1.6.2019. Tariffbundne virksomheter som pr 1.6.2019 ikke allerede er meldt inn i Fellesordningen for AFP og Sluttvederlag blir omfattet av AFP og meldt inn i ordningen fra denne dato. Videre ble partene enige om at Sluttvederlagsordningen i dagens avtale § 8 opphører når Sluttvederlagsordningen omdannes til en Sliterordning.
II Til protokollen
- AFP ordningen LO-NHO gjøres gjeldende pr 1.6.2019, under forutsetning av at styret i Fellesordningen for AFP og Sluttvederlag godkjenner Virke sin søknad om opptak av Overenskomst Hovedorganisasjonen Virke og Tekna. Virke sender søknad om opptak når overenskomsten 2018-2020 er godkjent av partene.
- Partene viser til at det i Riksmeklers møtebok i sak 2018-003 er fastsatt endringer i AFP-ordningen og omdanning av Sluttvederlagsordningen til Sliterordningen. Virke og LO/YS har sluttet seg til disse endringene i protokoller av 26. april 2018. Avtalens § 8 om Sluttvederlagsordning opphører på samme tidspunkt som Sluttvederlagsordningen omgjøres til Sliterordningen.
Siste oppdateringer innen tariff og lønn
-
: Garantitillegg per 1. april 2021 Grossistoverenskomsten med Fellesforbundet, Parat og YTF
Virke viser til § 8-2 (5) i Grossistoverenskomsten, som sier at overenskomstens minstelønn pr. 1. april 2021 skal utgjøre 90 % av gjennomsnittet for overenskomstområdet.
I henhold til omforent statistikkgrunnlag vil minstelønnen for voksne arbeidere over 18 år (§ 8-1.1) og minstelønnen for midlertidig ansatte (§ 8-1.5) økes med kr. 2,30 til kr 236,89 per time fra 1. april 2021.Fra samme dato heves også minstelønnssatsene for arbeidende formenn og mekanikere (§ 8-1.2) til kr 240,25, for unge arbeidstakere fra 16 – 17 år (§ 8-1.4) til kr 165,82 per time og for unge arbeidere fra 17 – 18 år til kr 189,51 per time.
Virke minner om at dette kun er regulering av minstelønnssatsene. Tillegg gis derfor bare til ansatte som følge av reguleringen ligger under satsen. Oppjusteringen skal skje med virkning fra 1. april 2021. -
: Torsdag ettermiddag ble det brudd i forhandlingene mellom LO/YS og NHO
Torsdag ettermiddag ble det brudd i tarifforhandlingene mellom LO/YS og NHO. Det medfører at de møtes til møtes mekling 9. april med meklingsfrist 10. april kl. 24.00.
Virke vil derfor gjennomføre forhandlinger med LO og YS den 13. og 14. april.
Bruddet i forhandlingene mellom LO/YS og NHO har foreløpig liten innvirkning på våre medlemsbedrifter. Ved en eventuell streik fra den 11. april vil det derimot kunne påvirke medlemmer som er avhengig av tjenester/leveranser fra bedrifter som blir «tatt ut» i streik.
Vi ønsker å gi våre medlemmer informasjon om resultatet av frontfaget og Virkes ståsted før vi starter tariffoppgjøret. Vi inviterer derfor til webinar 12. april kl. 1500: «Alt du bør vite før tariffoppgjøret i Virke».
-
: Garantitillegg pr 1. februar 2021 for Landsoverenskomsten, Reiselivsavtalene, Kontoroverenskomstene og Funksjonæravtalene
Virke og motpartene knyttet til Landsoverenskomsten, Reiselivsavtalene, Kontoroverenskomstene og Funksjonæravtalene er kommet til enighet om garantireguleringen for 2021. Enigheten innebærer følgende:
- Det gis et tillegg på trinn 6 (trinn 4 på reiselivsavtalen) med kroner 3,10 per time – kroner 504 per måned – med virkning fra 1. februar 2021.
- Etter justeringen er lønnssatsen kr 214,62 pr time / 34.875 pr mnd. Isolert sett ser det ut som at satsen er hevet med 3,11 kr men det skyldes avrundingsregler knyttet til beregningsgrunnlaget i månedslønn).
Virke minner om at dette kun er regulering av minstelønnssatsen. Tillegg gis derfor bare til ansatte som følge av reguleringen ligger under den nye satsen. Oppjusteringen skal skje med virkning fra 1. februar 2021.
For ansatte i engrosvirksomheter er garantiordningen endret og tillegget gis fra 1. april 2021. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon når dette er klart.
-
Se flere oppdateringer